الهام دارابی، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در ارومیه با بیان اینکه قصهگویی یک هنر بوده و قصهگو نیز هنرمند است، گفت: قصه باید دارای ویژگیهای مناسب باشد و قصه را با توجه به شخصیت، روحیه و توان خود انتخاب کنید و قصهگو باید ذائقهشناسی کند.
وی افزود: قصه، قصهگو و مخاطب سه ضلع اصلی مثلث قصهگویی هستند که توجه به موقعیت زمانی و مکانی، در هر سه عنصر باید مدنظر قرار گیرد و این سه عنصر مانند اضلاع یک مثلث جادویی، در کنار هم قصهای ماندگار خلق میکنند.
دارابی ادامه داد: انتخاب قصه، پرداخت و اجرا، سه مرحله قصهگویی هستند و بعد از انتخاب قصه، مرحله پرداخت قصه آغاز میشود که روخوانی صحیح، به خاطرسپاری متن، کلیدهای قصه، تصویرسازی فضاهای قصه، شروع خلاق، سازگار کردن قصه و پایان مناسب، از نکات قابل توجه در این مرحله میباشد.
قصهگوی بینالمللی افزود: قصهگو باید صادق باشد، زبان مخاطب و قصه را بشناسد و همچنین نگاه عادلانه داشته باشد و حافظه خود را تقویت کرده و از زبان بدن استفاده کند.
وی ادامه داد: قصهگو باید قصه را با توجه به توانمندیهای خودش و علایق مخاطب انتخاب کند؛ در محیطی مذهبی باید قصه مذهبی گفت و در مرکز معلولان برای کودکان هم باید راجع به امید صحبت کرد.
مدرس برتر قصهگویی بیان کرد: کودکانی که امروز درگیر فضای مجازی و هوش مصنوعی هستند را با یک قصه الکی نمیتوان سرگرم کرد در این راستا ذائقهشناسی مهم میباشد.
دارابی با بیان اینکه هرقصهای که گفته میشود یک الگوی فلسفی از جهان به کودک میدهد، افزود: قصه باید مناسب با فضا و محیط و با مدیریت زمان باشد و قصهگو باید درجای مناسب بایستید و ازامکانات محیط، هوشمندانه استفاده کنید و قبل از اجرا حتماً محل اجرای خود را ببینید.
∎