سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) پیشبینی کرده است که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، جمعیت جهان به ۹.۸ میلیارد نفر برسد و لازم است پروتئین مصرفی بیش از ۷ میلیارد نفر از آبزیان تامین شود.
به گزارش مهر، سیدحسین حسینی، معاون وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به نقش سازمان شیلات ایران در توسعه دریامحور در سیما، گفت:سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) پیشبینی کرده است که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، جمعیت جهان به
۹.۸ میلیارد نفر برسد و لازم است پروتئین مصرفی بیش از
۷ میلیارد نفر از آبزیان تأمین شود.
وی افزود:از آنجا که حیات از آبزیان است، بقا نیز به آبزیان متصل است و به دلایلی چون کمآببر بودن پروتئین آبزیان، امکان تولید در تمام شرایط از جمله آبهای شیرین، لب شور، شور، بسیار شور و حتی زمینهای لمیزرع وجود دارد.
این مقام مسئول ادامه داد: توجه به مباحث زیستمحیطی و گازهای گلخانهای مسألهای است که آبزیان را از سایر بخشها متمایز کرده است به گونهای که این گازها در تولید آبزیان کمترین مقدار و نزدیک به صفر تخمین زده شده و این موضوع اهمیت آبزیان در حوزه امنیت غذایی را پررنگتر کرده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با اعلام آن که سازمان شیلات ایران متولی تولید آبزیان است، تاکید کرد: بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی میزان تولید آبزیان از ۳۶ هزار تن که بیشتر در حوزه صید و صیادی بوده به یک میلیون و ۴۱۸ هزار تن تولید رسیده است و از این مقدار ۷۷۸ هزار تن آن در حوزه صید و صیادی و ۶۴۰ هزار تن در حوزه آبزیپروری است.
وی ادامه داد: در دنیا ۲۲۳ میلیون تن آبزی تولید میشود که نسبت آبزیپروری به صید در مقایسه با ایران معکوس بوده، یعنی ۹۲ میلیون تن از صید است و بقیه آبزیپروری است، حتی صید تا ۱۱۵ میلیون هم در دنیا رکورد داشته است.
حسینی با اشاره به حفظ ضریب ۶.۵ درصد رشد در حوزه شیلات ادامه داد: ۱۴۴ هزار نفر صیاد با بیش از ۱۵ هزار شناور در حوزه صید و صیادی مشغول فعالیت هستند و با دارا بودن ۱۰ درصد صید اقیانوس هند از بین ۳۲ کشور و تولید ۱۹۴ هزار تن محصول با کیفیت آبزی در غرب اقیانوس هند رتبه دوم را داریم.
وی افزود:ترکیب گونهای تولیدی ما بیشتر در حوزههای مختلف به ویژه صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد یعنی ۳۶۴ هزار تن از این تولید تبدیل به کنسرو، نزدیک ۲۰۰ هزار تن تبدیل به پودرماهی و نزدیک به ۱۰۰ هزار تن صید غیرماکول است که صادر میشود.
رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به افزایش سهم آبزیان در سفره مردم گفت: ضروری است که برای تولید آبزیان ارزانقیمت، فراهمی محصول و امکان عرضه ماهیانی چون قزلآلا، برخی از کپورماهیان و ماهی سیبس، فرهنگسازی شود.
وی ادامه داد: پرورش ماهی سیبس در قفس در جنوب کشور با سازههای کاملاً ایرانی اتفاق افتاده و باعث شد امسال ۱۴ هزار تن، پرورش ماهی در قفس در شمال و جنوب کشور داشته باشیم.
حسینی سرانه مصرف در کشورمان را ۱۴.۲ کیلوگرم برشمرد و گفت: سرانه مصرف دنیا ۲۰ کیلوگرم است و در راستای افزایش تولید در برنامه هفتم توسعه، تولید ۱.۸ میلیون تن را هدفگذاری کردهایم که در صورت تحقق این مهم، گرم پروتئین تولیدی از ۷ به ۹ گرم و سرانه مصرف به ۱۷ کیلوگرم خواهد رسید.
افزایش عرضه فرآوردههای تجاری، باعث آشتی با پروتئین آبزیان میشود
معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید کرد:افزایش عرضه فرآوردههای تجاری شده آبزیان، آشتی با این پروتئین ارزشمند را به همراه دارد و تاکنون ۲۰ محصول به بازار عرضه شده است.
حسینی با اشاره به تاکید وزیر جهاد کشاورزی برای حرکت به سمت توسعه صنعتی افزود: برای برداشت فانوسماهیان، ۲.۳ میلیون تن ظرفیت وجود دارد و بیشتر برای تهیه پودر ماهی و توسعه آبزیپروری بسیار حائز اهمیت است.
وی گفت: در راستای ذائقهپسندی آبزیان در حوزه فرهنگسازی و ارزانسازی، باید با مشارکت رسانهها اقدامات فرهنگی در سطح کلان انجام شود و در حال حاضر نیز جشنوارههای طبخ آبزیان به همین منظور در استانها برگزار میشود و در حوزه صنعت فرآوری، ۳۷ فرآورده آبزیان (تهیه شده از خمیر گوشت آبزیان) که ۲۰ فرآورده از میان آنها، تجاری شده و به بازار رسیده است، کمک میکند که با این پروتئین ارزشمند آشتی کنیم.
رئیس سازمان شیلات ایران درباره قیمت آبزیان ادامه داد: گونههای تجاری صید، مثل این است که گوشت قرمز را با گوشت شکار مقایسه کنیم و در حوزه فراهمی، بیش از ۷۰ درصد محصولات آبزی رقمی کمتر از ۲۰۰ هزار تومان دارند.
وی تاکید کرد: گردش مالی تجارت آبزیان دنیا نشان میدهد که دنیا به سمت ارزآوری محصولات شیلاتی در حرکت است، در کشور ما نیز در حوزه جذب سرمایهگذاری ۳۲.۸ همت جذب سرمایهگذاری طی دو سال انجام شد که رکورد ۲.۲ همتی شکسته شد و در این بین ۸۵ درصد از آورده بخش خصوصی در حوزه آبزیپروری بوده است.
سال ۲۰۵۰ باید پروتئین مصرفی بیش از ۷ میلیارد نفر از آبزیان تأمین شود
سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) پیشبینی کرده است که تا سال ۲۰۵۰ میلادی، جمعیت جهان به ۹.۸ میلیارد نفر برسد و لازم است پروتئین مصرفی بیش از ۷ میلیارد نفر از آبزیان تامین شود.
صاحبخبر -
∎