شناسهٔ خبر: 71008256 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

تماشای مسجد آبی در سفر به استانبول

مسجد سلطان احمد معروف به مسجد آبی استانبول، جاذبه‌ای تاریخی است که در قلب منطقه فاتح خودنمایی می‌کند.

صاحب‌خبر -

اگر قصد بازدید از این عبادتگاه تاریخی را دارید، مطلب زیر می‌تواند راهنمای خوبی پیش از خرید تور استانبول باشد. پس تا انتهای این مطلب را مطالعه کنید.

معرفی مسجد آبی استانبول

مسجد جامع سلطان احمد در قلب بافت تاریخی شهر استانبول و درست مقابل یکی از بزرگ‌ترین مساجد این شهر، یعنی کلیسا یا مسجد ایاصوفیه قرار دارد. این عبادتگاه با نام‌های دیگری مانند مسجد کبود یا مسجد آبی هم شناخته می‌شود. شما می‌توانید با خرید تور استانبول از این محله تاریخی و مسجد فیروزه‌ای آن دیدن کنید.

تاریخچه مسجد جامع سلطان احمد

سلطان احمد پادشاه جوانی بود که برای زنده‌کردن عزت و شوکت پادشاهی خود، اولین و بزرگ‌ترین مسجد عثمانی را در استانبول بنا کرد. تا قبل از ساخت این مسجد، ایاصوفیه به عنوان اصلی‌ترین مسجد این شهر شناخته می‌شد که در واقع، کلیسای رومیان مسیحی بوده است. اما سلطان احمد تصمیم گرفت با ساخت این بنا میان ایاصوفیه و کاخ توپکاپی، اقتدار مسیحیت را از بین برده و جای پای اسلام را میان ترک‌ها محکم‌تر کند. ساخت مسجد احمد سلطان در سال 1616 به اتمام رسید؛ اما بارها مورد بازسازی و مرمت قرار گرفته است.

معماری و سبک ساخت مسجد سلطان احمد

مسجد کبود ترکیه بزرگ‌ترین شاهکاری معماری در این کشور است که تا به امروز هیچ بنای تاریخی یا مذهبی دیگر نتوانسته در زیبایی و نمای ظاهری از آن جلو بزند. این مسجد تلفیق خلاقانه و بسیار هنرمندانه‌ای از سبک معماری اسلامی و طراحی بیزانسی است. مسجد سلطان، هنر دست صدفکار آقامحمد بیچاکچو، معمار برجسته عثمانی و شاگرد معمار سینان معروف است. از آقامحمد چندین بنای باشکوه دیگر هم در استانبول به چشم می‌خورد؛ اما واقعیت این است که هیچ‌کدام از آن‌ها نتوانسته به اندازه مسجد آبی نام او را در تاریخ ماندگار کند.

مسجد سلطان تقارن بی‌نظیر و بی‌نقصی از طاق‌ها، گنبدها و مناره‌هاست. 5 گنبد اصلی، 8 گنبد فرعی و 6 مناره، شاکله اصلی این بنا را تشکیل می‌دهند. آنچه زیبایی نمای بیرونی این بنا را دوچندان می‌کند، گنبدهای آبشاری‌شکل و مناره‌های باصلابتی است که در اثر یک سوء‌تفاهم به هویت این مسجد درآمد.

تماشای مسجد آبی در سفر به استانبول

روایت است که سلطان احمد از محمدآقا تقاضای ساخت 4 مناره‌ طلایی را کرده بود، اما معمار به‌جای 4 مناره 6 مناره برای این مسجد ساخت. این سوءتفاهم اگرچه بعدها به دلیل شباهت به مسجدالحرام کعبه اسباب خلق مشکلاتی تازه را برای سلطان جوان فراهم کرد؛ اما به دلیل ساختارشکنی، نام این مسجد را در سکوی اول شاهکارهای تاریخی بزرگ جهان به ثبت رساند. به همین دلیل سال‌ها بعد سلطان احمد دستور داد تا برای مسجدالحرام، مناره هفتمی بسازند تا برتری آن به تمام مساجد جهان حفظ شود.

هنر اصلی آقامحمد در مصالح به‌کاررفته در این بنا نشان داده می‌شود. سنگ سماق، گرانیت قرمز، مرمر، سنگ بِرش و کاشی ایزنیک مزین‌شده به طرح‌های مختلفی از گل، مصالح اصلی این بنا را شامل می‌شوند.

جالب است بدانید که هرکدام از این مصالح از یک گوشه دنیا به این مسجد راه پیدا کرده‌اند! مثل، مرمر از جزیره مرمره ترکیه، سرب از اسکوپیه یا سنگ سماق از منطقه میحلیجیک انتخاب شده‌اند. تیرخلاص آخر هم انتخاب کاشی‌های آبی‌رنگ ایزنیک از قطب اصلی تولید کاشی در جهان، یعنی شهر ایزنیک بود که هویتی جدید را برای این مسجد رقم زد.

کاشی‌های آب‌رنگ مسجد سلطان آنقدر زیبا و خیره‌کننده است که حالا دیگر همه این مسجد را نه با نام سلطان، که با اسم جدیدش یعنی مسجد آبی استانبول می‌شناسند.

زمان و هزینه بازدید از مسجد سلطان احمد

بازدید از مسجد آبی استانبول رایگان است و گردشگران می‌توانند همه‌روزه از ساعت 9 صبح تا 6 بعدازظهر از آن دیدن کنند؛ اما بهترین زمانی که می‌توانید با آرامش کامل جزئیات بنا را ببینید، 9 تا 11:30 صبح است که مسجد در خلوت‌ترین حالت خود قرار دارد. تماشای این مسجد در بهترین آب‌وهوای استانبول و قدم‌زدن و نشستن مقابل آن، لذتی دارد که با هیچ تفریح دیگری برابری نمی‌کند. پس اگر با تور استانبول نوروز ۱۴۰۴ هم‌سفر شدید، گشت‌وگذار در محله سلطان‌احمد را فراموش نکنید.

تماشای مسجد آبی در سفر به استانبول

چگونه به مسجد سلطان احمد برویم؟

مسجد سلطان احمد در بخش اروپایی شهر استانبول و در منطقه معروف فاتح قرار دارد. برای بازدید از این عبادتگاه تاریخی باید به محله سلطان‌احمد، خیابان آت میدانی، پلاک 70 مراجعه کنید.

شما می‌توانید از هرجای استانبول، به کمک وسایل نقلیه عمومی خودتان را به مسجد سلطان برسانید. از بهترین خطوط تراموا می‌توان به خط T1 کاباتاش به باغجیلار اشاره کرد. خط اتوبوس TB1 در منطقه دولما باغچه و خط اتوبوس TB2 در منطقه چاملیجا نیز شما را به مسجد آبی می‌رساند. برای دسترسی به مسجد با مترو هم خط M1A یا M2 نزدیک‌ترین ایستگاه به شمار می‌روند.

شگفتی‌های مسجد سلطان احمد در جهان

بزرگ‌ترین اعجاز مسجد آبی ترکیه (The Blue Mosque) را می‌توان حضور بیش از 20 هزار کاشی آبی‌رنگ ایزنیک در این بنا دانست که به طرز هنرمندانه‌ای با دست نقاشی شده‌اند. در سبک نقاشی‌ها شما می‌توانید تماشاگر 50 الگوی هنری مختلف باشید و این تنها نشانه نبوغ و هنرمندی قاسم غباری، طراح برجسته این نقاشی‌های خیره‌کننده و الهام‌بخش است.

وجود 6 مناره از دیگر عجایبی است که به این بنای مذهبی اعتبار و جایگاه والایی می‌بخشد. همان‌طور که گفتیم وجود 6 مناره در هیچ مسجدی مرسوم نیست و آقامحمد با این خطای شنیداری خود، سنتی جدید و تازه را در ساخت مسجد بنا کرد که بعد از گذشت سال‌ها همچنان از آن به عنوان شاهکاری بزرگ یاد می‌شود.

مجموع تمام ظرافت‌های هنری و جلوه‌های جذاب بصری که در ساخت مسجد کبود استانبول به‌کار رفته، موجب شد تا پاپ بندیکت شانزدهم در سفر خود به ترکیه از مسجد آبی آن دیدن کند. در تاریخ از این اتفاق به عنوان دومین دیدار پاپ از عبادتگاه‌های مسلمانان یاد می‌شود.

تماشای مسجد آبی در سفر به استانبول

دیدنی‌های داخل مسجد سلطان احمد

در جدول زیر، به بخش‌های مختلف این مسجد سری خواهیم زد:

نام هر بخش

جزئیات هر بخش

درهای ورودی

7 ورودی مختلف در شمال غربی، شمال شرقی و میدان اصلی سلطان احمد

حیاط و شبستان

حیاطی دلباز و باصفا با یک آبخوری شش‌ضلعی و شش ستون مرمر احاطه‌شده در رواق‌های هم‌شکل

اتاق سلطان

اتاقی در در جنوب‌ شرقی مسجد با یک محراب، دو استراحتگاه کوچک و یک طاق سرپوشیده

مدرسه تاریخی

راهنمای مکتوب مسجد سلطان احمد در استانبول و منبع تاریخ، فرهنگ و هنر ساخت مسجد آبی

مقبره‌های تاریخی

آرامگاه اشخاص فرهیخته‌ای همچون هنرمندان، محققان، مخترعان و فرهنگیان عثمانی

آرامگاه شاهان عثمانی

شامل مقبره سلطان احمد، همسر و دو پسر او

گنبد فیروزه

شامل 1 گنبد اصلی با 28 پنجره و 4 گنبد کوچک‌تر که هرکدام از 14 پنجره رنگی برخوردارند.

منبر و محراب

قلب تپنده مسجد که از سنگ مرمر سفید و کاشی‌های رنگی ساخته شده‌اند.

کاشی‌های رنگی

قابی بهشتی از کاشی‌های آبی، سبز و فیروزه‌ای‌رنگ، با نقش درخت، گل و میوه از شهر باستانی ایزنیک

تزئینات داخلی

فرش‌ها، لوسترها و خوش‌نویسی‌های خیره‌کننده که روی دیوارها و کف مسجد خودنمایی می‌کنند.

نوروز در ترکیه با تورهای گردشگری تریپ

اگر جذب این جاذبه تاریخی شگفت‌انگیز شده‌اید، فرصت را از دست ندهید! فصل بهار و تعطیلات سال نو زمان خوبی است تا با سفر به استانبول، در شهر بگردید و از جاهای تاریخی آن دیدن کنید. آژانس گردشگری تریپ با برگزاری بهترین تورهای نوروزی، در این سفر همراه شما خواهد بود. شما عزیزان می‌توانید نه‌فقط به استانبول، بلکه برای سفر به دیگر شهرهای ترکیه همچون بدروم، مارماریس، کوش‌آداسی، ازمیر، فتحیه و آنتالیا هم هم‌سفر ما باشید. برای اطلاع از تاریخ این سفرها و مشاهده جزئیات، به www.trip.ir سر بزنید. منتظر دیدار با شما در دروازه اروپا هستیم.