شناسهٔ خبر: 70974593 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

چالش‌های دیپلماسی خراسان‌رضوی روی میز وزارت خارجه و نمایندگان مجلس

مشهد-ایرنا- مجمع نمایندگان خراسان رضوی روز پنجشنبه مسائل و مشکلات دیپلماتیک و تجاری این استان در ارتباط با کشورهای همسایه را با «وحید جلال زاده»، معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه در مشهد در میان گذاشتند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، نماینده مردم تربت جام، تایباد، صالح آباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی در این نشست مشترک و به میزبانی اتاق بازرگانی خراسان رضوی گفت: بیشترین حجم معاملات و تعاملات اقتصادی با افغانستان از مرز دوغارون تایباد انجام می شود و مرکز ثقل این فعالیت ها شهر هرات افغانستان است.

عثمان سالاری ادامه داد: مشکلات زیادی برای رانندگان و فعالان اقتصادی در هرات ایجاد می شود و تا این لحظه نقش تاثیر گذاری از کنسولگری ایران در هرات ندیده ایم، علاوه بر اینکه دفتر نمایندگی وزارت خارجه در مشهد نیز در این رایزنی ها راکد و غیرفعال است.

نایب رییس کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مسوولان مربوطه هیچ تلاش و کوششی در خصوص رفع مشکلات یاد شده نداشته اند، ای کاش در این نشست سرکنسول ایران در هرات حضور داشت.

سالاری گفت: بارها شاهد بوده ایم عزت و شرافت رانندگان در رویدادهای مختلف در این حوزه مخدوش شده و لازم است اختیارت وزارت خارجه با دفتر نمایندگی در مشهد تجمیع و در راستای رفع مشکلات به کارگیری شود.

نماینده مردم مشهد و کلات و عضو کمیسیون آموزش مجلس نیز در این نشست بیان کرد: باید به حوزه دیپلماسی علمی و فناوری با اتکا به بخش های دانشگاهی استان توجه ویژه شود.

احسان عظیمی راد افزود: در این میان دانشگاه بزرگ علوم پزشکی مشهد ظرفیت های عظیمی برای توسعه دیپلماسی علمی با همسایگان دارد.

بدقولی برای اجرای تفاهم نامه های خارجی

نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: تاکنون تفاهم نامه های زیادی در خصوص روابط ۲ جانبه بین ایران و کشورها منعقد شده اما اگر بخواهیم قانون تصویب کنیم و اجرا نشود و گره ها در خصوص تجارت بسته بماند، فایده ای در بر نخواهد داشت.

هادی محمدپور به سفر دیپلماتیک اخیر خود به بلاروس اشاره و بیان کرد: نخست وزیر بلاروس در نشست کاری با لحن پرخاشگرانه اعلام کرده شما هنوز تفاهم نامه های قبلی را اجرایی نکرده و به وعده های داده شده در سال های قبل عمل نکرده اید.

وی با اشاره به فعالیت ۲۶ رایزن اقتصادی فعال در مراکز دیپلماتیک خارج کشور افزود: این بستر اقتصادی در حال حاضر فراهم است و نیاز داریم توسعه یابد و مسائلی مانند هزینه رانندگان و گذر تجاری ناوگان یا همان «دوز بلاغ» در کشورهای مختلف اطلاع رسانی و حذف این هزینه ها پیگیری شود.

دیگر نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی نیز بیان کرد: اینکه وزارتخانه های مختلف و وزرا به عنوان رییس کمیسیون های مشترک همکاری بین ایران و سایر کشورها انتخاب می شوند در برخی موارد ناکارآمد است.

احسان قاضی زاده هاشمی افزود: تخصص برخی وزرا و فعالیت برخی وزارتخانه ها اصولا ارتباطی با مشکلات و اولویت های دیپلماتیک ایران با آن کشور خارجی ندارد، حال آنکه وزیری بدون ارتباط با نوع روابط با یک کشور، رییس کمیسیون مشترک همکاری با آن کشور است.

وی تصریح کرد: برخی کمیسیون ها از چند سال و ادوار قبل فعالیت داشته اند و در تعامل با کشورهای مختلف قرارها و توافقاتی داشته اند، به آنها عمل نشده است، بعد از اینکه دوباره جلسات کمیسیون های مشترک تشکیل می شود طرف خارجی از ما می پرسد اصولا در ایران چه خبر است که بعد از سال ها هنوز پیگیری برای توافقات انجام نمی شود.

این نماینده مجلس ادامه داد: برخی سفارتخانه ها در خارج کشور فقط مکاتبات با وزارتخانه انجام می دهند، واقعا سطح فعالیت سفرا متفاوت است و کمیسیون های مشترک نیز فعالیت های جداگانه و منقطع داشته اند لذا باید گفت در نهایت با یک هرج و مرج در فعالیت های خارجی کشور روبرو هستیم.

وی گفت: وزارت خارجه فعالیت مجموعه های بخش خصوصی و اتاق بازرگانی استان را در کشورهای همسایه تسهیل کند تا آنان برای گرفتن بازارها بروند، نه اینکه آنان را با هیات های خارجی بفرستیم و ملزم به حضور در جلسات باشند.

قاضی زاده افزود: توسعه روابط اقتصادی را از کف و پایه در اختیار نمایندگان بخش خصوصی و بازرگانان قرار دهید تا آن ها در راس امور توسعه روابط دیپلماتیک فعالیت کنند مانند کاری که همه کشورهای موفق در عرصه دیپلماسی اقتصادی انجام داده اند.

افزایش رایزنی های اقتصادی در خارج کشور

نماینده سبزوار، جوین، جغتای، خوشاب، داورزن و ششتمد در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: وزارت خارجه در دوره کنونی فارغ از حمایت‌های سلیقه ای باید بر اساس ضوابط و چارچوب های مصوب عمل کند.

بهروز محبی نجم‌آبادی به رفتار ناشایست در برخی کشورها با اتباع و تجار کشورمان ادامه داد: دستگاه دیپلماسی باید عزت ملی را در ارتباطات خارجی مدنظر بگیرد و نباید هموطنان را در برابر مشکلات یا رفتارهای تبعیض آمیز بی پناه رها کند.

وی بیان کرد: اگر به محض گزارش رفتار غلطی علیه شهروندان ایران در یک کشور، مجموعه کنسولی اقدام کند طرف مقابل از آنجایی که رفتار غلط خود را پرهزینه می بیند سعی در اصلاح رویه ها می کند، هر چند چالش های اصلی مربوط به مساله تحریم هاست.

این نماینده مجلس شورای اسلامی افزود: سفارت خانه ها و مجموعه های خصوصی فعال در خارج کشور باید به افراد آموزش دهند تا بدانند وظیفه آنها در خارج چیست و اگر هرکجا ماندند با چه مسوولی و یا از طریق چه کانال ارتباطی برای رفع مشکل اقدام کنند.

وی بیان کرد: باید تعداد ۲۶ رایزن اقتصادی در خارج کشور افزایش یابد، این ها در حالی است که رایزنان اقتصادی کشور همسایه یعنی ترکیه ۱۲۰ مورد است.

محبی نجم آبادی گفت: تعداد زیادی رایزن فرهنگی به خارج از کشور فرستاده ایم، اینها رفته اند کدام فرهنگ را مورد حمایت قرار دهند، اصولا تاالان چه کرده اند و ظاهرا بیشتر فرهنگ آنجا را به اینجا وارد کرده اند.

وی به نقش مهم ترانزیتی عمان و ارمنستان برای ایران اشاره و بیان کرد: مراودات با کشوری مانند ارمنستان نه بواسطه جمعیت اندک این کشور بلکه بواسطه ارتباط گسترده هشت میلیون ارمنی ساکن اروپا دارای اهمیت ویژه است.

عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی به نقش مهم ترانزیتی عمان و ارمنستان برای ایران اشاره و بیان کرد: در سال های قبل بواسطه توسعه روابط اقتصادی با ارمنستان، تبادلات از ۲۵۰ میلیون دلار به ۷۰۰ میلیون دلار افزایش یافت.

محبی نجم آبادی با نقد دیدگاه نپذیرفتن تجارت دولت های قبل در وزارت خارجه گفت: هرچند رفتار دولت ها مطابق سلایق آنها پذیرفتنی است اما بی توجهی به تجارب گذشته آنقدر مشهود است که وقتی دولتمردان جدید صحبت می کنند انگار یک جمهوری اسلامی دوباره تاسیس شده است و حرف ها از نو زده می شود.

ورود هر دانشجوی خارجی هفت هزار یورو ارزآوری دارد

نماینده مردم چناران، طرقبه‌-شاندیز و گلبهار نیز با اشاره به رهنمودهای اقتصادی رهبر انقلاب گفت: بیشتر مشکلات ما به دلیل وابستگی به دلار است، در یک دهه قبل رهبری به شکستن انحصار دلار اشاره کرده بودند و لازم است در حوزه دیپلماسی اقتصادی به این حوزه نیز توجه شود.

حسین امامی راد افزود: نگاه اقتصادی ما از کشورهای همسایه با حدود ۶۰۰ میلیون نفر جمعیت و ظرفیت های متنوع، نباید تنها به چند کشور خاص باشد.

وی با اشاره به سفر سه سال قبل خود با نمایندگان به تاجیکستان گفت: با توجه به عدم تداوم روابط دیپلماتیک، رییس مجلس تاجیکستان در آن سفر رسمی به ما گفت «شما ۶ سال با ما قهر بودید»، لذا باید توجه داشت عدم تداوم روابط گذشته به روابط جاری نیز صدمه می زند.

این نماینده مجلس شورای اسلامی خواستار توجه به کشورهای همسایه و تکیه به توان داخلی برای ارتباط با آنها شد و گفت: مسیر روابط دیپلماتیک دولت های قبل با همسایگان باید ادامه یابد بویژه تاجیکستان که با ایران دارای اشتراکات فرهنگی و زبانی است، تاجیکستانی ها به صراحت خواستار توسعه روابط اقتصادی و همچنین کالاهای ایرانی هستند.

امامی راد گفت: موانع جذب دانشجو خارجی را باید رفع کنید، بر اساس آمار ورود هر دانشجو هفت هزار یورو ارزآوری برای کشور دارد.

نماینده مردم تربت حیدریه، زاوه و مه ولات در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: سفارت خانه ها باید به نوک پیکان جنگ اقتصادی تبدیل شوند و در این خصوص به فعالان بخش خصوصی کمک کنند.

محسن زنگنه افزود: شاهد بوده ام بواسطه مشکلات بودجه ای به فعالیت رایزن اقتصادی در سفارت خانه خاتمه داده اند، این روند باید اصلاح شود و رفع مشکلات تجار و بخش خصوصی سرلوحه امور در دفاتر خارجی قرار گیرد.

وی بیان کرد: البته گاهی بخش خصوصی نیز اهتمامی به بازاریابی ندارند و فقط به دنبال همان بازارهای آسان و بی زحمت مانند افغانستان و عراق هستند.

رییس مجمع نمایندگان خراسان رضوی ادامه داد: لازم است در صدور روادید تجار بین آسیای مرکزی و ایران روان سازی بیشتری انجام شود.

زنگنه گفت: مقرر شد در سفرهای هیات های دیپلماتیک به کشورهای اطراف خراسان رضوی و آسیای مرکزی ۲ نفر از بخش خصوصی یا اتاق بازرگانی استان در گروه اعزام شوند تا بتوانند آزادانه قراردهای تجاری با طرف های اقتصادی مقابل ببندند.

لزوم تاسیس مرکز همایش‌های بین‌المللی در مشهد

معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه نیز گفت: به تازگی در مشهد شاهد برگزاری اجلاس وزرای خارجه اکو بودیم و رفت و آمد مقامات و دیپلمات های خارجی به این شهر بالا است.

وحید جلال زاده افزود: متاسفانه کلانشهر مشهد مرکزی برای همایش های بین المللی و لازم است با توجه به ظرفیت های موجود در این شهر با کمک بخش خصوصی مکانی برای این منظور فراهم شود، چنانکه در اصفهان نیز این مکان تامین شده است.

وی با تاکید بر تقویت دفاتر وزارت خارجه در استان ها گفت: باید اختیارات آن ها را بیش از گذشته افزایش دهیم و در حال حاضر نیز این دفاتر برخی اختیارات پایتخت برای ارائه خدمات به مراجعان را دریافت کرده اند.

معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه اظهار کرد: دفاتر نمایندگی وزارت خارجه در مشهد یکی از بزرگ ترین دفاتر وزارت خارجه در داخل و خارج است و دوستان اقتصادی و بنگاه های تجاری از ظرفیت این دفتر استفاده کرده و مسائل خود در کشورهای هدف را از طریق این دفتر پیگیری کنند.

وی ادامه داد: متاسفانه جذب دانشجویان خارجی بیشتر برای پر کردن شکاف های اعتباری دانشگاه صورت می گیرد و اینگونه شده که دانشجویان خارجی با تصور مثبت به دانشگاه های ایران می آیند و با تصور منفی فارغ التحصیل می شوند.

جلال زاده گفت: اکنون به طور مثال دانشگاه آزاد اسلامی نجف آباد، پنج هزار دانشجو خارجی جذب کرده، پرواضح است که این روند کیفیت آموزشی را پایین می آورد.

معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه با بیان اینکه در دوره فعالیت عراقچی قرار است حوزه اقتصادی وزارت خارجه متحول شود، افزود: بر این اساس در چهار نقطه ایران نشست های اقتصادی با حضور سفرا برای تعمیق روابط اقتصادی با کشورهای همسایه برگزار می شود.

وی به لغو رواید یک طرفه برای اتباع ۲۶ کشور افزود: تسهیل برای صدور رواید دانشجویان خارجی انجام شده و در دستور کار این وزارتخانه قرار دارد.

جلال زاده گفت: هرچند موضوع جذب دانشجو از کشورهای مختلف هدف گذاری شده اما باید توجه داشت بسیاری از افراد بدون کمترین میزان سواد، به قصد اقامت روادید تحصیلی می گیرند و این روند به مساله تحصیل خارجی در کشور آسیب می رساند.

فعالان اقتصادی مسوولان خراسان رضوی را در سفرهای خارجی همراهی می کنند

رییس نمایندگی وزارت امور خارجه در مشهد نیز گفت: در راستای توسعه روابط، سفر استاندار خراسان رضوی به همراه فعالان بخش خصوصی به کشورهای منطقه در تقویم کاری این دفتر ثبت شده و در حال انجام است.

احمد معصومی فر افزود: هفته آینده سفر مسولان استان به کراچی و لاهور پاکستان برنامه ریزی شده و بعد از آن نیز سفر به ازبکستان با همراهی بخش خصوص انجام خواهد شد.

وی بیان کرد: تورهای دیپلماتیک درون استان با حضور سفرا، سرکنسول ها و اعضای نمایندگی های خارجی مقیم مشهد را شروع کرده ایم، در این راستا حضور در جشنواره انار و زعفران از آن موارد بوده است.

رییس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور با اشاره به سفر هیات های خارجی به مشهد گفت: به راه اندازی نمایشگاه دائمی برای ارائه توانمندی های اقتصادی، فنی و علمی خراسان رضوی به دیپلمات ها نیاز داریم.

معصومی فر ادامه داد: شرکت بخش خصوصی خراسان رضوی در نمایشگاه های مختلف در کشورهای اطراف استان ضعیف شده است، در حالیکه باید محور فعالیت نمایشگاه ها در کشورهای همسایه استان، شرکت های خراسان رضوی باشد.