شناسهٔ خبر: 71002386 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

اشتباهات ظریف در داووس

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی نواصولگرا نوشت:

سخنان آقای ظریف در گفتگو با فرید زکریا در سطح راهبردی دارای اشتباهات اساسی است. در سطح استراتژیک دچار یک خطای قدیمی است که در گذشته‌ی دور برخی فواید را داشته اما قطعا دیگر کار نمی‌کند و اثری ندارد. آقای ظریف و دوستان اصلاح‌طلب ایشان همیشه سعی داشتند تا خود را در نقش پلیس خوب در میان مسئولین و سیاسیون ایرانی نشان دهند تا با این کار، غربیان را به کار کردن با خودشان سوق دهند. حال اینکه شاید این روش در مقابل البرادعی و غربیان در دهه هشتاد، یک سری نتایجی را برای کشور به ارمغان آورده اما سال‌هاست که دیگر لو رفته و اثر چندانی ندارد.

سخن گفتن از اینکه اگر فلانی رئیس‌جمهور می‌شد، در منطقه جنگ داشتیم یا بخاطر ریاست جمهوری پزشکیان در خیابان‌های تهران به مسئله بی‌حجابی توجه نمی‌شود، برای نخبگان و سیاسیون غربی معنایی جز تلاش دوباره این جناح ایرانی برای فریب غربی‌ها ندارد. چنین اظهاراتی احتمالا برعکس نتیجه مورد نظر آقای ظریف عمل خواهد کرد که اینبار هم ظریف برای فریب آمده است درحالیکه سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی ثابت است. اما اثر مهم این اشتباه، ایجاد این تصور در فضای غربی است که ایران دوباره دچار دوقطبی و چندگانگی در عرصه تصمیم‌گیران شده است و همین رخنه امکان گرفتن امتیازات بیشتر از آن را افزایش خواهد داد. این معاون راهبردی، بدون اندیشه راهبردی، دعواهای داخلی را به عرصه جهانی می‌برد تا بازی برملا شده پلیس خوب و بد را اجرا کند اما احتمالا متوجه نیست که طرف مقابل برداشتی متضاد با نظر او خواهد داشت.

اما آثار این اظهارات اشتباه در داخل هم برای دولت بسیار سهمگین است. درحالیکه در واقعیت، آقای پزشکیان با هیچ سطحی از پاسخ به جنایات و حملات رژیم مخالفت نکرده، آقای ظریف دقیقا همان روایت سوپرانقلابیون را تقویت می‌کند که دولت جلوی پاسخ کشور به حملات را گرفته است. سخنان او درباره حجاب هم همین اثر را در داخل خواهد داشت. تشدید شکاف‌های داخلی و تند کردن تنور برخی کانال‌های ایتایی برای نااهل خواندن این دولت و تلاش برای افزایش فشار بر آن از رهاوردهای سفر آقای ظریف به داووس خواهد بود. ظریف، دولت پزشکیان را دولتی مخالف پاسخ عزتمندانه به حمله رژیم و مخالف حفظ حجاب در خیابان‌های تهران ترسیم می‌کند.

در کنار این اشتباهات پررنگ و مهم، انصاف بر این است که به سخنان خوب ظریف هم اشاره کنیم. به ویژه آنجایی که درباره مقاومت، نیروهای نیابتی و جنایات مقامات رژیم اشاره می‌کند. اشاره ظریف به مسئله‌ی مقاومت فارغ از کنش ایران و اینکه «مقاومت ناشی از اشغالگری» است و این جمله مهم که «باید مبارزه‌ای باشد تا شما از آن حمایت کنید»، ارزشمند و قابل توجه است. اشاره خوب او به رئیس جمهور رژیم صهیونیستی و اینکه او باید در لاهه حضور یابد و نه داووس هم یک رندی سیاسی جذاب و متناسب با سیاست‌های اصولی کشور بود.

در مجموع باید به آقای ظریف تذکر داد که استفاده از روش‌های منسوخ، لو رفته و بدون کارکرد را کنار بگذارند. همچنین تحلیلی که نگرش حقوقی-سیاسی به پرونده ایران و آمریکا را ترویج می‌کند و در برجام آزمون شکست خورده‌ی خود را پس داده است. تحلیل درست در شرایطی که ترامپ به دنبال کنترل چین و افزایش شدید تولید داخلی با سرمایه خارجی است، باید مبتنی بر نگرش اقتصادسیاسی باشد. دنیا با دهه‌های شصت تا نود شمسی تفاوتی اساسی کرده و دیپلمات‌های صرفا سیاسی نمی‌توانند از عهده‌ی حل مسائل پیچیده‌تر شده بین‌الملل بربیایند. باید به دنبال نگرش‌های چندرشته‌ای بود.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.