ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایکنا، درباره سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران در دوره ترامپ گفت: امروز وضعیت آمریکا و اتحادیه اروپا به مراتب نسبت به پنج سال یا حتی ده سال گذشته دشوارتر شده ولی وقتی به موقعیت جمهوری اسلامی ایران و کسانی که با ما همسویی دارند نگاه میاندازیم متوجه خواهیم شد شرایط ایران به مراتب بهتر از اتحادیه اروپا و آمریکاست.
وی افزود: اگر امروز ترامپ به ایران در باغ سبز نشان میدهد و مدام از مذاکره با جمهوری اسلامی سخن میگوید به خاطر علاقهاش به دیپلماسی نیست بلکه شرایط، موقعیت و جایگاه منطقهای ایران را میسنجد. شرایط امنیتی در جهان به گونهای است که غرب به ویژه آمریکا به تعامل با ایران نیاز دارند و از سوی دیگر به قدرت منطقهای کشورمان واقف هستند و میدانند جمهوری اسلامی ایران یکی از عناصر تأمینکننده امنیت در غرب آسیا به شمار میرود.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه تیم مذاکرهکننده نباید نسبت به تمایل غرب برای مذاکره با ایران ذوقزده شود، اظهار کرد: سرگشتگی در مسیر مذاکره به زیان منافع ملی است و باید مراقب بود اشتباهی که در برجام تکرار شد دیگر تکرار نشود. برخی در دولت یازدهم و دوازدهم آنچنان از برجام ذوقزده شده بودند که ضعفهای آن را نادیده گرفتند و ضرورت دارد در دولت چهاردهم از چنین رفتارهایی پرهیز کرد.
تهدید بودن غربگرایی یا شرقگرایی صرف در سیاست خارجی
ظهرهوند ادامه داد: در عرصه سیاست خارجی با فرصتها و تهدیدات بسیاری روبهرو هستیم که باید در دوران کنونی هم فرصتها را احصا کرد و هم به تهدیدات اشراف داشت. غربگرایی یا شرقگرایی صرف برای سیاست خارجی تهدید است و باید تلاش شود میان این دو توازن برقرار کرد. در گذشته عدهای با نگاه به غرب تمام منافع ملی را به برجام گره زدند و از ظرفیتهای شرق غفلت کردند؛ درصورتیکه مقام معظم رهبری بارها توصیه کرده بودند که از ظرفیتهای شرق نباید غفلت شود.
وی با تأکید بر اینکه نباید فریب در باغ سبزی را خورد که ترامپ از طریق افرادی مانند ایلان ماسک به ایران نشان میدهد، گفت: اخیراً رهبر معظم انقلاب فرمودهاند آمریکا نسبت به ایران کینه شتری دارد؛ وقتی این جمله ایشان را تحلیل میکنیم پی خواهیم برد که ذات آمریکا در مقابل ایران بر پایه کینهورزی است و در نظر داشته باشیم دشمنی این کشور با جمهوری اسلامی هیچگاه تمامی نخواهد داشت و قابل حل نیست. میان ما و ایالات متحده از نظر چارچوب فکری تعارض بنیادی وجود دارد و از سوی دیگر آمریکا بخشی از مشکلات خود در منطقه و حتی جهان را به خاطر ایران میداند و به همین دلیل به دنبال فرصتی برای پوشش ضعفها و آسیب وارد کردن به جمهوری اسلامی است که در قضیه سوریه پس از سقوط بشار اسد این سیاست را در پیش گرفته است.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه امروز محور مقاومت دست برتر را در منطقه دارد، اظهار کرد: آتشبس غزه چرا اتفاق افتاد؟ بنا به گفته غربیها حماس که قدرت خود را از دست داده بود و در تلاش برای نابودی آن بودند؟ باید گفت اقداماتی که حماس انجام داد، ضعف ساختاری اسرائیل و آمریکا را به نمایش گذاشت و همین مسئله سبب شد آنها تن به آتشبس دهند. به عبارت بهتر آمریکا و اتحادیه اروپا به قدرت محور مقاومت پی برده و متوجه قدرت منطقهای ایران شدهاند.
در حساسترین مقطع تاریخی قرار داریم
ظهرهوند ادامه داد: در حساسترین مقطع تاریخی قرار داریم و باید از ظرفیتهایی که به دست آوردهایم به خوبی صیانت شود و به طرف مقابل اجازه داده نشود از طریق عملیات روانی بر روی سیاست خارجی ما اثر بگذارد. وادادگی در برابر غرب به معنای نادیده گرفتن دستاوردهای عظیم جمهوری اسلامی است.
وی بیان کرد: برخی گمان میکنند ترامپ با چهار سال پیش تفاوت کرده ولی اینگونه نیست. او فردی خودشیفته است، ضد ساختار عمل میکند و در محیط داخلی آمریکا هم با چالش روبهرو است. ترامپ تحقق تخیلات آرمانی خود را دنبال میکند و معتقد است اول آمریکا و هیچ توجهی به منافع دیگر کشورها ندارد. نکته مهم دیگر آنکه ترامپ و کابینهاش پروندههای فساد اخلاقی و مالی دارند و این گروه میخواهد به قول خودشان عصر طلایی آمریکا را رقم بزنند!
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه آمریکا با عملیات روانی در تلاش برای مهار ایران است، گفت: مسئله اصلی برای نجات آمریکا، مهار و فروپاشی ژئوپلیتیکی جمهوری اسلامی ایران است؛ یعنی ایالات متحده بدون مهار و ضربه زدن به ایران امکان ندارد بتواند از این ورطه خلاص شود به ویژه اینکه در شرایط کنونی امکان جنگ با ایران را هم ندارد.
ظهرهوند ادامه داد: پس از سقوط بشار اسد؛ آمریکا و رژیم صهیونیستی با کمک برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس به دنبال اجرای طرح سوریسازی عراق هستند و اینکه میخواهند وضعیت اقتصادی ایران را آنقدر نگرانکننده جلوه دهند تا بازی بسیار خطرناکی را که علیه ایران طراحی کردهاند پیش ببرند. در چنین شرایطی دولت باید مراقب باشد تا به دام غفلت نیفتد و در مذاکرات احتمالی کاملاً به توصیههای مقام معظم رهبری عمل کند.
ضرورت یکصدایی، انسجام و وحدت ملی
وی بر ضرورت یکصدایی، انسجام و وحدت ملی در داخل کشور تأکید کرد و گفت: مقامات مدنظر داشته باشند مبادا تصویری از جامعه ایران به خارج از مرزها منعکس کنند که بر ضد منافع ملی باشد. وحدت و انسجام به موفقیت دولت در عرصه سیاست خارجی منجر خواهد شد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره مذاکره با غرب پیرامون رفع تحریمها اظهار کرد: رهبر معظم انقلاب هیچگاه مخالف مذاکره نبودند ولی ایشان تأکید دارند به صورتمسئله و آوردههای آن توجه شود. ظرفیتهای ملی نباید محور مذاکرات قرار گیرند بلکه هدف از مذاکره، قویتر شدن ایران باشد. سر خم نکردن مقابل دشمن ملاک است.
ظهرهوند با بیان اینکه بسیاری از مشکلات اقتصادی ریشه در تحریمها ندارد بلکه باید از طرق داخلی آنها را حل و فصل کرد، گفت: اگر هم قرار است مذاکرهای انجام شود باید موضوعی مشخص داشته باشد و امنیت و ظرفیتهای ملی نباید محور مذاکرات قرار گیرند و فقط حول مسائل هستهای باشد؛ یعنی غرب متعهد به لغو تحریمها شود و در مقابل ایران غنیسازی 60 درصد را متوقف کند ولی اگر غرب به تعهداتش عمل نکرد بلافاصله ما هم به غنیسازی 60 درصد بازخواهیم گشت چون توان داخلی آن وجود دارد و دانش هستهای بومی شده است.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام