به گزارش جماران؛ به نقل از شورای آتلانتیک، اجلاس جهانی اقتصاد (داووس) در تاریخ 20 تا 24 ژانویه سال جاری در سوئیس برگزار شد. در مجمع جهانی اقتصاد امسال، رهبران تجاری و دولتی به طور یکسان نشان دادند که میخواهند با ایالات متحده و رییس جمهوری جدید ایالات متحده؛ دونالد ترامپ همکاری کنند. آنها دلیل خوبی برای این موضوع داشتند؛ هیچ راه جایگزینی وجود ندارد.
در روزهای اخیر، سران بیش از پنجاه کشور و همچنین مدیران عامل بزرگترین تجارتهای جهان، در مجمع سالانه اقتصاد جهانی در داووس، سوئیس گرد هم آمدند. رییس جدید رئیس کمیسیون اروپا؛ اورسولا فون در لاین، استراتژی رقابتی اروپا را تشریح کرد و تعداد مشاغل ایجاد شده در ایالات متحده توسط شرکت های اروپایی (تقریبا چهار میلیون شغل توسط حسابداری او) را برجسته کرد.
معاون نخستوزیر چین؛ دینگ ژویانگ گفت که چین به دنبال مازاد تجاری با جهان نیست (اگرچه هیچکس از او نپرسید که چرا کشورش چنین تجارت بزرگی را اداره میکند). لری فینک؛ مدیر عامل بلک راک، گفت که این امکان وجود دارد که رشد زیادی در ایالات متحده وجود داشته باشد اما در مورد خطر شعله ور شدن مجدد تورم هشدار داد.
پیام واضح بود - همه میخواهند راهی برای همکاری با ایالات متحده پیدا کنند. ایالات متحده یکی از قویترین اقتصادهای پیشرفته در جهان است و ترامپ به قدرت باز میگردد. در سال 2016، زمانی که ترامپ برای اولین بار انتخاب شد، ایالات متحده 50 درصد از تولید ناخالص داخلی (GDP) گروه هفت (G7) را تشکیل میداد و امروز این میزان به 60 درصد رسیده است که فراتر از G7 است.
طبق آمار اما، اقتصاد چین به طور قابل توجهی ضعیفتر از هشت سال پیش است. در سال 2017، اقتصاد چین تقریبا 7 درصد رشد کرد. امروز، تجزیه و تحلیل Rhodium Group نشان میدهد که رشد تولید ناخالص داخلی چین نزدیک به 3 درصد است. سرمایه گذاران واقعیت را میدانند و به همین دلیل است که سرمایه جهانی همچنان مانند آهنربا به سمت ایالات متحده کشیده میشود.
ترامپ نیز به نوبه خود در روزهای بعد، اروپا، مکزیک، کانادا و چین را به اعمال تعرفه تهدید کرد. از جمله با شکایت از رفتار ناعادلانه اروپا با ایالات متحده در سخنرانی مجازی خود در روز پنجشنبه این تهیدها برجسته شد.
در طول مراسم تحلیف روز دوشنبه، ترامپ توسط چندین مدیر عامل به اصطلاح «هفت باشکوه» از جمله مارک زاکربرگ از متا، جف بزوس از آمازون و ساندار پیچای از گوگل، احاطه شد و اینها شرکتها و پلتفرمهای هوش مصنوعی (AI) هستند که سرمایهگذاری روی آن را انجام میدهند و بر بحث در داووس مسلط شدند.
از صحنه مرکز کنگره گرفته تا ویترین فروشگاهها در تفرجگاهی که این شرکتها در اختیار گرفتند، هوش مصنوعی موضوع بحث شهر بود. در مورد پیشرفتهای پزشکی، آینده کار و افزایش بهره وری. با این حال، در همان زمان، صداهای نگرانی نیز شنیده میشد. برخی از چالشهای مورد بحث شامل مسائل مربوط به اعتماد، مصرف انرژی، تمرکز شرکتها، نردههای محافظ قانونی و اینکه آیا این فناوری جدید به زندگی افرادی که بیشتر به آن نیاز دارند کمک میکند یا خیرف نیز در این جلسات مطرح شد.
با این حال، سؤال این است که آیا این خوش بینی میتواند ادامه یابد؟ در حالی که سیگنالهای اقتصادی صعودی هستند، سیگنالهای ژئوپلیتیک چیزی غیر از این هستند. ولودیمیر زلنسکی؛ رییسجمهوری اوکراین در سخنرانی خود مستقیما رهبران اروپایی را فراخواند و گفت که اگر اروپا در دفاع گامی نگذارد، این امر به طور فزایندهای به زیان اروپا خواهد بود. این یادآور جنگی بود که هنوز کمتر از هزار مایل به سمت شرق ادامه دارد. در شمال و غرب، ناکارآمدی سیاسی در آلمان و فرانسه مانند یک ابر طوفانی که به درون دره میغلتد جلوه میکند و در حالی که رهبران به کناره گیری خفیف ترامپ از تعرفهها دل بسته بودند، همه میدانند که هیچ چیز از ترامپ قطعی نیست. تقریبا هر کسب و کاری که به طور خصوصی با آنها صحبت شد، گفتند که برای بدترین سناریوهای تجاری آماده میشوند.
آخرین باری که ترامپ در داووس سخنرانی کرد ژانویه 2020 بود. او مانند تقریبا همه افراد دیگر در آن هفته پیش بینی کرد که ویروسی که از ووهان شروع شده بود و در چین در حال گسترش بود مشکل بزرگی نخواهد بود و «کاملا تحت کنترل است». که یادآوری میکند که چقدر سریع جهان میتواند تغییر کند.