شناسهٔ خبر: 70994143 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: نورنیوز | لینک خبر

علی آهنگر*

ایران؛ دروازه ورود ایلان ماسک به خاورمیانه

ایران و ایلان ماسک خلقیات نزدیکی به هم دارند. روانشناسی این هر دو بسیار به هم نزدیک است. ایلان ماسک نه شرقی است و نه غربی. نه جمهوری‌خواه است نه دموکرات. این امریکایی بسیار پر سر و صدا از قضای روزگار اصلا امریکایی هم نیست.

صاحب‌خبر -

نورنیوز- گروه اقتصادی: شاید ادعای عجیبی به نظر‌ آید: ایران؛ دروازه ورود ایلان ماسک به خاورمیانه! اما چون نیک نظر کنیم نه تنها عجیب نیست که سر در خنکای حقیقت دارد. ایران و ایلان ماسک خلقیات نزدیکی به هم دارند. روانشناسی این هر دو بسیار به هم نزدیک است. ایلان ماسک نه شرقی است و نه غربی. نه جمهوری‌خواه است نه دموکرات. این امریکایی بسیار پر سر و صدا از قضای روزگار اصلا امریکایی هم نیست. او در ۷ تیر ۱۳۵۰ در آفریقای جنوبی در شهر پرتوریا به دنیا آمد. مدت کوتاهی هم در دانشگاه پرتوریا تحصیل کرد. در ۱۸ سالگی درس و دانشگاه را رها کرد و مسافر کانادا شد. مادرش کانادایی‌تبار بود. همین امتیازی شد که بتواند تابعیت کانادایی بگیرد. دو سالی در یکی از دانشگاه‌های کانادا درس خواند اما آنجا را هم رها کرد و برای ادامه تحصیل به پنسیلوانیا در امریکا رفت.  این نخستین ورود دوست قصه ما به سرزمین امریکا بود. یعنی او در سن ۲۰ سالگی و در سال ۱۹۹۱ برای نخستین‌بار پایش به امریکا باز شد. او هر طور که بود و بعد از عوض کردن چند دانشگاه خلاصه توانست در دانشگاه پنسیلوانیا لیسانس اقتصاد و فیزیک دریافت کند.  در سال ۱۹۹۵ برای ادامه تحصیل در دانشگاه استنفورد به کالیفرنیا رفت اما هرگز در آنجا ثبت نام نکرد. وارد شرکتی خدماتی شد که در آنجا کار کند. یک روز یک مشتری آمد و راهنمای آنلاین شهر و مشاغل کالیفرنیا را خواست. چنین چیزی در شرکت و در شهر نبود. ایلان باهوش با برادرش کیمبال با خود گفتند به‌به چه ایده خوبی! اینکه نقشه رفت و آمد ایالت بزرگی مثل کالیفرنیا به صورت الکترونیک در دسترس باشد و راهنمای مشاغل موجود در کالیفرنیا هم در آن باشد.

برادران باهوش آفریقایی از آن شرکت هم خداحافظی کردند. در خانه نشستند و نرم‌افزاری طراحی کردند که هم نقشه آنلاین ایالت بزرگ کالیفرنیا را داشت و هم راهنمای مشاغل این ایالت بود. برای عرضه، نیاز به پول داشتند.

 به «سرمایه‌گذاران فرشته» مراجعه کردند. فرشتگان سرمایه‌گذار در امریکا، پولدارها و ثروتمندانی هستند که دوست دارند بخشی از ثروت‌شان را در راه ایجاد کسب و کارهای جدید جوانان که احتمال ریسک بسیار و بگیر و نگیر در اول کار دارد، خرج کنند.

آنها به دنبال درآمدافزایی از ثروت خود نیستند، بلکه به دنبال آنند که به ایجاد کسب و کار جدید برای جوانان و کسانی که فکر و ایده‌ای دارند، کمک کنند.

تجربه نشان داده است درصدهای زیادی از این کسب و کارها به نتیجه و بازده هم نمی‌رسند و شکست می‌خورند.

 طبق تحقیقات سرمایه‌گذاری، در سال ۲۰۲۱ تعداد ۳۶۴ هزار سرمایه‌گذار فرشته یا فرشتگان سرمایه‌گذار در امریکا وجود داشت.

به هر حال، ایلان ماسک و برادرش کیمبال برای راه‌اندازی نخستین کسب و کار الکترونیک خود به یکی از این گروه‌های فرشتگان سرمایه‌گذار در کالیفرنیا در سال ۱۹۹۵ مراجعه می‌کنند و موفق می‌شوند از آنها سرمایه اولیه برای راه‌اندازی کسب و کار خود دریافت کنند.

آنها شرکت راهنمای شهری آنلاین«زیپ۲» را تاسیس کردند. چهار سال بعد، آنها نخستین استارتاپ شهری را به قیمت ۳۷۰ میلیون دلار فروختند. از اینجا بود که ایلان ماسک وارد در دنیایی شد که تا فتح آسمان‌ها و فرش انداختن در کره مریخ پیش رفت.

در انتخابات ۲۰۲۴ او در کنار دونالد ترامپ ایستاد. ترامپ با آن همه سر و صدایش در مورد دارایی و ثروت، همه ثروتش شش میلیارد دلار است. اما مجله فوربس ثروت ایلان ماسک را تا پایان سال ۲۰۲۴ افزون بر ۴۲۱ میلیارد دلار اعلام کرد. این یعنی اینکه ماسک ثروتمندترین مرد جهان است. ثروتمندترین مرد جهان رویکردی دارد که به «عقل سلیم» مشهور است. او شعار عقل سلیم را به کمپین انتخاباتی ترامپ پیشنهاد کرد.

صحنه تحلیف ترامپ در دوشنبه اول بهمن ماه ۱۴۰۳ سمت و سوی تاریخ آینده جهان و بشر را به تصویر کشید. این به ترامپ مربوط نیست، این مسیر تاریخ است.

تا پیش از آیین تحلیف روز دوشنبه، حاضران در صف‌های اول تحلیف روسای جمهور منتخب امریکا یا گردانندگان اقیانوس‌های نفت بودند، یا غول‌های اسلحه‌سازی، یا کارخانه‌داران بزرگ خودروسازی یا خوانندگان و هنرپیشگان. اما در آیین تحلیف دوره ترامپ هیچ‌ یک از اینان در صحنه نبودند. چهار چهره بزرگ دنیای عصر انفورماتیک و دنیای دیجیتال و فناوری تمام چشم‌های جهانیان را در چهارسوی جهان به خود خیره کردند.

ساندر بیچای مدیر گوگل، جف پروس مدیر آمازون و مارک زاکربرگ مدیر فیس‌بوک صاحبان غول‌های فناوری دنیا در صف اول نگاه همه دوربین‌ها و چشم‌های از حدقه بیرون‌زده جهانیان بودند. اما در ابتدای این صف قدرتمند چهار نفره فناوری جهان، ایلان ماسک ایستاده بود. مجموع دارایی این چهار نفر از یک تریلیون دلار افزون است.

نمایش قدرت غول‌های سترگ فناوری در آیین تحلیف ترامپ نشان داد که دنیا عوض شده است. دیگر راکفلر، رویترز و ابرقدرت‌های رسانه‌های سنتی و نفت و سلاح و خودرو به تاریخ پیوسته‌اند. 

جوانی چون مارک زاکربرگ با کمتر از ۴۰ سال سن، با هوش فناورانه خود گرداننده قدرت در دنیای جدید است.

مسیر تاریخ در صحنه آیین تحلیف ترامپ نشان داد که سیاست و اقتصاد از این پس به جای صنایع سنتی، در کنار فناوری‌ و هوش مصنوعی ایستاده است و کیست که نداند ایلان ماسک در فراسوی تصورات فناوری‌های مدرن، در دنیای جهنده به سوی فناوری و هوش مصنوعی پرچم می‌افرازد.

بیهوده نیست که ترامپ در دومین روز قدرت خود اعلام کرد ۵۰۰ میلیارد دلار در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری جذب خواهد کرد.

او با جذب این سرمایه‌گذاری عظیم، پروژه هوش مصنوعی با عنوان «استارگیت» یا «دروازه کهکشان» را کلید زد.

ایلان ماسک به خاورمیانه علاقه دارد. در بحبوحه جنگ غزه که در امریکا و غرب هنوز کسی جرات نمی‌کرد علیه اسراییل و به نفع حماس سخنی بگوید، او جلوی چشم‌ همه جهان آمد و گفت: «حماس یک ایده است و ایده نابود شدنی نیست.»

ایلان ماسک در رفتارهایش نشان داد که به خاورمیانه از دریچه ایران می‌نگرد و علاقه‌مند است. آنچنان‌که می‌گویند در اولین فرصتی که دست داد در نیویورک به دفتر نمایندگی دایم ایران رفت و با نماینده ایران گفت‌وگو کرد.  در ماجرای آزادی خبرنگار ایتالیایی نوشت که نقش کوچکی داشته است. دستان قدرتمند و بلند ایلان ماسک تعیین‌کننده سیاست در امروز و آینده اروپا هم خواهد بود.

ایلان ماسک هر چند که در دولت ترامپ سمتی دارد، اما، همه می‌دانند که او چهره‌ای فرادولتی، فراملی و فراامریکایی است.

او یک چهره آشنای بین‌المللی است. از این‌رو، او یک فرصت است. یک فرصت استثنایی و طلایی است. این فرصت را در بین رقیبان دریابیم و او را به تهران، به ورزشگاه آزادی دعوت کنیم. همچنان‌که او می‌خواهد برای بشر، کره مریخ را فرش کند، ما برای ایران از فرش کردن ورزشگاه آزادی برای او دریغ نورزیم.

 او می‌خواهد بازار و قلب‌های خاورمیانه را از دروازه ایران فتح کند. آمدن او به تهران، از رفتنش به مریخ برای مردم جهان مهم‌تر و پر سر و صداتر است.

آمدن او به تهران، به معنای جهش فناوری و هوش مصنوعی خاورمیانه از قلب ایران است. این فرصت را برای ایران و برای خاورمیانه دریابیم.


اعتماد