سرویس هنر خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) - مریم محمدی: به نظر میرسد کرونا و در خانه ماندن غیراز معایبی که داشته مزایایی نیز داشتهاست. یکی از این مزیتها بیشک بیشتر کتاب خواندن اهالی هنر و نویسندگان و فیلمسازان سینمای ایران است. همانطور که برهمه روشن است از مرحله نگارش ایده تا ساخت یک فیلم سینمایی و رسیدن آن به جشنواره حدود دوسال یا بیشتر زمان لازم است. این زمان وقتی قرار است صرف ایدهای مناسب که قبلاً روی داده یا نگاشته شدهاست شود گاهی بیشتر نیز میشود. طبق شنیدهها رسول صدرعاملی برای نگارش فیلمنامه اقتباسی «زیبا صدایم کن» دوسال زمان گذاشتهاست. درمورد باقی فیلمهای اقتباسی جشنواره نیز باید این زمان تقریبی را درنظر گرفت. شاید ما رکورد فیلمهای اقتباسی جشنواره چهلوسوم را به سالهای کرونا و بعد از آن مدیون باشیم اما به هرصورت این تعداد شگفتانگیز از فیلمهای اقتباسی که امیدواریم درسالهای بعد بیشتر شود، باعث افتخار سینمای ایران و سینماگران آن است. در این گزارش سعی کردیم اطلاعات مختصری از ۱۰ فیلم اقتباسی چهلوسومین جشنواره فیلم فجر امسال ارائه دهیم و مشخص کنیم منبع اقتباس هرکدام از این فیلمها کدام کتاب یا واقعه یا شعر است شاید مخاطبین کتابخوان خبرگزاری کتاب بخواهند آنها را با دقت بیشتری ببینند.
فیلم «۱۹۶۸»
این فیلم در ژانر درام تاریخی ساخته شدهاست و فیلم محصول موسسه امام روح الله است. فیلم «۱۹۶۸» اقتباس از یک واقعه تاریخی است که داستان آن دراواخر دهه چهل روایت میشود. مقطعی که داستان فیلم در آن اتفاق میافتد سال ۱۹۶۸ میلادی و یا به عبارتی سال ۱۳۴۷ شمسی است که در این سال ایران میزبان مسابقات جام ملتهای آسیا میشود. در این دوره تیم ملی کشورمان در مسابقه فینال با اسراییل به مصاف یکدیگر میروند. این فیلم به کارگردانی امیر مهدی پوروزیری ساخته شده و تهیه کننده آن ایرج محمدی است.
فیلم «اسفند»
این فیلم که با موضوع دفاع مقدس ساخته شده است، محصول سازمان هنری رسانهای اوج است. نام فیلم قبل ازاین «قرارگاه سری» بود. در این فیلم مقطعی از زندگی سردار شهید علی هاشمی روایت شده است. این فیلم را دانش اقباشاوی کارگردانی کردهاست، زندهیاد جلیل شعبانی تهیهکننده این فیلم بود. فیلم «اسفند» با اقتباس از مقطع مهمی از زندگی شهید علی هاشمی از فرماندهان مطرح دوران دفاع مقدس در شناساسی و طرح ریزی عملیات خیبر در قرارگاه سری نصرت ساخته شدهاست.. این فیلم اقتباس از کتاب «قرارگاه سری نصرت» است.
فیلم «اشک هور»
این فیلم با موضوع دفاع مقدس و با اقتباس از زندگی شهید علی هاشمی ساختهشدهاست. «اشک هور» درواقع نسخه سینمایی سریالی با عنوان «قرارگاه سری نصرت» است که سازمان سینمایی سوره آن را تولید کرده است. این فیلم هم مانند فیلم «اسفند» از روی کتاب «قرارگاه سری نصرت» نوشته عباس هواشمی اقتباس شده و روایتگر مقطع دیگری از زندگی شهید علی هاشمی است. کارگردانی این فیلم را مهدی جعفری به عهده داشته و مجتبی فرآورده تهیهکننده آن است.
فیلم «پیشمرگ»
این فیلم با موضوع دفاع مقدس و توسط انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس ساخته شدهاست. این فیلم با اقتباس از کتاب «یادداشتهای سعید» که دستنوشتههای سردار شهید سعید قهاری سعید است و به اهتمام محمدرسول رستمی گردآوری شدهاست ساخته شد. او در سال ۵۸ در ماجرای پاوه در کنار دکتر چمران حضور داشت و بعدها در کنار احمد متوسلیان و احمد کاظمی و … در عملیاتهای مختلفی شرکت کرد. فیلم روایتگر مقطعی از زندگی شهید سعید قهاری سعید پس از دوران جنگ است. کارگردانی این فیلم را علی غفاری برعهده داشتهاست و تهیهکننده آن آرش زینالخیری است.
فیلم «خدای جنگ»
این فیلم همانطور که از نامش پیداست با موضوع دفاع مقدس ساخته شده و محصول سازمان اوج است. این فیلم با اقتباس از زندگی شهید حسن طهرانی مقدم معروف به پدر موشکی ایران در دوران جنگ ساخته شدهاست اما در این فیلم هیچ بازیگری کاراکتر شهید طهرانی مقدم را بازی نمیکند. داستان فیلم درباره مشکلاتی است که لیبیایی ها با حذف قطعاتی از موشک ها برای ایران در جنگ تحمیلی درست میکنند. ابراهیم شریفی و نیروهایش با تلاش شبانهروزی و جایگزینی قطعات، سرانجام موفق به پرتاب موشک میشوند. کارگردانی این فیلم را حسین دارابی برعهده داشتهاست و سعید سعدی تهیهکننده آن است.
انیمیشن «زال و رودابه»
این انیمیشن که یکی از چهار انیمیشن انتخابی هیئت انتخاب برای نمایش در چهلوسومین جشنواره فیلم فجر است براساس داستان زال و رودابه ساخته شدهاست. این انیمیشن با اقتباس از داستان زال و رودابه در کتاب شاهنامه فردوسی ساخته شد. محمدعلی سجادی کارگردانی و تهیهکنندگی این انیمیشن بلند را برعهده دارد. وی این انیمیشن را بدون حمایت هیچ ارگان یا سازمانی تهیه و ساختهاست. محمدعلی سجادی که سالها در ژانر معمایی فیلم میساخت و چند کتاب نیز منتشر کردهاست با یک انیمیشن در جشنواره چهلوسوم فجر شرکت کردهاست. یکی از سختیهای اقتباس از روی شعر و شاهنامه حفظ معنا و مفهوم شعر و انتقال آن به فیلم است که باید دید محمدعلی سجادی چگونه از پس این کار برآمده است.
فیلم «زیبا صدایم کن»
این فیلم که در ژانر درام اجتماعی ساخته شدهاست محصول مشترک بنیاد سینمایی فارابی و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است. این فیلم اقتباس از رمانی به همین نام نوشته فرهاد حسنزاده است. داستان فیلم یک صبح تا شب اتفاق میافتد و لوکیشن اصلی آن هم خیابان ولیعصر (ع ج) است. قصه درباره دختری است که در روز تولدش تصمیم میگیرد پدرش را از بیمارستان روانی فراری دهد. کارگردانی این فیلم را رسول صدرعاملی برعهده دارد و تهیهکننده آن سید مازیار هاشمی است. فیلم اقتباسی از یک رمان موفق است که حول محور نوجوانان میگذرد و این همان دغدغهمندی همیشگی رسول صدرعاملی است.
فیلم «شمال از جنوب غربی»
این فیلم که در ژانر حادثهای ساخته شده است محصول انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس است. این فیلم با اقتباس از برخی وقایع تاریخی ساخته شده است. درخلاصه داستان رسمی فیلم «شمال از جنوب غربی» آمده است: «مشکل ما اینه که باید درددلامون سربسته بمونه…».کارگردانی این فیلم حادثهای را حمید زرگرنژآد برعهده دارد و مهدی مددکار تهیهکننده آن است.
فیلم «صیاد»
این فیلم با موضوع دفاع مقدس ساخته شده است و محصول بنیاد سینمایی فارابی، بنیاد شهید و سازمان عقیدتی سیاسی ارتش است. این فیلم با اقتباس از مقطعی از زندگی شهید علی صیاد شیرازی ساخته شدهاست. در خلاصه داستان این فیلم آمده است: «مدتی است این سؤال رهایم نمیکند؛ چرا گلولهها از کنارم میگذرند و نادیدهام میگیرند؟!» این فیلم را جواد افشار کارگردانی کردهاست و محمدرضا شفیعی تهیه کننده آن است.
فیلم «موسی کلیمالله»
این فیلم در ژانر تاریخی ساخته شده و محصول مرکز سیما فیلم است. نسخه سینمایی «موسی کلیم الله» اقتباسی از داستان دوران کودکی این پیامبر عظیم الشان است که برگرفته از آیات قرآن مجید و کتابهای قدیمی است. «موسی کلیم الله» در واقع پایلوتی از فصل اول سریال است که در قالب نسخه سینمایی به جشنواره ارائه شده است. کارگردانی این اثر را ابراهیم حاتمی کیا برعهده دارد و سید محمودرضوی تهیه کننده آن است.
∎