شناسهٔ خبر: 71004670 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

مواضع تیم ترامپ درباره ایران؛ نگاهی به رویکرد ویتکاف و روبیو

گمانه‌زنی درباره انتخاب ویتکاف به‌عنوان نماینده دولت آمریکا در امور ایران، پرسش‌های بسیاری را درباره رویکرد دونالد ترامپ در این زمینه ایجاد کرده است.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

رسانه‌های آمریکایی به‌تازگی گزارش دادند که احتمالا ترامپ، استیو ویتکاف، فرستاده امور خاورمیانه، را به‌عنوان نماینده امور ایران انتخاب کند.

پایگاه آکسیوس، به نقل از دو مقام آمریکایی و دو منبع آگاه دیگر گزارش داد: انتظار می‌رود دونالد ترامپ مسئولیت دیپلماسی ایران را به استیو ویتکاف، فرستاده خاورمیانه خود، واگذار کند.

گمانه‎زنی درباره انتخاب ویتکاف به‎عنوان نماینده امور ایران در حالی است که وی در هفته‌های اخیر در مذاکرات آتش‌بس غزه نیز حضور داشت.

رسانه‌های آمریکایی مدعی هستند که حضور وی در امضای توافق آتش‌بس غزه تاثیر داشته است.

طی مراسمی در کاخ سفید، از ترامپ پرسیده شد که آیا وی ویتکاف را برای این سمت انتخاب می‌کند.

رئیس‌جمهور آمریکا در پاسخ به این پرسش، ضمن تمجید از عملکرد ویتکاف گفت: ویتکاف مطمئنا کسی است که من از او استفاده خواهم کرد.

منابع آگاه به آکسیوس گفتند که ترامپ هنوز تصمیم رسمی نگرفته است، اما به سمت انتخاب ویتکاف می‌رود.

گزارش اخیر فایننشال‌تایمز به نقل از برخی مقام‌های مرتبط با ترامپ می‌گوید که ویتکاف تلاش‌ها را مدیریت خواهد کرد تا ببیند آیا توافق دیپلماتیک ممکن است یا خیر.

دونالد ترامپ پیش از این با انتشار پیامی در رسانه اجتماعی خود، ۴ نفر از مقام‌های آمریکایی را برکنار کرد که یکی از این مقام‌ها برایان هوک بود.

رئیس‌جمهور آمریکا دلیل خاصی برای برکناری برایان هوک ارائه نکرد.

برایان هوک به مرکز بین‌المللی ویلسون برای محققان وابسته بود؛ یک اندیشکده متعلق به دولت آمریکا در واشنگتن دی‌سی.

در دوران دولت اول ترامپ، برایان هوک از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران و مشاور ارشد سیاست‌گذاری مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین این کشور، بود.

در آن سال‌ها، هوک نقش کلیدی در کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران داشت؛ سیاستی که هدف ادعایی آن منزوی کردن ایران بود و به اذعان بسیاری از مقام‌های ارشد آمریکا با شکست مواجه شد.

پس از پیروزی ترامپ در نوامبر ۲۰۲۴ (آبان ماه گذشته)، ظاهرا هوک در مدیریت تیم انتقالی وزارت خارجه آمریکا شرکت داشته است.

مجله آمریکایی امریکن کانسرویتیو سپس مدعی شد که تیم ترامپ از اظهارنظر‌های هوک در مورد از سرگیری کمپین فشار حداکثری علیه ایران ناراضی است و استدلال می‌کند که این اظهارات بدون ارزیابی کامل گزینه‌های سیاسی انجام شده است.

شخصیت تاثیرگذار دیگر دولت آمریکا در این زمینه، مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکاست.

روبیو، در جلسه تایید خود در سنا نیز ادعا‌هایی را درباره ایران مطرح کرد.

اندیشکده شورای آتلانتیک درباره مواضع روبیو درباره ایران، نوشت: با این حال، موضع روبیو در قبال ایران ممکن است با موانعی برای برخی از کشور‌های خلیج فارس نیز مواجه شود که نسبت به دوره اول ریاست‌جمهوری ترامپ، به ایران متفاوت نگاه می‌کنند و در سال‌های اخیر لحن آشتی‌جویانه‌تری در قبال تهران اتخاذ کرده‌اند.

 انتهای پیام/