به گزارش روز یکشنبه ایرنا از رویترز، شورش سه ساله گروه موسوم به «۲۳ مارس» (ام-۲۳» در مناطق غنی از مواد معدنی شرق کنگو در ماه ژانویه شدت گرفته و شورشیان مناطق بیشتری را به تصرف در آوردهاند. در همین حال، سازمان ملل متحد نسبت به خطر یک جنگ گستردهتر منطقهای هشدار داده است. با تشدید درگیریها در روزهای اخیر، آفریقای جنوبی روز شنبه اعلام کرد که ۹ تن از نیروهای صلحبانی این کشور در شرق کنگو کشته شدهاند.
کنگو و متحدانش روز شنبه اعلام کردند که نیروهای شورشی گروه ام-۲۳ را که در حال نزدیک شدن به شهر «گوما» مرکز استان «کیوو شمالی» بودند، عقب راندهاند. کنگو، سازمان ملل متحد و برخی طرفهای دیگر، کشور رواندا همسایه شرقی کنگو را به حمایت از شورشیان با ارسال سلاح و اعزام نیرو متهم میکنند هر چند رواندا این اتهام را رد کرده است. ارتش کنگو روز شنبه اعلام کرد که تکتیراندازهای رواندا عامل قتل فرماندار نظامی استان کیوو شمالی در هفته گذشته بودند.
در همین حال، کنگو تمام دیپلماتهای خود را از کیگالی فرا خوانده و از دولت رواندا نیز خواسته که ظرف مدت ۴۸ ساعت تمام فعالیتهای دیپلماتیک و کنسولی خود را در پایتخت کنگو متوقف کند. یک نماینده وزارت امور خارجه کنگو گفت ارسال این درخواست در نامهای به تاریخ ۲۴ ژانویه به سفارت رواندا در کینشازا، «شدیدترین شکل از شکست دیپلماتیک» است.
در همین حال، قرار است شورای امنیت سازمان ملل متحد روز یکشنبه برای بررسی اوضاع در شرق کنگو تشکیل جلسه بدهد که این حکایت از افزایش نگرانی بینالمللی نسبت به این موضوع دارد. پیش از این قرار بود نشست شورای امنیت در روز دوشنبه تشکیل شود.
رواندا هرگونه حمایت از گروه «ام ۲۳» را تکذیب کرده اما در ماه فوریه گذشته (بهمن ۱۴۰۲) اذعان کرد که نیروی نظامی و سامانه موشکی در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو با هدف دفاع از امنیت خود مستقر کرده است. این درحالی است که یک گروه کارشناسی سازمان ملل گزارش داده حدود ۳ تا ۴ هزار تن از نیروهای نظامی رواندا در کنار گروه «ام ۲۳» در جمهوری دموکراتیک کنگو در حال جنگ هستند.
در ماه ژوییه گذشته (مرداد ماه)، جمهوری دموکراتیک کنگو توافق آتش بسی با «ام ۲۳» امضا کرد که ماه بعد اجرایی شد اما آرامش تنها چند هفته دوام داشت و درگیریها پس از آن مجددا از سر گرفته شد. مذاکرات صلح بین کنگو و رواندا به میانجیگری کشور آنگولا اواخر آذر ماه لغو شد.