شناسهٔ خبر: 70995670 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

آقای دکتر پول توجیبی ممنوع نیست!

به‌تازگی ویدئویی از دکتر «سعید عزیزی» که بارها او را در برنامه‌های تلویزیونی به عنوان کارشناس دیدیم، در شبکه‌های اجتماعی پربازدید شده است. در این ویدئو دکتر عزیزی می گوید: «هر فردی به بچه‌اش پول توجیبی بدهد، بچه‌اش دچار آسیب تربیتی می‌شود. پول توجیبی مطلقا ممنوع است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایسنا، اخیرا یک کارشناس تلویزیونی در ویدئویی پربازدید گفته است که هر فردی به بچه‌اش پول توجیبی بدهد، فرزندش دچار آسیب تربیتی می‌شود مگر بر اساس خدماتش باشد. روزنامه خراسان در گزارشی به قلم یک کارشناس‌ارشد مشاوره توان‌بخشی اما و اگرهای این مسئله را بررسی کرده و نوشته است:

​​​​​​
در زندگی هر کودک زمانی فرا می‌رسد که مسئولیت مالی اهمیت پیدا می‌کند. مهارت‌های مالی از پیش‌نیازهای مهمی است که هر کودکی باید به تدریج در زندگی یاد بگیرد. به‌تازگی ویدئویی از دکتر «سعید عزیزی» که بارها او را در برنامه‌های تلویزیونی به عنوان کارشناس دیدیم، در شبکه‌های اجتماعی پربازدید شده است. در این ویدئو دکتر عزیزی می گوید: «هر فردی به بچه‌اش پول توجیبی بدهد، بچه‌اش دچار آسیب تربیتی می‌شود. پول توجیبی مطلقا ممنوع است. پولی که دو شرط را دارد، نباید در زندگی باشد: میزانش مشخص و موعدش مشخص باشد. این دو تا آسیب است. یک ماه ۱۰۰، یک ماه ۳۰۰ هزار تومان و یک ماه هیچی. بستگی به خدماتی دارد؛ تو چه کار کردی در خانه؟... ». ضمن احترامی که برای این کارشناس دوست داشتنی قائلیم در ادامه  ، نکاتی درباره دادن پول توجیبی بر اساس منابع و نظرات روان‌شناس‌ها مطرح خواهد شد.
نیازی که نباید نادیده گرفته شود
پول توجیبی اولین چیزی است که کودک به کمک آن به ارزش پول، چگونگی خرج کردن، چگونگی نگهداری پول، پس‌انداز، قرض‌دادن و در کل مهارت‌های‌مالی پی می‌برد و پایه رفتارهای اقتصادی او در آینده می‌شود. اگر به اطرافیان خود نگاهی بیندازیم، بزرگ‎سالانی را می‌بینیم که یا ارزش پول را نمی‌دانند و بی‌پروا ولخرجی می‌کنند یا فقط پول خود را جمع می‎کنند و علاقه‌ای به خرج کردن آن ندارند. هر دوگروه کسانی هستند که مهارت‌های مالی را نیاموخته‌اند. تمامی کودکان به مرحله‌ای از رشد می‌رسند که دلشان می‌خواهد برای خود خرید کنند. اگر این نیاز  آن‎ها نادیده گرفته شود، ممکن است از راه‌های غیراخلاقی مثل دزدی این نیاز خود را برآورده سازند.

مزایای دادن پول توجیبی  به کودکان

۱. آموزش مدیریت پول: کودکان با دریافت پول توجیبی یاد می‌گیرند چگونه بین خرج کردن و پس‌انداز تصمیم بگیرند و برای اهداف مالی خود برنامه‌ریزی کنند.
۲. تقویت حس استقلال: دریافت پول توجیبی به کودکان احساس استقلال می‌دهد و آن‌ها را در تصمیم‌گیری‌های مالی خودمختار می‌کند.
۳. آموزش ارزش پول: کودکان با مدیریت پول توجیبی، ارزش واقعی پول و اهمیت پس‌انداز را درک می‌کنند.
۴. تقویت احساس ارزشمندی: برخی روان‎شناسان بر این باورند که دادن پول توجیبی به‌طور مستقل می‌تواند به کودک کمک کند تا احساس ارزشمندی کند و از اضطراب و فشارهای غیرضروری دور بماند. این رویکرد به کودک کمک می‎کند تا به جای تمرکز بر پاداش‌های بیرونی، بر انگیزه‌های درونی خود برای انجام کارها تمرکز کند. این نوع نگرش می‌تواند موجب تقویت عزت‌نفس کودک شود و به او اجازه دهد تا خودش را به عنوان یک فرد ارزشمند و مستقل ببیند.
 

نکات مهم در ارائه پول توجیبی
۱. توجه به سن: برای کودکان ۷ تا ۹ ساله، پرداخت هفتگی و برای نوجوانان، پرداخت ماهانه توصیه می‌شود که این پول باید بدون تاخیر و با احترام به او داده شود.همچنین باید به او یادآور شد که پولش را با توجه به مدت زمان خاصی مدیریت کند؛ چرا که اگر کم بیاورد تا زمان مقرر پولی به او داده نخواهد شد.
۲. تعیین مقدار مناسب: میزان پول توجیبی باید با توجه به نیازها و سطح درآمد خانواده تعیین شود. مقدار آن متعادل بوده و خیلی زیاد نباشد چرا که منجر به آسیب‌های خاص خود خواهد شد .
۳. استفاده آموزشی: پول توجیبی باید به عنوان ابزاری برای آموزش مدیریت مالی به کودکان مورد استفاده قرار گیرد، نه به عنوان ابزار تشویق یا تنبیه. اجازه دهید کودک با پول خود چیزهایی بخرد که دوست دارد. در این صورت است که یاد می‌گیرد چگونه و چقدر و در چه شرایطی پول خود را خرج کند  و به اهمیت پس‌انداز پی می‌برد. در واقع بهتر است گاهی با مشکلات مالی مواجه شود تا ارزش پول را بهتر درک کند.
۴. اهمیت پس انداز: برایش اهمیت پس انداز را توضیح دهید و برای این‎که انگیزه بیشتری پیدا کند، حساب بانکی برایش افتتاح کنید تا یاد بگیرد بخشی از پولش را 
پس انداز و در مواقع لزوم استفاده کند.
۵. نظارت و راهنمایی: بر خریدهای او نظارت داشته باشید و در صورت لزوم او را راهنمایی کنید.
 پول توجیبی نباید منوط به انجام کاری باشد.به یاد داشته باشیم هرگز پول توجیبی کودک را موکول به انجام وظایف درسی یا وظایف منزل نکنیم چرا که این موضوع باعث می‌شود او فکر کند برای انجام وظایفش باید پاداشی دریافت کند. همچنین هرگز برای تنبیه کردن، پول توجیبی او را قطع نکنیم تا عزت نفس و استقلالش را از بین رفته نداند. ما در منابعی مانند کتاب «کودکان دبستانی، بایدها و نبایدها» یا کتاب «پول و پس‌انداز  برای کودکان» و کتاب «آموزش‌های مالی به کودکان» می‌بینیم که تاکید دارند پول‌توجیبی نباید منوط به انجام کار یا وظیفه‌ای باشد.

*بازنشر مطالب دیگر رسانه‌ها در ایسنا به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان می‌باشد.

انتهای پیام