شناسهٔ خبر: 71013473 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

یادداشت|

برگزاری نشست یو.پی.آر و موفقیت حقوقی ایران

ایران در دیپلماسی حقوق بشری، به‌عنوان بازیگری فعال و پویا در عرصه بین‌المللی، فضای مسموم تبلیغاتی -سیاسی غرب و ضد انقلاب را هدف قرار داده و به جای یک طرف مطالبه، در مسند یک مطالبه‌گر و مدعی قرار می‌گیرد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

برگزاری نشست اخیر یو.پی.آر، نقطه آشکارساز دیپلماسی حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران در نظام بین‌الملل محسوب می‌شود؛ روایت‌گری مستند و جامع در قبال مسئله حقوق بشر در ایران، طرح مطالبات حقه ایران از غرب و نظام بین‌الملل، مستندسازی از تعارض‌های حقوق بشری نهاد‌ها و کشور‌های ضدایرانی، طرح دعاوی مستند علیه اقدام‌های ضدایرانی غرب و پاسخگویی به شانتاژ‌های سیاسی و تبلیغاتی علیه مقولات حقوق بشری در ایران، جملگی از مولفه‌های مهم دیپلماسی حقوق بشری ایران محسوب می‌شود.

در دیپلماسی حقوق بشری، ایران به‌عنوان بازیگری فعال و پویا در عرصه بین‌المللی، فضای مسموم تبلیغاتی -سیاسی غرب و ضد انقلاب را هدف قرار داده و به جای یک طرف مطالبه، در مسند یک مطالبه‌گر و مدعی قرار می‌گیرد؛ این همان جایگاه حقیقی ایران در معادلات حقوقی جهان است که به ناحق، مخالفان نظام جمهوری اسلامی آن را معکوس جلوه می‌دهند.

فرامتن و متن نشست یو.پی.آر

کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه طی سخنانی در نشست ۴۸ گروه کاری یوپی.آر که به دفاع از چهارمین گزارش ملی کشورمان اختصاص داشت، با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران برای این سازوکار اهمیت خاصی قائل و معتقد است به‌عنوان یک «مجمع جهانی» توانسته از طریق ایجاد گفت‌وگوی سازنده و معنادار، ظرفیت قابل توجهی را برای حمایت و ارتقای حقوق بشر فراهم آورد، از این فرصت گردهمایی و گفت‌و‌گو به‌عنوان فرصتی ارزشمند یاد کرد و به تبیین دستاورد‌ها و چالش‌ها در حوزه حقوق بشر براساس اطلاعات موثق و اجتناب از «رفتار تقابلی و سیاسی» پرداخت.

معاون حقوقی و امور بین‌الملل وزارت امور خارجه در چندین محور اساسی، به تبیین دقیق مواضع کشورمان پرداخت و به ابهام‌های ساختگی دشمنان در قبال نقض حقوق بشر در کشورمان پاسخ داد؛ حمایت ایران از اقشار و گروه‌های آسیب‌پذیر، نگاه ویژه ایران به آموزش در زمینه حقوق بشر، پایبندی جمهوری اسلامی ایران به تعهدهای بین‌المللی، رفع کامل شکاف جنسیتی در امر آموزش، توسعه مناطق محروم و احیای مشاغل تولیدی، سیاست رسمی ایران مبنی بر کاهش آثار اقدام‌های قهری یک‌جانبه و خودسرانه، انتقاد از استاندارد‌های دوگانه سازمان‌های حقوق بشری و غرب در جنگ غزه، انتقاد از نقض علنی حقوق بشر در غرب و .. محور‌هایی بودند که در این نشست غریب‌آبادی مورد توجه و استناد قرار داد.

نفس برگزاری این نشست و مواردی که در آن مطرح می‌شود، بیان‌گر قدرت تبیین مواضع حقوقی کشورمان در نظام بین‌الملل است؛ نباید فراموش کرد که یکی از اضلاع مهم جنگ ترکیبی دشمن علیه جمهوری اسلامی ایران، معطوف به مسائل حقوق بشری است؛ در چنین شرایطی، مسئولیت بزرگ دستگاه قضایی و امور خارجه کشورمان، به چالش کشیدن ادعا‌های غرب در محافل بین‌المللی و گفت‌وگوی مستقیم با افکار عمومی جهان است.

این ماموریت اساسی و مهم در جریان برگزاری نشست یو.پی.آر به عینیت رسید؛ زمانی که افکار عمومی دنیا با استدلال‌های حقوقی -قضایی مسئولان ذی‌ربط کشورمان مواجه شوند و فراتر از آن، در جریان بسیاری از حقایق و مستندات (که در رسانه‌های غربی به عناوین مختلف انکار یا تحریف می‌شوند) قرار گیرند، باور‌های دروغینی که در اذهان مخاطبان جهانی ایجاد شده، به‌طور طبیعی دگرگون می‌شود این دگرگونی در باورها همان مقوله‌ای است که غرب از آن به‌شدت هراس دارد.

مواجهه با غرب در جنگ روایت‌ها

حضور موفقیت‌آمیز ایران در نشست یو.پی.آر و دیگر نشست‌هایی که در آن فرصتی مغتنم برای روایت‌گری مستقیم جمهوری اسلامی ایران از مقولات حقوق بشری پیدا می‌شود، مصداق عینی مواجهه مستقیم با غرب در جنگ روایت‌هاست؛ زمانی که بسیاری از منتقدان و مخالفان نظام جمهوری اسلامی ایران در مقابل این استدلال‌ها و گزاره‌های مستند قرار می‌گیرند، عملا قدرت بازی همیشگی خود در لاپوشانی حقایق جاری در ایران را از دست می‌دهند.

نکته مهم‌تر اینکه حضور موثر جمهوری اسلامی ایران در چنین نشست‌هایی نیاز به پیوست رسانه‌ای دارد؛ به عبارتی گویاتر، محور‌ها و نکاتی که نمایندگان کشورمان در چنین نشست‌هایی تبیین می‌کنند، لازم است به مبنایی جهت ترسیم منظومه رسانه‌ای -عملیاتی کشور در مواجهه همیشگی با حربه‌های تبلیغاتی و حقوق بشری دشمنان تبدیل شود؛ در این صورت، دشمن هر اندازه نیز در روایت‌گری معکوس و وارونه خود ازحقایق جاری در ایران مصمم باشد، قدرت روایت‌گری یک‌طرفه و بدون پاسخ خود را از دست خواهد داد.

بنابراین، باید سیاست‌گذاری‌های رسانه‌ای در کشور نیز به مثابه کاتالیزور و عاملی تسریع‌کننده در دیپلماسی حقوق بشری ما در محافل بین‌المللی مورد توجه و تصدیق قرار گیرد.

اهمیت تبیین‌گری حقوقی در شرایط کنونی

آمریکا و کشور‌های اروپایی، بدون توجه به جنایت‌هایی که همپای رژیم اشغالگر قدس صورت داده‌اند، تلاش می‌کنند جمهوری اسلامی ایران و دیگر مدافعان مقاومت در منطقه و جهان را مصداق ناقضین حقوق بشر جلوه داده و در مقابل، کمترین سخنی از جنایت‌هایی مانند نسل‌کشی هزاران کودک فلسطینی بی‌گناه به میان نیاورند.

در برهه حساس و سرنوشت‌ساز کنونی، باید علاوه بر واکنش موثر در برابر هجمه‌های حقوق بشری ناجوانمردانه‌ غرب و جریان ضدانقلاب، کنش‌گری موثر در قبال آن‌ها را نیز در دستور کار قرار داد؛ تبیین موارد و مصادیق نقض حقوق بشر، حقوق زنان، حقوق کودکان و حقوق بین‌الملل ازسوی رژیم صهیونیستی، آمریکا، اتحادیه اروپا و دیگر بازیگرانی که در بطن جریان باطل تعریف می‌شوند، فراتر از یک الزام به شمار می‌آید.

با توجه به اینکه ساختار‌های حقوقی رسمی در نظام بین‌الملل متاسفانه براساس لابی‌گری‌های سیاسی دولت‌های سلطه‌گر بسیاری از سیاست‌ها و مواضع خود را ترسیم می‌کنند، باید از ظرفیت سخن گفتن و دیالوگ‌های موثر حقوق بشری خطاب به ملت‌های دنیا و اقشار نخبه و فرهیخته در دیگر کشور‌ها استفاده کرد.

در این صورت، روایت‌های کاذب جای خود را به مستندات غیرقابل انکار خواهد داد و جایی برای استمرار فریب‌کاری غرب در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران باقی نخواهد گذاشت؛ همان گونه که تاکید شد، جنایت‌های متعدد غرب در عرصه حقوق داخلی و بین‌الملل، جایی برای طلبکاری آن از دیگر کشور‌ها مانند جمهوری اسلامی ایران باقی نمی‌گذارد؛ در این عرصه باید سخن گفت و افشاگری کرد.

انتهای پیام/