قدس آنلاین: نمایندگان ملت امروز پس از آنکه پیشنهاد تمدید یک ساله دوره فعلی شوراهای اسلامی شهر و روستا را نپذیرفته و آنرا رد کردند به پیشنهاد دیگری برای تمدید و افزایش شش ماهه این دوره رأی مثبت دادند.
صحن علنی مجلس شورای اسلامی، ادامـه رسیدگی بـه گزارش کمیسـیون امـورداخلی کشور و شوراها در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور در دستور کار قرار گرفت و مالک شریعتی نیاسر نماینده تهران پیشنهادی برای الحاق به این طرح عنوان کرد که بر اساس آن برگزاری انتخابات شوراها به مدت ۶ ماه تمدید شود.
تبصره فعلی ماده ۳ به عنوان تبصره ۱ اصلاح می شود و یک تبصره به عنوان تبصره ۲ به آن الحاق می شود بر این اساس، دوره ششم شوراهای اسلامی شهر و روستا و شهرداران و دهیاران منتخب آنها در ۲۳ دی ماه ۱۴۰۴ خاتمه یافته و دوره هفتم این شورا و منتخبان آنها از ۲۴ دی ماه ۱۴۰۴ آغاز میشود.
طبق تبصره ۲ نیز که به تصویب رسید، ماده ۲۲ قانون انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ایران با اصلاحات و الحاقات بعدی نسخ میگردد.
نمایندگان مجلس با ۱۳۶ رای موافق، ۱۰۰ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از مجموع ۲۴۳ نماینده حاضر با این پیشنهاد موافقت کردند.
نمایندگان مجلس پیش از این با پیشنهاد علیرضا سلیمی نماینده تهران برای تمدید یک ساله دوره فعلی ششم شوراهای شهر و روستا مخالفت کردند.
نایب رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: از آنجایی که چند حوزه انتخابیه نماینده مجلس ندارند، یکی از اهداف تمدید یک ساله فعالیت دوره فعلی شوراها آن است که امکان برگزاری انتخابات میان دورهای مجلس شورای اسلامی در چند حوزهای که نماینده ندارند، فراهم شود.
توکل ادامه داد: یکی دیگر از اهداف تمدید یکساله فعالیت دوره فعلی شوراهای اسلامی شهر و روستا آن است که بالاخره برگزاری انتخابات هزینههایی دارد و از آنجایی که امسال انتخابات ریاست جمهوری داشتیم، سال آینده انتخاباتی نداشته باشیم.
هادی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان هم دیروز در مورد طرح تمدید یکساله دوره شوراهای شهر و روستا گفت که فرایندهای برگزاری انتخابات در سال آینده در حال انجام است، مگر اینکه مجلس مصوبه جدیدی داشته باشد و قانون موجود را اصلاح کند. در گذشته نیز یک مرتبه مدت شوراها تمدید شد و با اشکال شورای نگهبان نیز مواجه نشده است.
وی افزود: این روزها سناریوهای مختلفی در این باره مطرح است، اما تا زمانی که مجلس چیزی را مصوب نکند نمیتوانیم درباره جزئیات آن اظهار نظر کنیم.
وی تأکید کرد: بر اساس قانون انتخابات، انتخابات میان دوره لزوماً باید با یک انتخابات سراسری برگزار شود، لذا اگر انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در سال آینده برگزار نشود طبیعتاً انتخابات میان دورهای نیز از دستور کار خارج میشود.
با مصوبه امروز مجلس و در صورت تأیید شورای نگهبان انتخابات شوراها شش ماه به تعویق خواهد افتاد و بجای خرداد ماه باید در پایان آذرماه برگزار شود. حال باید دید شورای نگهبان در خصوص این تغییر و امکان برگزاری همزمان انتخابات میاندورهای مجلس با آن چه نظری خواهد داد.
سازوکار مجلس برای انتخابات تناسبی شوراها
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مصوبهای تمهیدات و سازوکاری را برای برگزاری انتخابات شوراها به صورت تناسبی پیشبینی کردند.
به گزارش قدس آنلاین نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور، مواد ۲۰ مکرر ۲ و ۳ را به شرح زیر تصویب کردند.
ماده ۲۰ مکرر ۲- هیاتهای اجرایی مکلفند، اسامی کل نامزدها و عنوان فهرستهای موضوع ماده ۲۰ مکرر ۱ را در محل شعبه ثبت نام و اخذ رأی اطلاعرسانی کنند.
ماده ۲۰ مکرر ۳- نحوه رایدهی و شمارش آراء موضوع ماده ۲۰ مکرر ۱ در شعب اخذ رأی به ترتیب زیر میباشد:
۱- رأیدهنده تنها میتواند به عنوان یک فهرست یا به نامزد یا نامزدهایی اعم از منفرد یا از درون یک و یا چند فهرست تا سقف تعداد کرسیهای آن حوزه، رای دهد.
۲- در صورتی که رأیدهنده در برگ رأی، هم اسم (شناسه) یک و یا چند فهرست و هم اسم (شناسه) تعدادی نامزد را به صورت انفرادی بنویسد، آراء فهرستهای بعدی و نامزدهای انفرادی قرائت نمیشود.
مجلس در ابتدای جلسه علنی امروز ماده ۲۰ مکرر ۱ را تصویب کرده بود که در آن به موضوع تناسبی شدن انتخابات شوراها اشاره شده است.