شناسهٔ خبر: 71028920 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اعتماد عمومی به دانشمندان؛ بیش از حد انتظار است

تهران- ایرنا- جدیدترین نظرسنجی انجام‌شده در ۶۸ کشور جهان نشان می‌دهد مردم اعتماد نسبتاً زیادی به دانشمندان دارند و خواستار فعالیت آن‌ها در زمینه رسیدگی به چالش‌های اجتماعی، به‌ویژه در بخش‌های سلامت عمومی و انرژی هستند.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه علمی ایرنا، وبگاه سای‌تِک‌دِیلی در گزارشی آورده است: پژوهشی که بر اساس داده‌های ۲۴۱ محقق صورت گرفته، نشان می‌دهد اعتماد به دانشمندان در سراسر جهان نسبتاً بالاست.

محققان دانشگاه زوریخ و مؤسسه فناوری فدرال زوریخ در سوئیس هدایت این پژوهش (بزرگ‌ترین پژوهش در نوع خود پس از وقوع همه‌گیری کووید ۱۹) بر عهده داشتند و اعتماد عمومی به علم، انتظارات اجتماعی و دیدگاه‌های مربوط به اولویت‌های پژوهشی را بررسی کردند.

به گفته ویکتوریا کلونیا (Viktoria Cologna) و نیلز جی. مِد (Niels G. Mede)، سرپرستان این پژوهش، بیشتر مردم در بیشتر کشورها به دانشمندان اعتماد نسبتاً زیادی دارند و معتقدند آن‌ها باید در جامعه و سیاست، نقشی فعال ایفا کنند؛ همچنین برخلاف تصور عمومی، محققان هیچ مدرکی مبنی‌ بر بحران گسترده اعتماد به علم نیافتند.

محققان ۷۱ هزار و ۹۲۲ نفر را در ۶۸ کشور، از جمله بسیاری از کشورهای جهان‌جنوب (آمریکای لاتین و آفریقا و کشورهای در حال توسعه در آسیا) را بررسی کردند.

«بحران اعتماد به علم» وجود ندارد

بر اساس یافته‌های این پژوهش، بیشتر مردم از اعتماد نسبتاً بالایی به دانشمندان برخوردار هستند: میانگین اعتماد آن‌ها به دانشمندان در مقیاس ۱ (اعتماد بسیار کم) تا ۵ (اعتماد بسیار بالا) ۳.۶۲ که از متوسط بیشتر است. ۷۸ درصد افراد شرکت‌کننده در نظرسنجی، دانشمندان را دارای صلاحیت، ۵۷ درصد آن‌ها را صادق و ۵۶ درصد آن‌ها را نگران رفاه مردم می‌دانند.

بیشتر افراد شرکت‌کننده در نظرسنجی خواستار این بودند که علم، نقشی فعال در جامعه و سیاست‌گذاری ایفا کند. ۸۳ درصد از آن‌ها نیز بر این باورند که دانشمندان باید دانش خود را با مردم در میان بگذارند.

نکته نگران‌کننده

یافته‌های این پژوهش شامل یک نکته نگران‌کننده نیز بود: کمتر از نیمی از افراد شرکت‌کننده در نظرسنجی (۴۲ درصد) معتقدند که دانشمندان به نظرات دیگران توجه می‌کنند.

نیلز جی. مد توضیح داد: بسیاری از مردم در بسیاری از کشورها احساس می‌کنند اولویت‌های علم همیشه با اولویت‌های آن‌ها همسو نیست. ما به دانشمندان توصیه می‌کنیم این نتایج را جدی بگیرند و با یافتن راه‌های مناسب، پذیرای بازخوردهای عموم و گفت‌وگو با آن‌ها باشند.