شناسهٔ خبر: 70977583 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

استاد موسیقی:

موسیقی علاوه بر صدا باید حامل پیام و مفهوم باشد

نوازنده و محقق عرصه موسیقی گفت: موسیقی علاوه بر صدای سازها باید حامل پیام و مفهومی باشد؛ کلمات در موسیقی باید نه‌تنها معنا داشته باشند، بلکه بتوانند حس و حال موردنظر را به شنونده القا کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، استاد حسن منصوری امروز _پنجشنبه چهارم بهمن_ در آئین نکوداشت استاد احمد مراتب (دره‌التاج) هنرمند آئینی مدفون در تکیه سیدالعراقین تخت فولاد اظهار کرد: در عرصه هنر و معرفت، گاهی بیشتر به ظواهر توجه می‌کنیم در صورتی که باید به عمق و باطن آن توجه داشت؛ این در حالی است که ظاهر و باطن یکسان، مهم‌ترین اصل در هنر و اخلاق زندگی است.

وی افزود: هنگامی که سخن از موسیقی و شعر به میان می‌آید، باید توجه داشت که کلام و محتوا، نقشی کلیدی دارد و نمی‌توان آن‌ها را فدای فرم و ظاهر کرد.

نوازنده و محقق عرصه موسیقی با تاکید بر صحیح‌خوانی در موسیقی و شعر عنوان کرد: یکی از نکات اساسی در موسیقی و آواز صحیح و واضح ادا کردن کلمات است؛ این مسئله به‌ویژه در مکتب‌های برجسته‌ای همچون مکتب اصفهان مشهود است.

منصوری ادامه داد: خوانندگان این مکتب همواره بر این باور بودند که کلام باید برای شنوندگان واضح و مفهوم باشد؛ اهمیت این موضوع تا جایی است که استادان برجسته این عرصه تاکید داشتند که تحریرها و آواها نباید کلام را تحت‌الشعاع قرار دهد.

وی خاطرنشان کرد: موسیقی علاوه بر صدای سازها باید حامل پیام و مفهومی باشد؛ کلمات در موسیقی باید نه‌تنها معنا داشته باشند، بلکه بتوانند حس و حال موردنظر را به شنونده القا کنند.

نوازنده و محقق عرصه موسیقی با اشاره به تلفیق کلام و موسیقی بیان کرد: یکی از نکات برجسته در مکتب اصفهان، تلفیق هنرمندانه کلام و موسیقی است؛ خوانندگان این مکتب در بیش از ۸۰ درصد آثار خود، به وضوح کلام و مفهوم آن توجه ویژه‌ای داشته‌اند؛ این توجه موجب شده است که شنونده نه‌تنها از موسیقی، بلکه از بار معنایی شعر نیز لذت ببرد.

منصوری با بیان اینکه استفاده صحیح از نفس‌گیری و تحریر نیز از دیگر نکات برجسته موسیقی اصیل ایرانی است، گفت: برخی استادان بر این باور بودند که استفاده بیش از حد از نفس‌گیری یا تحریر، تمرکز شنونده را از پیام اصلی موسیقی دور می‌کند، به همین دلیل بسیاری از استادان بزرگ نظیر اساتید مراتب فرم‌های متنوعی در اجراهای خود ارائه می‌کرد تا ضمن حفظ جذابیت موسیقی، کلام نیز به‌خوبی ادا شود.

وی خاطرنشان کرد: هنر موسیقی در ایران همواره بر پایه اخلاق و معرفت شکل گرفته است؛ توجه به اصالت کلام، محتوای شعر و اجرای دقیق آن، از جمله اصولی است که استادان برجسته موسیقی همواره بر آن تاکید داشته‌اند؛ امیدواریم که این اصول در نسل‌های آینده نیز حفظ شود و موسیقی ایرانی همچنان بر پایه اصالت و مفهوم پیش برود.