شناسهٔ خبر: 71010676 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

امضای موافقتنامه بین معاونت علمی و فناوری،صنایع پتروشیمی و دانشگاه شریف درباره هوش مصنوعی

تهران- ایرنا- معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و دانشگاه صنعتی شریف در زمینه توسعه دستیار هوش مصنوعی صنعتی برای صنعت پتروشیمی کشور امروز شنبه موافقت نامه همکاری امضا کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، موافقت‌نامه همکاری در زمینه توسعه دستیار هوش مصنوعی برای صنعت پتروشیمی امروز (شنبه، ششم بهمن) میان حسین افشین معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، حسن عباس‌زاده، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و سید عباس موسوی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف امضا شد.

این موافقت‌نامه با هدف توسعه زیست‌بوم اقتصاد دانش‌بنیان در حوزه پتروشیمی و با هدف برنامه جامع معاونت معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری درباره گسترش کاربرد فناوری هوش مصنوعی در سطوح مختلف کشور به امضا رسید.

حمایت از توسعه دستیار هوش مصنوعی صنعتی برای اهداف سیاست‌های معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری به‌منظور ارتقای حکمرانی فناورانه در سطوح مختلف راهبری مدیریت صنعت پتروشیمی، ارتقای شفافیت، بهبود روش‌ها و شاخص‌های تحلیلی و عملیاتی و توسعه فناوری‌های نوین از مهمترین بخش‌های این موافقت‌نامه است.

انتخاب دانشگاه صنعتی شریف برای همکاری به پیشنهاد معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری بوده است.

معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در این مراسم گفت: صنعت پتروشیمی می‌تواند با توجه به نوع فعالیت و ظرفیت‌های مطلوب، در زمینه استفاده از هوش‌مصنوعی دستاوردهای ارزشمندی را محقق کند.

حسین افشین درباره ظرفیت‌های قابل‌توجه قانون جهش دانش‌بنیان افزود: این قانون فرصت مهم برای ایجاد ارتباط مستحکم بین دانشگاه و صنعت است.

وی با اشاره به مدت زمان دو تا پنج ساله این فرصت، خاطرنشان کرد: اگر دانشگاه‌ها و شرکت‌ها از این زمینه به خوبی بهره‌برداری کنند، می‌توانند پیشرفت‌های قابل‌توجهی را در این زمینه رقم بزنند.

معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری به تشریح مواد ۱۱ و ۱۳ قانون جهش تولید پرداخت و افزود: طبق ماده ۱۳، قراردادهای پژوهشی با دانشگاهیان در حوزه تحقیق و توسعه می‌تواند از اعتبار مالیاتی بهره‌مند شود، با سازمان امور مالیاتی توافقی داریم که طبق آن، دبیرخانه اعتبار مالیاتی معاونت علمی ایجاد شده است. از لحاظ مالی، تا سقف ۲.۵ میلیارد تومان به اختیار رئیس دانشگاه قرار دارد. تفاهم‌نامه سه‌جانبه‌ای که امروز امضا شد، مربوط به ماده ۱۳ است.

افشین در توضیح ماده ۱۱ قانون جهش تولید دانش‌بنیان نیز خاطرنشان کرد: این ماده شامل دو بند «ب» و «ت» است. بند «ب» به شرکت‌های خصوصی یا دولتی اجازه می‌دهد که اگر در حوزه تحقیق و توسعه سرمایه‌گذاری کنند، به اندازه استهلاک سالانه‌ آن مشمول اعتبار مالیاتی شوند و بند «ت» به تجهیزاتی که در داخل دانشگاه صورت می‌گیرد، اعتبار مالیاتی کل را اختصاص می‌دهد.

وی با اشاره به اقدام‌های اخیر در زمینه حمایت از دانشگاه‌ها افزود: به تازگی ۲۰۰ میلیارد تومان دانشگاه یزد و ۱۰۸ میلیارد تومان دانشگاه صنعتی اصفهان مشمول ماده ۱۱ بند «ت» شدند.

توجه به پلتفرم هوش مصنوعی

معاون علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری با بیان اینکه پلتفرم ملی هوش مصنوعی از آغاز دولت چهاردهم مورد توجه قرار گرفته است، خاطر نشان کرد: این پروژه با مرکزیت دانشگاه صنعتی شریف در حال پیشرفت است و تقریباً ۸۰ عضو هیات علمی و پژوهشگر روی آن کار می‌کنند که قسمت نخست آن تا اسفند امسال رونمایی می‌شود.

افشین به اهمیت سرمایه‌گذاری در زمینه هوش مصنوعی اشاره کرد و گفت: مطمئنم در آینده کسانی که در این حوزه سرمایه‌گذاری کرده‌اند، از منافع مالی آن بهره‌مند خواهند شد. ما امروز نزدیک به ۱۰ همت سرمایه‌گذاری کرده‌ایم و پیش‌بینی می‌کنیم که حدود چهل تا پنجاه سال بعد، این سرمایه‌گذاری به حداکثر بازدهی برسد.

وی همچنین از انتخاب پتروشیمی مارون برای همکاری در اجرایی شدن هوش مصنوعی در صنعت پتروشیمی ابراز خرسندی کرد و گفت: این پتروشیمی توانسته است تعداد زیادی از دانشجویان کشور را به سایت خود دعوت کرده و دوره‌های مختلف آموزشی برای آنها برگزار کند.

معاون علمی رئیس‌جمهوری همچنین از تنظیم اسناد اختصاصی برای هر دانشگاه به‌منظور تقویت همکاری‌های علمی و تحقیقاتی خبر داد و گفت: ما در برخی حوزه‌ها با تعدادی از دانشگاه‌ها به‌صورت ویژه‌ای همکاری می‌کنیم. معاونت علمی به‌نحوی عمل می‌کند که پشت سر افراد حرکت کند و نه جلوی آن‌ها.

افشین خاطرنشان کرد: هر دانشگاهی بر اساس نقاط قوت و حوزه‌های تقویت خود، مورد حمایت قرار می‌گیرد. این رویکرد به ما این امکان را می‌دهد که به جای تقویت همه دانشگاه‌ها به‌صورت همزمان و یکجا، روی نقاط قوت هر دانشگاه تمرکز کنیم و در همان حوزه‌ها حمایت و توسعه لازم را انجام دهیم.

اهمیت استفاده از ظرفیت اعتبار مالیاتی برای صنعت و دانشگاه

سید عباس موسوی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف نیز در این آیین با اشاره به ظرفیت‌های موجود در دانشگاه صنعتی شریف، خاطرنشان کرد: تاکنون از این ظرفیت برای ارتباط و تعامل حداکثری با صنایع پتروشیمی استفاده نشده و امیدواریم این تفاهم‌نامه سه‌جانبه شروع خوبی برای بهره‌برداری از این مهم باشد.

وی با اشاره به همکاری پژوهشکده‌های الکترونیک و انرژی دانشگاه صنعتی شریف در این موضوع، گفت: امیدواریم با تعامل و بکارگیری توان مراکز و دانشکده‌هایی که در بحث هوش مصنوعی در این دانشگاه فعالیت می‌کنند، شاهد اتفاق‌های خوبی در زمینه هوش مصنوعی و کمک دانشگاه به صنعت پتروشیمی باشیم.

رئیس دانشگاه صنعتی شریف، همچنین استفاده از ظرفیت اعتبار مالیاتی را موضوعی مهمی دانست که می‌تواند اثرات خوبی برای صنعت و دانشگاه به ارمغان بیاورد.

استفاده از ظرفیت های هوش مصنوعی در پتروشیمی

معاون وزیر نفت با تأکید بر ضرورت نهادینه‌سازی هوش مصنوعی در صنعت پتروشیمی گفت: همزمان با رشد دانش و فناوری در جهان، باید از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های هوش مصنوعی استفاده کرد.

حسن عباس‌زاده امروز خاطرنشان کرد: صنعت پتروشیمی با توجه به زیر ساخت‌های موجود رشدی مطلوب یافته است و به دلیل نوع فعالیت خود از پیشرفته‌ترین فناوری‌ها استفاده می‌کند.

وی با بیان اینکه بهره‌گیری از فناوری‌ها، دانش فنی و لایسنس‌ها، پایه صنعت پتروشیمی است و باید نقشه راهی برای استفاده از دانش روز جهان و بهره‌گیری از هوش مصنوعی در صنعت نهادینه شود، گفت: امروز می‌توان با استفاده از دانش و فناوری روز جهان به سوی توسعه پایدار در تمام ابعاد حرکت کرد.

معاون وزیر نفت ادامه داد: تمام مجتمع‌های پتروشیمی را می‌توان با یک نقشه کلان به هم پیوند داد و با بررسی، درباره مجتمع‌ها آینده‌نگری کرد. در گام نخست باید دیتاها در یک مرکز جمع‌آوری شود و بررسی‌ها و تحلیل‌های لازم شتاب گیرد تا بهترین تصمیم‌گیری‌ها اتخاذ شود.

عباس‌زاده با بیان اینکه در گام بعدی می‌توان بازار محصولات پتروشیمی را به یک مرکز و پایگاه داده متصل کرد، گفت: می‌توان تحلیل‌ها درباره بازارها را با بهره‌گیری از داده‌های ثبت شده بررسی کرد و هلدینگ‌هایی که به دنبال توسعه بازار هستند، می‌توانند از این ظرفیت ایجاد شده استفاده کنند.

وی افزود: با استفاده از هوش مصنوعی می‌توان واحدهای جدید را بر اساس نیازهای کشور باتوجه به داده‌ها، اطلاعات و نوع فناوری تحلیل کرد، به‌طور مثال این داده‌ها می‌تواند به ما بگوید که چه محصولی در زنجیره است و ارزش افزوده بیشتری را دارد.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه باید با تعامل و همکاری زمینه همکاری‌های مشترک را تسهیل کرد و این توافق‌نامه باید با پیگیری همه همکاران به قرارداد تبدیل شود، گفت: در مذاکره‌ای با پتروشیمی مارون مقرر شده است این شرکت پیشرو در این حوزه باشد.

به گزارش ایرنا، موافقت‌نامه همکاری میان معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، شرکت ملی صنایع پتروشیمی و دانشگاه صنعتی شریف در زمینه توسعه دستیار هوش مصنوعی صنعتی برای صنعت پتروشیمی کشور امضا شد.