به گزارش ایسنا، ناتو نیروهای خود را در امتداد جناح شرقی با روسیه، بلاروس و اوکراین افزایش داده است و هزاران نیرو و تجهیزات مستقر کرده و بهانهاش این است که نگذارد مسکو جنگ را به سمت قلمروی هر یک از ۳۲ کشور عضو این سازمان گسترش دهد.
روته گفت: «اگر اوکراین شکست بخورد، سپس برای بازگرداندن مجدد بازدارندگی بقیه ناتو، قیمت بسیار بسیار بالاتری از آنچه که در حال حاضر برای افزایش هزینهها و افزایش تولید صنعتی در نظر داریم، پرداخت خواهیم کرد.»
او در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس گفت: هزینه آن، میلیاردها دلار اضافی نخواهد بود، بلکه تریلیونها دلار بیشتر خواهد بود.»
روته اصرار دارد که حامیان غربی اوکراین، تقریبا سه سال پس از آغاز عملیات روسیه علیه کییف، باید «قدم بردارند و از حمایتی که به این کشور (اوکراین) ارائه میکنند، کم نکنند.»
دبیرکل ناتو با بیان اینکه «ما باید مسیر جنگ را تغییر دهیم» افزود که غرب «نمیتواند در قرن بیست و یکم اجازه دهد که کشوری به کشور دیگری حمله کند و سعی کند آن را مستعمره کند.» او گفت: «ما آن روزها را پشت سر گذاشتهایم.»
نگرانیها در اروپا رو به رشد است که شاید «دونالد ترامپ» رئیسجمهور ایالات متحده به دنبال خاتمه جنگ و گفتوگو با «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه بر اساس شرایطی باشد که برای اوکراین نامطلوب است، اما روته در مورد تلاش برای انجام سریع کارها محتاط به نظر میرسد.
این نخستوزیر سابق هلند گفت: «اگر به توافق بدی دست پیدا کنیم، تنها به این معناست که رئیسجمهور روسیه با رهبران کرهشمالی، ایران و چین به هم خسته نباشید میگویند و ما نمیتوانیم آن را بپذیریم. این یک اشتباه بزرگ و ژئوپلیتیکی خواهد بود.»
در همین حال «ریچارد گرینل» فرستاده جدید ترامپ در مأموریتهای ویژه، از متحدانی که از ادامه جنگ صحبت میکنند، اما همچنان هزینههای نظامی خود را مطابق با دستورالعملهای ناتو افزایش نمیدهند، انتقاد کرد. او گفت آمریکاییها فکر میکنند این که دولت بایدن از گفتوگو با پوتین خودداری کرد، «عصبانیکننده» است.
مارک روته، دبیرکل ناتو همچنین گفت مالیاتدهندگان اروپایی باید هزینه تدارکات نظامی آمریکا به اوکراین را بپردازند و این در صورتی است که دولت جدید آمریکا با ارائه آنها موافقت کند.
روته در داووس گفت: «در مورد اوکراین، ما همچنین به ایالات متحده نیاز داریم که درگیر باقی بماند و هر زمان که مذاکرات صلح آغاز شد، تا حد ممکن تلاش کند تا اوکراین را در موقعیتی قدرتمند قرار دهد. اما میتوانم به اروپاییها بگویم، اگر دولت جدید ترامپ بخواهد به تامین تجهیزات اوکراین از پایگاه صنعتی دفاعی خود ادامه دهد، این صورتحساب توسط اروپاییها پرداخت خواهد شد.»
رئیس ناتو در جریان رویداد سالانه «صبحانه اوکراین» گفت که متقاعد شده است که اروپاییها باید مایل باشند هزینه خود را تقبل کنند، زیرا از نظر او، آمریکاییها با وجود دورتر بودن از اوکراین به نسبت اروپا، بیشتر هزینه میکنند.
انتهای پیام