دیوان بینالمللی کیفری ICC با انجام اقدامهایی خود را برای مقابله با تحریمهای احتمالی آمریکا آماده میکند.
پس از اقدام مجلس نمایندگان آمریکا در تصویب لایحه تحریم دیوان بینالمللی کیفری، این نهاد قضایی سازمان ملل با انتشار بیانیهای اعلام کرد که خود را برای مقابله با این تحریمها آماده میکند.
هیئت حاکمه دیوان بینالمللی کیفری پنجشنبه گذشته با انتشار بیانیهای اعلام کرد که از هرگونه تلاش برای تضعیف استقلال دیوان درپی اقدام آمریکا برای تحریم آن در اعتراض به صدور حکم بازداشت برای نخستوزیر و وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی مرتبط با جنایتها در جنگ غزه، ابراز تاسف میکند.
در این بیانیه آمده است: تحریمها علیه این دیوان و کارکنان آن و هر کسی که به آنها کمک میکند، میتواند بهشدت تحقیقات در حال انجام را مختل کند؛ ما از هرگونه تلاشی برای تضعیف استقلال، صداقت و بیطرفی دیوان ابراز تاسف میکنیم.
دیوان بینالمللی کیفری برای مقابله با تحریمهای احتمالی آمریکا آماده میشود
براساس اعلام ۲ منبع آگاه، دیوان بینالمللی کیفری اقدامهایی را برای محافظت از کارکنان خود در برابر تحریمهای احتمالی آمریکا انجام داده و حتی حقوقهای آنها را سه ماه پیشتر پرداخته است.
دلیل این اقدام دیوان بینالمللی کیفری، اعمال تحریمهای احتمالی آمریکا است که میتواند این دادگاه رسیدگی به جنایتهای جنگی را فلج کند.
هنوز دامنه دقیق تحریمها و هدف اعمال آن مشخص نیست، از این رو، دیوان بینالمللی کیفری خود را برای مواجهه با پیامدهای مالی بزرگ آماده میکند.
یک منبع آگاه هم گفت که دیوان بینالمللی کیفری از اینکه مایکروسافت براساس تحریمهای احتمالی مجبور به توقف همکاری با آن شود، نگرانی جدی دارد، زیرا شواهد نشاندهنده قطع احتمالی همکاری این غول فناوری با دیوان بینالمللی کیفری است.
پیشبینی میشود هر بانکی که با آمریکا پیوند دارد یا معاملاتی را به دلار انجام میدهد، باید از تحریمها پیروی کند و توانایی دیوان بینالمللی کیفری برای انجام تراکنشهای مالی بهشدت محدود خواهد شد.
اقدام آمریکا برای تحریم دیوان بینالمللی کیفری
مجلس نمایندگان آمریکا در ماه گذشته در واکنش به تصمیم دیوان بینالمللی کیفری برای صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآف گالانت، نخستوزیر و وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی، لایحه اعمال تحریم علیه این نهاد قضایی سازمان ملل را تصویب کرد.
حکم بازداشت این ۲ مقام صهیونیست پس از آن صادر شد که کریم اسد احمدخان، دادستان ارشد دیوان بینالمللی کیفری مدارک و اسناد مربوط و تاییدکننده مرتکب جنایت جنگی شدن نتانیاهو و گالانت را ارائه کرد.
لایحه یادشده تحریمهایی را علیه هر نهاد خارجی که شهروندان آمریکایی یا متحدان آن را هدف تحقیق، دستگیری، بازداشت یا تحت تعقیب قرار دهد، وضع میکند؛ این لایحه حمایت از رژیم صهیونیستی را نیز شامل میشود.
حامیان این لایحه گفتند که خواهان رایگیری درباره آن در زودترین زمان ممکن در مجلس سنا آمریکا هستند؛ فرایند یادشده احتمالا هفته آینده برگزار شود.
دیوان بینالمللی کیفری چیست؟
دیوان بینالمللی کیفری متشکل از ۱۲۵ عضو، یک دادگاه دائمی است که میتواند افراد را به دلیل ارتکاب جنایتهای جنگی، جنایتهای علیه بشریت، نسلکشی و جنایت تجاوز به قلمرو کشورهای عضو یا اتباع آنها تحت تعقیب قرار دهد.
این دیوان در واکنش به اقدام آمریکا برای اعمال تحریم درپی صدور حکم بازداشت مقامهای رژیم صهیونیستی، تاکید دارد که تصمیمش برای پیگیری احکام قضایی علیه این مقامها با قوانین موجود مطابقت دارد.
قاضی توموکو آکان، رئیس دیوان بینالمللی کیفری در ماه دسامبر (آذر گذشته) هشدار داد که تحریمها بهسرعت عملیات دیوان را در همه موقعیتها و موارد تضعیف میکنند و موجودیت آن را به خطر میاندازند.
سابقه آمریکا در تحریم دیوان بینالمللی کیفری
این دومین بار است که دیوان بینالمللی کیفری در نتیجه انجام وظیفهها و مسئولیتهای خود با اقدامهای تلافیجویانه آمریکا مواجه میشود.
دونالد ترامپ، چهلوهفتمین رئیسجمهور آمریکا در نخستین دوره ریاستجمهوری خود در سال ۲۰۲۰، تحریمهایی را علیه فاتو بنسودا، دادستان وقت و یکی از دستیاران ارشد وی اعمال کرد.
بهانه ترامپ برای اعمال تحریم یادشده، انجام تحقیقات دیوان بینالمللی کیفری درباره جنایتهای جنگی نظامیان آمریکایی در افغانستان بوده است.
اجرای تحریمهای احتمالی علیه دیوان بینالمللی کیفری از زمان صدور فرمان اجرایی ترامپ با عنوان بازبینی دستورهای اولیه و اقدامهای اجرایی مضر در روز نخست ریاستجمهوری، سبب نگرانیهای جدی شد.
یکی از دستورهایی که براساس فرمان اجرایی ترامپ لغو میشود، دستور اول آوریل ۲۰۲۱ (۱۲ فروردین ۱۴۰۰) جو بایدن درباره لغو تحریمهای دیوان بینالمللی کیفری است؛ قبل از اقدام بایدن در آوریل ۲۰۲۱، تحریمهای دوران ترامپ علیه دیوان بینالمللی کیفری اعمال میشد.
پیامدهای اعمال تحریم علیه دیوان بینالمللی کیفری
اعمال تحریم علیه دیوان بینالمللی کیفری نمادی از رویگردانی سیاست از این نهاد قضایی سازمان ملل است که محلی برای پاسخگو کردن عاملان جنایتهای بینالمللی ازجمله جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و نسلکشی محسوب میشود.
این اقدام که براساس رویکرد ابزاری به حقوق بشر و قوانین انجام میشود، سبب تسریع روند بیاعتباری سازمانها و نهادهای بینالمللی میشود؛ در همین رابطه، کارشناسان سازمان ملل ضمن ابراز نگرانی از رویکرد آمریکا در قبال دیوان بینالمللی کیفری، تصریح کردند که تهدید علیه دیوان بینالمللی کیفری، فرهنگ معافیت از مجازات را ترویج میکند.
چهار کارشناس مستقل سازمان ملل شامل مارگارت ساترثویت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد استقلال قضات و وکلا، فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه در مورد وضعیت حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی از سال ۱۹۶۷، جورج کاتروگالوس، کارشناس مستقل در زمینه ارتقای نظم بینالمللی دموکراتیک و عادلانه و بن سائول، گزارشگر ویژه مبارزه با تروریسم و حقوق بشر با انتشار بیانیهای ضمن تکاندهنده خواندن تصویب طرح یادشده در مجلس نمایندگان کشوری که خود را «قهرمان حاکمیت قانون» میخواند، تاکید کردند: تهدید علیه دیوان بینالمللی کیفری، فرهنگ معافیت از مجازات را ترویج میکند.
آنها در این بیانیه اعلام کردند: ما از همه کشورهای عضو دیوان بینالمللی کیفری و بهطور کلی از همه کشورهای عضو میخواهیم که استانداردهای بینالمللی را رعایت کرده و به آنها احترام بگذارند، زیرا این استانداردها به متخصصان حقوقی مربوط میشود که برای پاسخگویی برای جدیترین جنایتهای بینالمللی تلاش میکنند.
کارشناسان سازمان ملل تاکید کردند که استانداردهای بینالمللی مقرر میدارد که وکلا و کارکنان دادگستری باید بتوانند تمام وظایف حرفهای خود را بدون ارعاب، مانع، آزارواذیت یا مداخله نادرست انجام دهند و نباید تحت تعقیب قضایی یا اداری، اقتصادی یا تهدید و دیگر تحریمها برای هر اقدامی که مطابق با وظایف، استانداردها و اخلاق حرفهای شناختهشده انجام شود، قرار گیرند.
انتهای پیام/