سیدمهدی هدایت روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: قرار بود برای نوسازی بافت تاریخی نفرآباد در شهر ری تسهیلات بانکی حدود یک میلیارد تومان با بهره کم به مردم و املاک فرسوده منطقه تعلق بگیرد اما بدلیل عدم ارائه تسهیلات بانکی کافی و خلف وعده صندوقهای مرتبط با حرم مطهر مبنی بر ارائه وام با سقف بالا و بهره پایین؛ هنوز اقدام خاصی در این بخش صورت نگرفته است.
وی اظهار کرد: در حال حاضر هیچ یک از وعده های بانکی و صندوقهای حرم عملیاتی نشده است همین موضوع موجب شده که بسیاری از ساکنان منطقه توان مشارکت در نوسازی مسکن خود را نداشته باشند.
هدایت در پاسخ به این سوال که آیا قرار است ملکهای اطراف حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) توسط شهرداری تملک شود یا خیر؟ گفت: برنامهریزی برای نوسازی این بافت تاریخی انجام شده و در تلاش هستیم تا با همراهی مردم و تسهیلات بانکی بافت تاریخی و ملکهای همجوار حرم را نوسازی کنیم.
وی در ادامه یادآور شد: علاوه بر این در نظر داریم تا با اجرای طرحهای فرهنگی، شرایطی فراهم کنیم که زائران علاوه بر زیارت بتوانند از آثار تاریخی این منطقه نیز بازدید کنند که بطور قطع اجرای طرحهای فرهنگی میتواند نقش مهمی در توسعه گردشگری ری نیز به همراه داشته باشد.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه آیا طرحهای تشویقی برای نوسازی مالکان خانههای اطراف حرم عبدالعظیم حسنی (ع) هم پیش بینی شده است یا خیر؟ افزود: مالکان خانههای اطراف حرم که اقدام به نوسازی کنند از پرداخت عوارض معاف هستند که زیرساختهای لازم برای این موضوع فراهم شده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران با اشاره به چالشهای موجود در طرح نوسازی و توسعه بافتهای تاریخی ری افزود: در حال حاضر اغلب مردم نفرآباد توان ساخت دوباره خانه خود را ندارند به همین منظور برنامه ریزی شده تا با ارایه تسهیلات بانکی اقدام به بازسازی به سبک تاریخی سنتی ایرانی کنند.
هدایت همچنین درباره حفظ هویت تاریخی منطقه گفت: در طرح پیشنهادی، محدودیت ارتفاع به دلیل مجاورت با حرم رعایت شده و در کمیسیون ماده ۵، تنها اجازه افزوده شدن یک طبقه به تراکم صادر میشود یعنی سازندگان و یا اشخاصی که قصد نوسازی ملک خود را داشته باشند تنها میتوانند تا یک طبقه ارتفاع اقدام کنند.
به گفته هدایت، هدف اصلی شهرداری، بازسازی اطراف حرم حضرت عبدالعظیم با حفظ معماری سنتی ایرانی است.
وی درباره حفظ بافت سنتی بازارچه حرم حضرت عبدالعظیم حسنی هم اظهار کرد: طرح جامع حرم طراحی شده که بر اساس آن قرار است رینگ ارتباطی در اطراف حرم ایجاد شود؛ این رینگ میتواند نقش مهمی در تسهیل تردد و توسعه بافت تاریخی بازارچه حرم ایفا کند.
به گزارش ایرنا، اخیرا مدیرعامل نوسازی شهر تهران گفته بود که اجرای طرح بازآفرینی محله نفرآباد در مرحله پایانی است و در سه ماه آینده با اتمام این طرح، اتفاقات خوبی در این محله روی میدهد.
هدایت گفته بود که طرح بازآفرینی این محله به وسعت ۱۳ هکتار از سال ۱۴۰۱ شروع شده و با پیشرفت خوبی در حال اجرا است.
این سخنان در حالیست که محله نفرآباد با وجود تلاشها برای نوسازی، همچنان با چالشهای جدی در این حوزه مواجه است.
مشکلات زیرساختی، فرسودگی گسترده بافت، و محدودیتهای مالی از جمله مسایلی هستند که ساکنان این محله با آن دست و پنجه نرم میکنند.
یکی از اصلیترین مشکلات، عدم توانایی مالی بسیاری از مردم برای مشارکت در نوسازی است.
هزینههای سنگین ساختوساز و کمبود تسهیلات بانکی با شرایط مناسب، بسیاری از خانوادهها را از بازسازی خانههایشان بازداشته است.
علاوه بر این، خدمات عمومی و امکانات رفاهی در منطقه به اندازه کافی توسعه نیافته و بسیاری از ساکنان از کمبود زیرساختهایی مانند فضای سبز، مراکز بهداشتی و آموزشی گلایه دارند.
محله نفرآباد در منطقه ۲۰ تهران و در مجاورت حرم حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) قرار دارد.