شناسهٔ خبر: 71011941 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اعتماد | لینک خبر

رونق اقتصاد ايران؛ پذيرش FATF و رفع تحريم‌ها

حميد ميرزاده

صاحب‌خبر -

براي رونق و توسعه بنياد‌هاي اقتصاد ايران 

پذيرش استاندارد‌هاي FATF و اجراي آنها در سيستم پولي و بانكي لازم هست ولي كافي نيست. در كنار پذيرش FATF براي برون‌رفت از تحريم‌هاي ظالمانه هم بايد برنامه‌ريزي كرد.  اخيرا وزير اقتصاد و دارايي اعلام‌كردند‌: براي مقابله با فشار حداكثري برنامه داريم. همه مي‌دانيم كه دولت دكتر پزشكيان باعث‌ مشكلات اقتصادي كشور نيست بلكه وارث آنهاست. ولي اينكه اعلام كنيم براي مقابله با فشار حداكثري برنامه داريم، بيان ديگرش تمكين از تحريم‌هاي ظالمانه و قبول تقدير حاكمانه دشمنان و نوعي كار‌پذيري تحميل‌گونه است. تحريم‌هايي كه بيش از سه دهه توسعه كشور را متوقف و معيشت مردم را متاثر كرده و ركود و تورم درازمدت طاقت فرسا و فلاكت جان افزا را افزايش داده و در واقع به جاي مقابله با فشار حداكثري دشمنان، اين شانه‌هاي مردم است كه خميده و تسمه از گرده‌هاي آنان كشيده و طاقت‌شان را بريده و رشته معاش‌شان را از هم گسيخته است.  از مديران كلان كشور توقع و انتظار مي‌رود شجاع باشند و به عنوان يك كارشناس راه‌هاي برون‌رفت از تحريم‌هاي ظالمانه را با صراحت و شجاعت به تصميم‌گيران نشان بدهند.  اين كه اعلام مي‌شود براي مبارزه با فشار حداكثري برنامه داريم، يعني مردم همچنان بايد تحريم‌ها را تحمل كنيد. همراه با برنامه مقابله در برابر تحريم بايد برنامه‌اي هم براي رفع تحريم‌ها داشته باشيم. راه توسعه ايران هم تكيه به توان عظيم داخلي و هم تقويت ارتباطات اقتصادي بين‌المللي است. راهي كه همه كشور‌هاي آزاد و آباد آن را طي كرده‌اند.

با پذيرش استاندارد‌هاي FATF مثل ۲۰۰ كشور در سراسر جهان ودر كنار آن جديت براي برون‌رفت از تحريم‌ها، قطعا چراغ اقتصاد ايران روشن شده و زندگي مردم رونق مي‌گيرد. 
قطعا اين مهم محقق نمي‌شود مگر اينكه در روش‌ها و منش‌هاي گذشته تجديدنظر كرده و با تقويت ارتباطات و مراودات بين‌المللي و عادي‌سازي روابط اقتصادي با كشورهاي مختلف، اقتصاد ايران را از بن‌بست خارج كنيم. در اين صورت است كه حيثيت، عزت و شرف ملي ايرانيان حفظ مي‌شود. چرا بايد كشور ما با آن سابقه تمدن درخشان تاريخي آن هم با منابع و سرمايه‌هاي عظيم خدادادي كم‌نظير و نيرو‌هاي توانمند بي‌بديل، حتي از كشور‌هاي همسايه در توسعه اقتصادي عقب بماند؟ در حالي كه در برنامه هفتم توسعه و نيز در سياست‌هاي كلان نظام، ايران بايد در بسياري از شاخص‌هاي اقتصادي و اجتماعي در منطقه اول باشد. 
ايران ضعيف، ممكن است باعث ترغيب و تشديد طمع دشمنان شود. اما ايران آباد و با قوام، باعث بقا و دوام نظام و تهديد و تخريب دشمنان از هر گونه دست‌اندازي به كشور خواهد شد. آمادگي براي مقابله با دشمنان منحصر به تهيه ساز و برگ جنگي نيست. جالب است كه آيه وأعِدُّوا لهُمْ ما اسْتطعْتُمْ مِنْ قُوةٍ ومِنْ رِباطِ الْخيْلِ تُرْهِبُون بِهِ عدُو‌الله وعدُوكُمْ در سوره انفال جاي گرفته است. شايد اشاره به اين مهم باشد كه فراهمي بستر براي نقد‌ ثروت‌هاي‌عمومي (انفال)، خود نوعي آمادگي براي نشان دادن قوت و قدرت ملت‌ها است. 
متاسفانه كساني كه حتي يك ‌بار محتوا و مفاهيم استاندارد‌هاي FATF را نخوانده و نديده‌اند و نمي‌دانند اصلا هيچ گزارش فراملي از مبادلات پولي و بانكي ايران متبادل نخواهد شد، ناآگاهانه يا مغرضانه ولي عملا مثل نماينده و پيش‌كرده كاسبان تحريم با ورود ايران به فضاي تعاملات بين‌المللي مخالفت مي‌كنند و در واقع به تداوم فقر و فلاكت ملت ايران راي مي‌دهند. همه كارشناسان بايد فارغ از ملاحظات سياسي و خوشايند‌ها و بدآيند‌ها، با صراحت تمام و شجاعت كلام، پاسبان منافع ملي باشند و نگذارند ملت ايران بيش از اين گروگان كژانديشان و كوته‌نظران داخل و دشمنان طماع و كين‌انديش خارج از كشور باشند.

استاد دانشگاه  و رييس اسبق سازمان برنامه و بودجه