شناسهٔ خبر: 70990829 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

معاون حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه:

گزارش‌های گزارشگر ویژه، انعکاس واقعیت‌های حقوق بشری ایران نبود

صاحب‌خبر -

رئیس هیات ایران در نشست سازوکار سیاسی حقوق بشری سازمان ملل گفت که گزارش‌های گزارشگر ویژه انعکاس واقعیت‌های حقوق بشری ایران نبوده و ایران پایبند به تعهدات بین‌المللی حقوق بشری است.
کاظم غریب‌آبادی در نشست ۵۹ سازوکارهای سیاسی حقوق بشری سازمان ملل یو.پی. آر که به دفاع از چهارمین گزارش ملی جمهوری اسلامی ایران اختصاص داشت، گفت: این سازوکار به‌ عنوان یک «مجمع جهانی» توانسته است از طریق ایجاد گفت‌وگوی سازنده و معنادار، ظرفیت قابل توجهی را برای حمایت و ارتقای حقوق بشر فراهم آورد.
رئیس هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران به ژنو، درباره نگاه ویژه ایران به آموزش در زمینه حقوق بشر اظهار کرد: از آنجا که آموزش حقوق بشر پایه‌های احترام و تضمین حقوق اساسی و آزادی‌های بنیادین را تقویت و مستحکم می‌کند، جمهوری اسلامی ایران به عزم جدی خود در این زمینه در تمام ارکان برای مردم، قضات، وکلا، نیروهای مجری قانون، ماموران زندان و کارکنان دولت ادامه داده است. وی با بیان اینکه وزارت آموزش و پرورش موضوعات حقوق بشری را در متون و برنامه‌های درسی دانش‌آموزان گنجانده است، گفت: در سطح دانشگاه، رشته تخصصصی حقوق بشر به‌عنوان یک رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد ارائه می‌شود. برای نمونه، فقط در دانشگاه‌های دولتی در سال‌های ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳ بیش از ۳۰۰ دانشجو در دوره کارشناسی ارشد حقوق بشر به طور رایگان تحصیل کرده‌اند.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: به طور کلی بیش از ۸۰۰ دوره آموزشی حقوق بشر و شهروندی برای قضات، نیروهای مجری قانون و کارکنان زندان‌ها به میزان ۲۸۰ هزار نفر ساعت برگزار شده است. به گفته غریب‌آبادی رفع کامل شکاف جنسیتی در امر آموزش در دو سطح ابتدایی و متوسطه از جمله مصادیق پیشرفت‌ها در بحث آموزشی است. وی افزود: در حال حاضر، نسبت دانش‌آموزان دختر به پسر ۴۹ درصد است، این نسبت تقریباً برابر با نسبت زنان در سطح جامعه است. همچنین باید به تمهید تحصیل رایگان ۴۰ درصد از جمعیت دانشجوی کشور در مراکز آموزش عالی دولتی اشاره کرد.
اعمال شدیدترین تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران در دوران کرونا
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران در حالی اجرای توصیه‌های دور سوم را پیگیری کرد که با محدودیت‌ها و چالش‌های جدی و تأثیرگذار مواجه بوده است، گفت: با شیوع همه گیری کووید-۱۹، کشور من تمام امکانات و ظرفیت‌های خود را برای مقابله با این بیماری کشنده بسیج کرد و توانست با توجه به پیشرفت‌هایی به دست آمده در چارچوب اجرای «طرح تحول نظام سلامت» و با حمایت و همکاری مردم، ایثار کادر پزشکی، درمانی و مراقبتی قوی خود، این دوران سخت را مدیریت کند.
غریب آبادی با اشاره به تحریم‌های ظالمانه علیه جمهوری اسلامی ایران در زمان مقابله با ویروش کرونا، یادآور شد: در دوره پاندمی کرونا، اعمال شدیدترین نظام تحریم‌های یک‌جانبه علیه ایران استمرار داشت. اگرچه دبیرکل سازمان ملل متحد و گزارشگر ویژه موضوعی اقدامات قهری یک‌جانبه از دولت‌های واضع تحریم خواستند که اعمال چنین اقداماتی را متوقف کنند. با وجود این، آمریکا بر خلاف دستور ۳ اکتبر ۲۰۱۸ دیوان بین المللی دادگستری که این کشور را به اعمال معافیت‌های بشردوستانه ملتزم کرده است، به رفتار غیرقانونی خود ادامه داده و بسیاری دولت‌ها و شرکت‌های تجاری به دلیل ترس از مجازات، از معاملات بین‌المللی حتی در موارد بشردوستانه خودداری کردند. معاون حقوقی و بین الملل وزیر خارجه در این نشست جهانی توجه وجدان‌های بیدار و آگاه را به «لزوم حمایت از شخص انسان در هر شرایطی از آسیب‌پذیری» جلب کرد و گفت: مردم کشور من قربانی «تجاوز» ناشی از «حمله اقتصادی» هستند.

جامعه بین‌المللی به درد و رنج بیهوده ناشی از تحریم‌های یکجانبه توجه کند
وی افزود: ایران مانند سایر کشورها با چالش‌های زیست‌محیطی و اثرات تغییرات اقلیم مانند آلودگی، کمبود آب، طوفان‌های شن و گرد و غبار، بیابان‌زایی و تخریب تنوع زیستی مواجه است و این چالش‌ها به دلیل تحریم‌های یکجانبه تشدید شده است و اقدامات آمریکا مانع تأمین مالی بین‌المللی و سرمایه‌گذاری در انرژی‌های تجدیدپذیر و دسترسی به فناوری‌های سازگار با محیط زیست می‌شود و فرصت‌های تحقیقاتی و آموزشی مشترک زیست‌محیطی را محدود می‌کند.
غریب آبادی با بیان اینکه این اقدامات «خودسرانه» برخلاف موازین حقوق بین الملل، به ویژه اصل عدم مداخله، برابری حاکمیت‌ها و حق تعیین سرنوشت، ممنوعیت تبعیض و لزوم رعایت حقوق بنیادین بشر است، تصریح کرد: انتظار زنان، مردان و جوانان کشور من این است که جامعه بین‌المللی به درد و رنج بیهوده ناشی از تحریم‌های یکجانبه که ابعاد مختلف زندگی مردم را به ناروا هدف قرار داده است و زندگی «نسل‌های بعدی» را متأثر می‌کند، توجه جدی نموده و گام‌های مهمی برای پایان بخشیدن به چنین اقدامات اتخاذی غیرانسانی و خودسرانه بردارد. معاون حقوقی و بین الملل وزیر خارجه افزود: نباید فراموش کنیم تحریم‌های اقتصادی به مثابه سلاح عمل می‌کنند و بلکه قوی‌تر از آن، چرا که زندگی قاطبه مردم را تحت تآثیر قرار می‌دهند.

گزارشات و مواضع متعدد غیرمستند و سیاسی علیه ایران
غریب آبادی همچنین در مورد هیأت به اصطلاح حقیقت یاب، با بیان اینکه این هیأت در نتیجه لابی‌گری‌ها و بده بستان‌های سیاسی برخی دولت‌های غربی ایجاد شد، اظهار کرد: این هیات از بدو تاسیس تاکنون به انتشار گزارشات و مواضع متعدد غیرمستند، جانبدارانه، سیاسی و فاقد مبنای موجه حقوقی علیه ایران مبادرت ورزیده است. وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران حداقل بیش از ۵۰ گزارش مستند و متقن در خصوص موضوعات مرتبط با ناآرامی‌های سال ۱۴۰۱ تهیه کرد که بسیاری از آنها در پاسخ به ادعاهای هیأت حقیقت یاب تدوین شده‌اند. معاون وزیر خارجه با بیان اینکه متاسفانه، هیأت به این گزارشات توجهی نکرده و صرفا به منابع و داده‌ها و گزارشات ارائه شده توسط گروه‌ها، افراد و رسانه‌های ضد ایرانی اکتفا نموده است، تصریح کرد: این ماموریت، متاسفانه در گزارشات خود به خسارات وارده بسیار بالای برخی افراد به ظاهر معترض، به اموال عمومی و خصوصی، قتل ده‌ها نیروی مجری قانون و همچنین، کشف سلاح‌های مختلف و دستگیری تعدادی تروریست در جریان ناآرامی‌ها هیچ اشاره‌ای نکرده است.