بیتفاوت به این مسئله لفاظی علیه برنامه هستهای ما در محافل آمریکایی و اروپایی به یک مسئله معمول تبدیل شده و در آخرین مورد دبیرکل سازمان ملل متحد و آژانس بینالمللی انرژی اتمی به موعظه گستاخانه در این باره پرداختند.
آنتونیو گوترش در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران را زیر سؤال برده و با ادعای اینکه «مهمترین مسئله، ایران و روابط بین ایران، آمریکا و اسرائیل است گفت: امیدوارم ایرانیها درک کنند موضوع حائز اهمیت این است که یکبار برای همیشه به طور شفاف اعلام کنند که خواستار دسترسی به سلاح هستهای نیستند و درعینحال، به طور سازنده با سایر کشورهای منطقه وارد تعامل شوند!
آدرس غلط دادن آقای دبیرکل
لفاظی گوترش علیه جمهوری اسلامی از دو منظر قابلتوجه و بررسی است؛ نخست جایی که وی معتقد است تهران باید به طور شفاف اعلام کند خواستار دسترسی به سلاح هستهای نیست. به نظر این اظهارات آقای دبیرکل بیش از اینکه ندانمکاری باشد از روی عمد است. جمهوری اسلامی با دستیابی به چرخه بومی کامل سوخت هستهای و توانایی غنیسازی ۶۰ و ۹۰ درصد نشان داده اگر اراده دستیابی به بمب اتم را داشته باشد تحقق این هدف برایش کاری ندارد، اما مسئله نوع سیاست انسانی تهران است؛ مسئلهای که قطعاً گوترش از آن آگاه است. جمهوری اسلامی صراحتاً اعلام کرده صنعت هستهایاش صلحآمیز است و حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رهبر معظم انقلاب نیز در سال ۸۹ طی پیامی به کنفرانس بینالمللی خلع سلاح و عدم اشاعه، فتوای تحریم استفاده از سلاحهای اتمی را تکرار کردند. نکته دوم مطالبه دبیرکل سازمان ملل از ایران برای ورود و پیشقدم شدن در تعامل سازنده با ایالات متحده آمریکا و کشورهای منطقه (منظور رژیم صهیونیستی) است! البته که این نکته نیز تحلیل غلط و آدرس نابجای آقای دبیرکل است؛ چراکه تهران با امضای توافق برجام و پایبندی یکطرفه چند سال به آن برخلاف گامهای خصمانه واشنگتن نشان داد طرفی است که علاقهمند به حل مسائل از طریق دیپلماسی است. در باب طرفهای منطقهای هم بهتر است دبیرکل بهجای موعظه دائمی ایران گوشه چشمی به جنایات رژیم صهیونیستی که به هیچ قاعده و قانونی پایبند نیست داشته باشد آنگاه مطمئناً نوع نگاهش به مسائل غرب آسیا دچار تغییر اساسی خواهد شد.
موعظه گستاخانه
جالبتر آنکه، دو روز پیش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در اجلاسیه داووس در اظهاراتی مدعی شد جمهوری اسلامی باید درباره فعالیت هستهای خود با رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ به تفاهم برسد. رافائل گروسی درعینحال اعلام کرده توافقات سال ۱۳۹۴ دیگر با پیشرفتهای صنعت هستهای ایران همخوانی ندارد.
رویه تخریبی و البته طلبکارانه هماهنگ مقامات غربی درباره برنامه هستهای ایران روز گذشته واکنش تند وزیر امور خارجه کشورمان را به دنبال داشت. سید عباس عراقچی با زیرسؤالبردن موعظه گستاخانه گوترش نوشت: تعهد دیرینه ایران به رژیم جهانی عدم اشاعه بر همگان واضح است. «مرتبطترین سؤال» در منطقه ما نسلکشی اسرائیل در غزه و اشغال سرزمینهای فلسطین، سوریه و لبنان است. این زرادخانه هستهای واقعی اسرائیل و امتناع از پیوستن به انپیتی است که تهدیدی برای جهان به شمار میرود. این حقیقت نباید عادیانگاری یا پردهپوشی شود. اظهارات اخیر مقامات غربی درباره برنامه هستهای ایران در حالی است که وبگاه آکسیوس دیروز به نقل از دیپلماتهای اروپایی مدعی شده ایران در مذاکرات اخیر با سه کشور اروپایی در ژنو خواستار مذاکره برای توافق درباره برنامه هستهای خود شده و از آنها خواسته این پیام را به واشنگتن ابلاغ کنند. روز پنجشنبه نیز همین خبرگزاری گزارش کرد دونالد ترامپ قصد دارد «استیو ویتکاف» نماینده کنونی آمریکا در مسائل غرب آسیا را مسئول دیپلماسی با ایران کند که البته ترامپ این خبر را تأیید نکرد. آکسیوس این اقدام را نشانهای از قصد دولت ترامپ برای آزمودن دیپلماسی با ایران تفسیر کرده است. موعظه گستاخانه مقامات غربی به تهران و همزمان ابراز تمایل ترامپ برای امضای توافق با ایران همراستا با ادامه اقدامات خصمانه او از یک سناریوی طراحی شده هماهنگ درباره جمهوری اسلامی حکایت دارد. آمریکا و اروپا با درپیشگرفتن رویه دوگانه، به دنبال این هستند در گام نخست نوع واکنش جمهوری اسلامی را دریافت کرده و سپس با انداختن توپ مذاکرات در زمین ایران، تمام تقصیرها را بر گردن تهران انداخته و خود را در صحنه جهانی محق جلوه دهند. این در حالی است که ایران باوجود خروج یکجانبه دولت آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸، به تعهدات خود در متن توافق متعهد بوده و تنها پس از یک سال و نیم تحمل تحریمها و بدعهدی شرکای اروپایی عمل به تعهدات خود را ذیل بند ۳۶ برجام و بااطلاع آژانس کاهش داد. بااینحال، مذاکرات وین در دولت «جو بایدن» برای احیا اگرچه بینتیجه ماند، اما ایران تأکید کرده است درصورتیکه طرفین اراده سیاسی نشان دهند، آماده نهایی کردن توافقی برای لغو تحریمها خواهد بود.
خبرنگار: جاوید