به گزارش ایرنا از روابط عمومی سازمان حفاظت محیطزیست، آرزو اشرفی زاده روز شنبه اظهارداشت: شهرهای بابل در استان مازندران و بندر کیاشهر در مجاورت تالاب بین المللی بوجاق استان گیلان و شهر گندمان در نزدیک تالاب گندمان استان چهارمحال و بختیاری به عنوان شهرهای تالابی معرفی شده اند.
وی افزود: درخواست ها در ۶۴ امین نشست کمیته دائمی کنوانسیون روسای کمیته مشورتی مستقل اعتباربخشی شهرهای تالابی اعلام شده اند و ۳۱ شهر متقاضی پذیرفته شده برای تلاشهای حفاظت از تالابهای شهری به عنوان شهر تالابی کنوانسیون رامسر پذیرفته شدهاند.
وی گفت: اعضای متعاهد کنوانسیون رامسر برای حفاظت و استفاده خردمندانه از تالاب های سرزمین خود توافق کرده اند و با در نظر گرفتن اهمیت شهرها و تالاب های شهری کنوانسیون رامسر طرح اعتبارسنجی شهر تالابی در قطعنامه XII.۱۰ معرفی شده است.
اشرفی زاده تاکید کرد: این طرح داوطلبانه فرصتی را برای شهرها به وجود آورده است که از طریق آن بتوانند تالاب های طبیعی یا انسان ساخت شهرهای خود را در سطح بین المللی معرفی کرده و تلاش های خود برای حفاظت و بهره برداری خردمندانه از تالابهایشان را با دیگران به اشتراک بگذارند.
مدیرکل دفتر حفاظت و احیای تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: طرح اعتبار سنجی شهر تالابی، شهرهای نزدیک، مجاور و وابسته به تالاب ها، به خصوص تالاب های با اهمیت بین المللی را به برجسته کردن و تقویت ارتباط مثبت با این اکوسیستم های ارزشمند تشویق می کند.
وی افزود: از طریق افزایش سطح آگاهی های عمومی در خصوص تالاب ها و مشارکت در برنامه ریزی ها و تصمیم گیری های شهری به تقویت ارتباطات مثبت میان برنامه ریزی های شهری در راستای حفاظت هر چه بیشتر از این زیست بوم های ارزشمند می پردازد.
اشرفی زاده خبر داد: گواهی این شهرها در اجلاس آتی متعاهدین کنوانسیون رامسر که در کشور زیمبابوه برگزار خواهد شد اعطا می شود.
کنوانسیون رامسر
به گزارش ایرنا، از ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که مسوولان محیط زیست ١۸ کشور جهان و نهادهای غیردولتی بینالمللی مانند فائو و یونسکو در هتل قدیم رامسر گرد هم آمدند و نخستین کنوانسیون برای حفاظت از تالابهای دنیا را امضا کردند، نام رامسر جهانی شد.
سال ۲۰۰۲ تاسیس مرکز منطقهای کنوانسیون رامسر در مرکز و غرب آسیا مطرح شد و سال ۲۰۰۵ در جلسهای که با حضور بسیاری از وزرای محیط زیست و مسوولان رده بالای مرتبط با این حوزه به میزبانی اسپانیا برگزار شد، اعضای کنوانسیون رامسر به استقرار این مرکز در ایران رای مثبت دادند.
سال ۱۳۸۵ هیات دولت با صدور مصوبه و تامین اعتبار مجوز احداث ساختمان کنوانسیون در رامسر را صادر کرد، سال ۱۳۸۲ هم پس از تکمیل ساختمان، این مرکز که ستاد فعالیتهای کنوانسیون بینالمللی رامسر در منطقه غرب آسیا است، در فضایی استاندارد فعالیتش را آغاز کرد.
این کنوانسیون بر حفاظت و بهرهبرداری معقول از تالابها به ویژه در راستای فراهم کردن زیستگاهی برای پرندگان آبزی و کنار آبزی تاکید میکند، بعد از گذشت سالها، حالا کنوانسیون گستره نگرش خود را چنان افزایش داده که تمام ابعاد حفاظت و بهرهبرداری معقول و پایدار از تالابها را در بر میگیرد و تالابها را در زمره اکوسیستمهایی میداند که در حفاظت از تنوع زیستی و رفاه جامعه بشری اهمیت فوقالعادهای دارند.
علاوه بر این به شناسایی شهرهایی که تالاب های ثبت شده در این کنوانسیون دارند نیز تاکید می کند و بر این اساس شهر تالابی را تعریف کرده است که در این راستا شهری که در حاشیه تالابی که در این کنوانسیون ثبت شده بتواند تاییدیه شهر تالابی را دریافت کند، زمینه برای دریافت کمک های بین المللی به تالاب مورد نظر فراهم خواهد شد. ۲۵ تالاب ایران در کنوانسیون رامسر به ثبت رسیدهاند.
انتخاب شهر تالابی
۱۷۲ کشور طرف قرارداد کنوانسیون حفاظت از تالابها (کنوانسیون رامسر) به حفاظت و استفاده هوشمندانه از سرزمینهای تالابی در قلمرو خود موافقت کردهاند. با توجه به اهمیت شهرها و تالابهای شهری، کنوانسیون یک طرح اعتباردهی به شهرهای تالابی (تصمیمنامهها: XII.۱۰، XVI.۱۰) معرفی کرده است. این طرح مواردی را ارائه میدهد تا شهرهایی که ارزش تالابی را در کنار ساختوساز انسانی خود ارزیابی میکنند، بتوانند به عنوان شهر تالابی شناخته شده و از مزایای تبلیغاتی شناخته شدن با این عنوان بهره ببرند.
طرح اعتباردهی شهر تالابی باید شهرهایی که در نزدیکی تالاب به ویژه تالابهایی که اهمیت بینالمللی دارند را تشویق کند تا رابطه مثبت خود را با این اکوسیستمهای ارزشمند بهبود دهند، به عنوان مثال از طریق افزایش آگاهی عمومی نسبت به اهمیت تالاب و مشارکت دادن اهمیت تالاب و حفاظت آن در برنامهریزی و تصمیمگیریهای شهری، طرح اعتباردهی باید حفاظت و استفاده هوشمندانه از تالابهای شهری و پیرامونی را ترویج کند، همچنین مزایای اقتصادی و اجتماعی پایدار برای مردم محلی را که حاصل وجود پایدار تالاب است تقویت کند.
در حال حاضر در ایران ۲ شهر تالابی وجود دارد که در سال ۲۰۲۲ به شبکه شهرهای تالابی کشور اضافه شده اند. یکی از آنها شهر ورزنه در استان اصفهان و در جوار تالاب گاوخونی و دیگری شهر بندر خمیر در استان هرمزگان و در جوار خور خوران است.