به گزارش ایرنا، نیمه دی ماه ۹۹ بود که روستای شالما در دل کوهپایههای غرب گیلان در اتفاقی که کم نصیب دگران می شود، گواهینامه روستای ملی چوب تراشی را دریافت کرد و در سوز کرونا و شرایط سخت زندگانی، شوری در حوزه هنرهای سنتی و صنایع دستی خلق کرد اما اینک «اسلام چیتن» یکی از هنرمندان پرآوازه این روستا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا از شرایط سخت تهیه چوب برای سازه هایش می گوید.
چیتن عنوان می کند: شرایط تهیه چوب بسیار دشوار شده است؛ بطوریکه ناچار به تهیه چوب بصورت قاچاق هستیم و یا با قیمت گران باید از واسطه ها تهیه کنیم که این موضوع قیمت تمام شده دست ساخته هایمان را افزایش می دهد و این برایمان صرفه ندارد.
وی ادامه می دهد: خودمان هم اگرچه به دل جنگل دسترسی داریم اما بدلیل پایشهای مداوم حتی از حق استفاده چوبهای شکسته جنگل نیز محرومیم.
وی گفت: خبر تازه در خصوص رفع مشکل تامین چوب مورد نیاز در صورتی خوب است که واسطهها حذف شوند و اگر چنین نباشد و باز هم چوبها بدلایل مختلف از جمله مزایده و غیره در محل منابع طبیعی انباشت و پوسیده شوند، فایده ای نخواهد داشت.
چیتن اظهار امیدواری کرد: این خبر خوش حذف واسطه ها بدرستی اجرایی شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان خبر مرتفع شدن مشکل تامین چوب صنعتگران این حوزه را اعلام کرد.
ولی جهانی با اشاره به لزوم حمایت از صنعتگران و فراهم کردن بسترهای لازم برای توسعه و رونق صنایع دستی اظهار کرد: استان گیلان از قطبهای صنایع دستی چوبی کشور است ولی با وجود وفور جنگل در این استان، صنعتگران درخصوص تامین چوبهای مورد نیاز با مشکلاتی مواجه هستند.
وی افزود: در این راستا بهمنظور بررسی موضوع و ارائه راهکار برای رفع مشکل مذکور طی ماههای گذشته جلسات هماندیشی با حضور کارشناسان ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، سازمان جهاد کشاورزی و نمایندگان صنعتگران صنایعدستی چوبی، معاونت و کارشناسان صنایعدستی اداره کل میراثفرهنگی استان برگزار شد.
وی تصریح کرد: پس از طی جلسات و هماندیشی مسئولان و کارشناسان مربوطه و در پی دستور مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان و همکاری واحدهای بهرهبرداری ادارات تابعه منابع طبیعی و آبخیزداری با صنعتگران، مشکل تامین چوب مورد نیاز تولیدکنندگان محصولات چوبی بعد از مدت ۳۰ سال مرتفع شد.
جهانی توضیح داد: طبق تصمیمات اتخاذ شده مقرر شد هنرمندان هر شهرستان پس از مراجعه به اداره میراثفرهنگی آن شهرستان و درخواست چوب مورد نیاز به اداره منابع طبیعی معرفی شوند و با پیمانکاران طرف قرارداد اداره منابع طبیعی آن شهرستان مرتبط شده و بدون واسطه و با قیمت ارزانتری چوب مورد نیاز خود را از آنان خریداری کنند.
نزدیک به ۳۰ هزار هنرمند صنایعدستی در۴۲ رشته مختلف تولید محصولات هنرهای سنتی گیلان مشغول به فعالیت هستند و هفت شهر و روستای استان نیز با برندهای ملی و جهانی به عنوان شهر و روستاهای صنایعدستی معرفی شدهاند.
صنعت دست بواسطه جاری شدن ذوق و هنر در تولید یادمانهایی از گذشته حامیان خویش را بیارمغان رها نمیکند بلکه اصالت و قدمت برآمده از صفای روستایی پاداشی است که در برابر این حمایت نصیب خریداران تولیدات صنایع دستی میشود.
بنا به سیاستها و اولویتهای تعیین شده از سوی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان، پس از ثبت جهانی روستای قاسمآباد رودسر با محوریت چادر شببافی، برندسازی در سطح ملی با هدف رونق صنایع دستی در منطقه بیش از همیشه مورد اهتمام قرار گرفت و پس از معرفی «فشتکه خمام» با عنوان روستای ملی حصیربافی، شهر رشت نیز بعنوان شهر ملی رشتی دوزی و چهار روستای گیلان روستای ملی اعلام شد.
رشتی دوزی (قلاب دوزی رشت) یکی از رودوزیهای سنتی ایران و از صنایع دستی گیلان است که در فهرست آثار ملی ایران - میراث فرهنگی ناملموس (معنوی) - به ثبت رسیدهاست در این هنر زمینه پارچه به وسیله نخهای ابریشمین رنگین به گونهای بسیار زیبا و چشم نواز تزئین میشود.
پانزدهم دیماه ۹۹ طی مراسمی در کاخ موزه نیاوران، شهر رشت به عنوان شهر ملی هنرهای سنتی ایران با محوریت رشتیدوزی، روستای ارده شهرستان رضوانشهر با محوریت شالبافی، روستای جیرده شهرستان شفت با محوریت سفالگری سنتی، روستای عنبران محله شهرستان آستارا با محوریت گلیمبافی و روستای شالما شهرستان ماسال با محوریت چوبتراشی موفق به دریافت گواهینامه ملی شدند.