شناسهٔ خبر: 70993599 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

با مشاهیر لرستان – ۱۵

موزه مردم‌شناسی خرم‌آباد یادگاری از «فرزین»

لرستان – «علیرضا فرزین» همه‌ عمرش را صرف شناخت و ثبت زندگی مردمان قطعه‌ای از این کره‌ خاکی کرده‌ که اگر امثال او نباشند، چنین میراثی بر جا نخواهد ماند. راه‌اندازی موزه مردم‌شناسی خرم‌آباد (واقع در قلعه فلک‌الافلاک) یکی از اقداماتی است که وی انجام داده است.

صاحب‌خبر -

سرویس استان‌های خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در خرم‌آباد: علیرضا فرزین، متولد ۱۳۳۷ عکاس، نویسنده و پژوهشگر در زمینه مردم‌شناسی و اهل خرم‌آباد است. وی دانش‌آموخته رشته مردم‌شناسی است.

فرزین، عکاس خبری در زمینه جنگ و اجتماع و به‌ویژه عکاسی هنری با موضوعات مردم‌شناسی و طبیعت است. او افزون‌بر فعالیت‌های عکاسی و انتشار کتاب‌های متعدد درباره لرستان، در زمینه پژوهش‌های میدانی مردم‌شناسی نیز پروژه‌هایی را انجام داده است؛ از جمله مردم‌نگاری‌های شهرهای خرم‌آباد، الشتر و بروجرد و همچنین پژوهش‌های مردم‌شناسی در مورد گورنگاره‌های لرستان و فن‌آوری‌های سنتی تولید روستایی و عشایری که به صورت کتاب توسط پژوهشکده میراث فرهنگی ایران با عنوان «مشکه و مالار» منتشر شده‌اند.

از دیگر فعالیت‌های فرزین می‌توان به راه‌اندازی موزه مردم‌شناسی خرم‌آباد (واقع در قلعه فلک‌الافلاک) اشاره کرد که این پروژه حدود ۳ سال به طول انجامید و هم‌اکنون یکی از موزه‌های مردم‌شناسی معتبر ایران است.

از فرزین کتاب‌های زیادی منتشر شده است. او همه عمرش را صرف شناخت و ثبت زندگی مردمان قطعه‌ای از این کره خاکی کرده است که اگر امثال او نباشند، چنین میراثی برجای نخواهد ماند. کار او شبیه همان پیشینیانی است که به هر وسیله‌ای شده با تصویرگری و تندیس‌سازی، تاریخ و زندگی را ثبت می‌کردند.

کتاب‌های لرستان در گذر تاریخ ۱۳۷۲، قلعه فلک الافلاک، دژ شاپورخواست، ۱۳۸۲، گورنگاره‌های لرستان، ۱۳۸۴، مشکه و مالار ۱۳۸۴، لرستان: سیمای طبیعی، تاریخی و فرهنگی ۱۳۸۷، کتاب خرم‌آباد ١٣٩٠، طبیعت لرستان ١٣٩۴، سه خانه قدیمی خرم‌آباد ١٣٩٦، عشایر لر ١٤٠٠ تاکنون از این مردم‌شناس لرستانی منتشر شده‌اند.

وی همچنین نمایشگاه عکس (انفرادی) با عنوان عشایر لر در سال ۱۳۶۵ در موزه هنرهای معاصر و نمایشگاه عکس (انفرادی) با عنوان گَلونَه (کوچ)، در سال ۱۳۶۸ را در گالری نشر نقره، برگزار کرده است.