شناسهٔ خبر: 71012497 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

دیپلمات پیشین ایران مطرح کرد

آمریکا برای ایران سیگنال مذاکره فرستاد؟ | موضع ترامپ درباره ایران در دولت دوم

مواضع اخیر رئیس‌جمهور آمریکا درباره ایران در گفت‌وگو با شبکه «فاکس‌نیوز» واکنش‌های دوگانه‌ای را به‌دنبال داشته‌است؛ از یک‌سو جریان‌های ایران را برآشفته و ازسوی دیگر سبب ایجاد خوش‌بینی‌هایی درمیان برخی طیف‌ها و جریان‌های سیاسی داخلی شده‌است.

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین – گروه سیاسی: رویکرد دونالد ترامپ در مواجهه با ایران همچنان یکی از اصلی‌ترین موضوع‌های مورد توجه رسانه‌های داخلی و بین‌المللی است. اگرچه در روزهای اخیر برخی، مواضع تازه ترامپ درباره ایران را به‌نوعی «چراغ‌سبز» برای مذاکره تعبیر کرده‌اند، اما به‌نظر می‌رسد در شرایط کنونی ترامپ می‌کوشد سیاست‌گذاری‌های دولت دوم خود را برای مواجهه با ایران از به‌کارگیری سیاست مرسوم آمریکایی «تهدید – مذاکره» آغاز کند.

یک دیپلمات پیشین ایران در گفت‌وگو با همشهری آنلاین دراین باره اظهارکرد: با وجود بحث‌هایی که این روزها در برخی رسانه‌های داخلی و خارجی مطرح است مبنی بر اینکه مواضع تازه ترامپ درباره ایران، «علامت‌های مثبت» به حساب می‌آید، معتقدم اینگونه نیست.

محسن پاک‌آیین با بیان اینکه برخی معتقدند ترامپ علامت مثبت داده و ما هم باید علامت مثبت بدهیم، افزود: همه این گمانه‌زنی‌ها در شرایطی است که هیچ علامت مثبت رسمی ازسوی مقام‌های آمریکایی دیده نشده و آنها به‌جز تکرار مواضع گذشته خود، نکته تازه‌ای بیان نکرده‌اند.

تکرار اتهام‌های قدیمی

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه برخی تصور می‌کردند پس از آغاز به‌کار ترامپ، او در همان مراسم تحلیف علامت مثبتی درباره مذاکره برای ترغیب ایران به مذاکره ارسال می‌کند، گفت: از ابتدای آغاز به‌کار ترامپ در کاخ‌سفید شاهد بودیم که این موضوع عملی نشد.

پاک‌آیین با تاکید بر اینکه ترامپ اتهام‌های قدیمی درباره ایران را تکرار و ادعای «ضعیف شدن ایران» را مطرح کرده‌است، ادامه داد: رئیس‌جمهور آمریکا در گفت‌وگوی خود با شبکه «فاکس‌نیوز» هم با بیان این ادعا که «اجازه نمی‌دهم ایران به بمب اتمی دست یابد»، اتهام‌های کهنه و تکراری و بی‌پایه و اساس خود را درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران تکرار کرد.

وی تصریح کرد: آمریکایی‌ها در حالی در این زمینه خود را به نادانی زده‌اند و ایران را متهم می‌کنند که به‌نظر می‌رسد نمی‌خواهند به مواضع اصولی تهران در این حوزه توجه کنند. این درحالی است که جمهوری‌اسلامی بارها تاکید کرده به‌دنبال ساخت بمب اتمی نیست و گزارش‌های آژانس هم این موضوع را تایید می‌کند.

پاک‌آیین با تاکید بر اینکه ایران عضو آژانس است و معاهده «ان. پی. تی» را هم پذیرفته و فتوای مقام‌معظم‌رهبری درباره حرام بودن به‌کارگیری بمب اتمی نیز وجود دارد، تصریح کرد: با وجود همه این دلایل روشن و شفاف برای اینکه تهران به‌دنبال ساخت بمب اتمی نیست، اما طرف‌های غربی نمی‌خواهند این دلایل را ببینند و همچنان به اتهام‌زنی‌های خود ادامه می‌دهند.

آمریکا برای ایران سیگنال مذاکره فرستاد؟ | موضع ترامپ درباره ایران در دولت دوم

دیوار بلند بی‌اعتمادی میان تهران و واشنگتن

این دیپلمات پیشین ایران با تاکید بر اینکه طی روزهای اخیر علامت مثبتی ازسوی آمریکایی‌ها دیده نشده‌است، اظهارکرد: معتقدم گمانه‌زنی‌های مطرح شده بیشتر فضاسازی‌های سیاسی - رسانه‌ای است و همچنان ازسوی مقام‌های رسمی دولت جدید آمریکا سیگنال مثبتی دیده نمی‌شود.

پاک‌آیین با اشاره به اینکه دیوار بی‌اعتمادی میان تهران و واشنگتن بلند است، افزود: با توجه به سوابق رویکردهای ترامپ در قبال ایران و به‌ویژه خروج او از توافق برجام، به‌نظر می‌رسد اکنون زمینه مثبتی برای مذاکره وجود ندارد و این موضوع نتیجه‌ روشنی برای ما به‌دنبال نخواهد داشت.

وی با اشاره به سیاست‌های اعلام شده ازسوی ترامپ در حوزه مناسبات بین‌المللی عنوان کرد: رئیس‌جمهور آمریکا تاکید کرده به‌دنبال ساختن «آمریکای قوی» یا به نوعی احیای هژمون آمریکاست و نوع موضع‌گیری‌های او در موضوع‌های مختلف، از جمله درباره همسایگان آمریکا، خروج از پیمان‌ها و معاهدات بین‌المللی و همچنین تهدید روسیه و چین، نشان می‌دهد دولت کنونی او با دور قبل هیچ تفاوتی ندارد.

ایستادگی جهانی در مقابل دیکتاتوری ترامپ

پاک‌آیین با بیان اینکه ترامپ می‌خواهد همان سیاست یکجانبه‌گرایانه را با ابزارهای ستیزه‌جویانه پیش ببرد، ادامه داد: گمان می‌کنم در دوره ترامپ شاهد رشد چندجانبه‌گرایی در سطح نظام بین‌المللی باشیم و حضور در ائتلاف‌های بین‌المللی با استقبال بیشتری ازسوی کشورهای مختلف جهان مواجه شود؛ رویکردی که کاهش وابستگی به آمریکا و همچنین دلار را به‌دنبال خواهد داشت.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه کشورهای مختلف جهان در مقابل دیکتاتوری ترامپ خواهند ایستاد، تصریح کرد: ما باید نقش‌آفرینی پررنگ‌تری در جمع کشورهایی که راهبرد چندجانبه‌گرایی بین‌المللی را در پیش گرفته‌اند، داشته باشیم و مناسبات خود را با قدرت‌های جهانی، مانند روسیه و چین افزایش دهیم.

پاک‌آیین با تاکید بر اینکه توسعه همکاری‌های منطقه‌ای، از جمله با کشورهای آمریکای لاتین و آفریقا از دیگر راهبردهایی است که باید مدنظر مسئولان قرار داشته باشد، اضافه‌کرد: حضور قدرتمند در سازمان‌های بین‌المللی، مانند «بریکس» و «شانگهای» نیز از دیگر راهکارهایی است که باید مورد توجه ویژه قرار داشته باشد.