به گزارش خبرنگار تابناک از استان گلستان، این استان بهعنوان قطب کشاورزی شمال کشور، در سالهای اخیر توانسته است جایگاه ویژهای در تأمین بذر گندم و کودهای موردنیاز کشاورزان به دست آورد. این استان نهتنها در تأمین امنیت غذایی کشور نقش اساسی دارد، بلکه عملکرد آن در تولید بذر و کود استاندارد میتواند الگویی برای دیگر مناطق باشد.
تولید ۲ هزار و ۴۷۰ تن بذر گندم در سال جاری
یکی از مهمترین دستاوردهای گلستان در سال جاری، تولید ۲ هزار و ۴۷۰ تن بذر گندم و دستیابی به رتبه نخست کشور در این زمینه است. به گفته مجید محمدی، سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گلستان، تولید بذر امسال نسبت به سال گذشته ۱۲ درصد افزایش داشته است. این رشد در حالی محقق شده که برخی استانها همچنان با کمبود بذر و کود مواجهاند. وی تأکید میکند که استفاده از بذرهای خودمصرفی به دلیل عدم بوجاری و نبود نظارت کارشناسی، میتواند به کاهش بهرهوری زمینهای کشاورزی منجر شود. در همین راستا، توزیع بذرهای استاندارد و نظارت بر فرایند کاشت، نقش مهمی در بهبود عملکرد کشاورزان گلستانی داشته است.
تأمین کودهای فسفاته و ازته نیز از دیگر اولویتهای گلستان است. بر اساس گزارشها، تابستان امسال ۵۲ هزار و ۵۰۰ تن کود فسفاته وارد کشور شد که از این میزان ۹ هزار تن به گلستان اختصاص یافت. همچنین ۱۱۷ هزار تن کود ازته برای استان پیشبینی شده است که تاکنون ۶۷ هزار تن آن توزیع شده و مابقی تا پایان سال به دست کشاورزان خواهد رسید.
محمدی با اشاره به اینکه کودهای شیمیایی نقش مهمی در بهبود کیفیت محصولات کشاورزی دارند، گفت: "استفاده غیرکارشناسی از کودها یکی از دلایل اصلی کاهش کیفیت محصولات و بازگشت برخی محمولهها در فرایند صادرات است. برای جلوگیری از این مشکل، کشاورزان باید پیش از مصرف کود، خاک زمینهای خود را آزمایش کنند."
گلستان از تولیدکنندگان اصلی گندم کشور
گلستان بهعنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی گندم در کشور، توانسته است با مدیریت مناسب منابع و بهرهگیری از دانش فنی، نهتنها نیاز داخلی خود را تأمین کند بلکه بخش عمدهای از بذر گندم کشور را نیز فراهم سازد. این دستاوردها، اگرچه نشان از پتانسیل بالای استان دارد، اما چالشهایی مانند وابستگی به واردات کود فسفاته، مصرف غیرعلمی کودها و نیاز به آموزش کشاورزان همچنان بهعنوان موانعی جدی پیش روی توسعه پایدار کشاورزی گلستان قرار دارند.
به گفته سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی استان گلستان، تعداد 134 کارگزاری بذر و کود در استان مشغول به فعالیت بودند که امسال 6 کارگزاری دیگر به آنها اضافه شده است .
مجید محمدی در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار تابناک گلستان اظهار کرد: مود مورد نیاز برای شرکت از دو طریق منابع داخلی و واردات تامین می شود.
وی افزود: کود فسفاته از جمله کودهای وارداتی است که نقش مهمی در زراعت دارد.
محمدی ادامه داد: تولید کود فسفاته نیازمند خاک معدنی است و به دلیل اندک بودن این خاک در کشور مجبور به واردات آن از کشورهایی مثل چین هستیم.
وی با بیان اینکه تابستان امسال 52 هزار و 500 تن از این کود وارد ایران شده است، بیان کرد: از این رقم سهم استان 4 هزار تن بود که به آن تخصیص یافت و به تازگی هم دومین کشتی حامل کود فسفاته وارد کشور شدو 5 هزار تن دیگر به استان تخصیص داده شد که بین کشاورزان توزیع شده است.
وی افزود: کود ازته نیز یکی دیگر از کودهای مهم در فرایند تولید محصول باکیفیت است که سهم استان از این کود 117 هزار تن می باشد که تا کنون 67 هزار تن تامین شده و 50 هزار تن دیگر تا پایان سال تخصیص داده خواهد شد.
سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گلستان یادآور شد، در حوزه کود ازته نیز 120 درصد نیاز استان تامین شده و در تامین و ذخیره هر سه نوع کود هیچ کمبودی در استان نداریم.
در تولید بذر نه تنها تا کنون کمبودی نداشته ایم بلکه افزایش تولید هم داشته ایم
محمدی در رابطه با تامین بذر گندم که محصولی استراتژیک برای کشور است هم گفت: 14 شرکت خصوصی در حوزه تامین بذر مورد نیاز استان با شرکت همکاری دارند که امسال حدود 2 هزار و 470 تن بذر تولید و در بین کشاورزان توزیع شده است که این رقم در سال گذشته 2 هزار و 260 تن بوده است که 12 درصد امسال نسبت به سال قبل افزایش داشته ایم.
وی ادامه داد: خوشبختانه در تولید بذر نه تنها تا کنون کمبودی نداشته ایم که افزایش تولید هم داشته ایم .
محمدی با بیان اینکه در برخی مواقع استفاده از بذرهای خود مصرفی موجب کاهش تولید می شود هم بیان کرد: این بذرها به دلیل بوجاری نشدن و کارشناسی نشدن سلامت بذرها توسط کارشناسان در زمان باردهی محصول کشاورز را متضرر می کند و برداشت پیش بینی شده را ندارند.
وی افزود: استفاده از نظر کارشناسان کشاورزی در زمان استفاده از کودهای فسفات، ازت و پتاسه هم در کنار بذر مرغوب نفش بسیار مهمی در تولید انبوده محصول دارند.
به گفته محمدی گلستان رتبه دوم کشور را در تامین کود دارد و در تامین بذر هم رتبه اول کشور را داریم به گونه ای بخش زیادی از بذر گندم کشور را گلستان تامین می کند.
سرپرست شرکت خدمات حمایتی کشاورزی گلستان با بیان اینکه تصور بسیاری بر این است که کودهای شیمایی موجب ناسالم بودن مواد غذایی می شود، اظهار کرد: استفاده از این کودها باید کارشناسی شده باشد و یکی از دلایلی که بعضا محصولات کشاورزی و حتی در برخی مواقع تولید گندم کشاورزان با مشکلات سلامت عذایی روربرو می شود و در فرایند صادرات برگشت می خورد استفاده نامتعادل و کارشناسی نشده از کودها است که بیش از نیاز خاک از کود استفاده می کنند .
به گفته وی، کود مورد نیاز قبل از استفاده باید با کارشناسی خاک زمینی که محصول در آن تولید می شود ، استفاده شود.