نورنیوز-گروه بینالملل: «دونالد ترامپ» رئیسجمهور جدید آمریکا، در اولین مصاحبه خود پس از بازگشت به قدرت، به «شان هنیتی» مجری شبکه «فاکس نیوز» گفت که در نظر دارد کنگره درباره «جو بایدن» رئیسجمهور سابق آمریکا تحقیق کند.
ترامپ همچنین از عفو محکومان پرونده حمله به کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۱ که به آشوبگران ۶ ژانویه معروف هستند، دفاع کرد.
رئیس جدید کاخ سفید همچنین به فاکس نیوز درباره مشاوران سابق بایدن و جنگ اوکراین گفت: «جو بایدن در مورد اوکراین مشاوره بسیار بدی دریافت کرد، همانطور که در مورد هر چیز دیگری اینطور شد... جو بایدن مشاوران بسیار بدی داشت.»
به گفته رئیسجمهور جدید آمریکا، بایدن در مورد وضعیت پیرامون رژیم صهیونیستی و خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان هم مشاوره بدی دریافت کرد.
رئیسجمهور آمریکا با اشاره به سیاستهای بایدن به فاکس نیوز گفت: «اگر من رئیسجمهور بودم، حمله ۷ اکتبر (عملیات فلسطینی طوفانالاقصی) اتفاق نمیافتاد.»
رئیسجمهور آمریکا در ادامه انتقادهایش از دولت پیشین به اقدام بایدن در واپسین ساعات حضورش در کاخ سفید و عفو کردن شماری از افراد از جمله اعضای خانواده خودش اشاره کرد و گفت: «نکته غمانگیزی و خندهدار درباره عفوهای بایدن وجود دارد و اگر به آن نگاه کنید، همهاش راجع به من است... در دوره اول ریاست جمهوریام از عفو خودم اجتناب کردم زیرا هیچ اشتباهی مرتکب نشدم. من به خاطر دولت بایدن چهار سال جهنم را پشت سر گذاشتم و میلیونها دلار برای هزینههای حقوقی هزینه کردم.»
ترامپ در ادامه گفت: «اگر من در انتخابات پیروز نمیشدم، کشور ما برای همیشه از دست میرفت... و همه مشکلاتی که الان با آن روبرو هستیم قابل حل است. شهروندان در غیاب من متوجه شدند که دموکراتها قادر به حکومت نیستند و سیاستهای آنها وحشتناک است. این به ما نشان داد که چپ رادیکال، فلسفهها و سیاستهای آنها وحشتناک است و کارایی ندارد.»
دونالد ترامپ همچنین بار دیگر وعده انتخاباتی خود را تکرار کرد و گفت که آمریکا را دوباره به عظمت باز خواهد گرداند. او همچنین گفت تلفنها و رایانههای ساخت چین «تهدیدی بزرگتر» از شبکه اجتماعی تیکتاک هستند.
ترامپ که در دور اول ریاست خود به اتخاذ سیاستهای مهاجرتی سختگیرانه شناخته شد و در روز تحلیف دوباره خود یک فرمان اجرایی برای اعلام وضعیت فوقالعاده در مرز جنوبی با مکزیک امضا کرد و قصد دارد تا ارتش را به آنجا اعزام کند تا جلوی ورود مهاجران غیرقانونی را بگیرد، همچنین گفت: «نگه داشتن مهاجران غیرقانونی که از زندانها و باندهای تبهکار آمدهاند، در کشور ما غیر قابل توجیه است.»
به گفته ترامپ، بایدن به دلیل «سقط فاحش عقل سلیم» به ۲۱ میلیون نفر اجازه ورود به آمریکا را داد. او افزود: «این خیلی بیشتر از آمریکای جنوبی است، اما زندانهای سراسر جهان توسط بایدن به کشور ما تخلیه شده و او اجازه داده است که این اتفاق بیفتد. ما هزاران تروریست در کشورمان داریم. ما دهها هزار قاتل در کشورمان داریم و به آن رسیدگی خواهیم کرد.»
دونالد ترامپ همچنین گفت اتفاقی که برای کالیفرنیا به دلیل آتشسوزیهای جنگلی رخ داد، باور نکردنی است. او به واکنش فاجعهآمیز «گوین نیوسام» فرماندار کالیفرنیا به آتشسوزیها پرداخت و با اشاره به این واقعه گفت: «ما خیلی ضعیف به نظر میرسیم. به نظر میرسید کشور ما درمانده است.»
او همچنین گفت که «مایک پامپئو» وزیر خارجه دولت اول ترامپ از او خواسته بود تا در اولین دوره ریاست جمهوریاش پروندههای مربوط به ترور «جان اف کندی» را منتشر نکند. کندی، رئیسجمهور اسبق آمریکا در ۱۹۶۳ ترور شد و برادرزاده او «رابرت اف کندی جونیور» که احتمالا قرار است به دولت دوم ترامپ ملحق شود، روی انتشار اسناد مربوط به آن واقعه تاکید دارد.
رئیسجمهور جدید ایالات متحده بار دیگر بر تمایل خود برای انتشار اسناد محرمانه مربوط به ترور کندی تاکید کرد و گفت: «من بلافاصله پس از دریافت، آنها را منتشر خواهم کرد ... ما اطلاعات را مشاهده خواهیم کرد. ما در حال بررسی آن هستیم.»
مجری فاکس نیوز همچنین با اشاره به سوءقصد ناکام به جان ترامپ در جریان کارزارهای انتخاباتی که صرفا باعث زخمی شدن گوش او شد، پرسید که آیا این طرح ترور ایمان او به خدا را افزایش داد. و ترامپ پاسخ داد: «از نظر آماری، من هرگز نباید اینجا باشم. اگر سرم را نچرخانده بودم... فقط یکهشتم اینچ.»
قاضی آمریکایی دستور ترامپ درباره حق شهروندی را مسدود کرد
یک قاضی فدرال آمریکا در سیاتل روز پنجشنبه دستور اجرایی «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا را که باعث محدود شدن حق شهروندی خودکار بر اساس تولد در این کشور میشد، مسدود کرد.
این قاضی به درخواست چهار ایالت تحت رهبری دموکراتها یک دستور موقت صادر کرد که مانع اجرای این دستور توسط دولت شد.
ترامپ این دستور اجرایی را در اولین روز از دوره جدید ریاستجمهوری خود در روز دوشنبه امضا کرده بود.
قاضی در جلسهای به وکیل وزارت دادگستری آمریکا که از دستور ترامپ دفاع میکرد، گفت: «این دستور آشکارا خلاف قانون اساسی است.ـ»
ترامپ: بدون من آتشبس در غزه ممکن نبود
رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی مدعی شد: «بدون من آتشبس در غزه ممکن نبود.»
«دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا که بهطور مجازی در نشست داووس حضور پیدا کرده است، در سخنرانی خود گفت: «حتی قبل از شروع به کار، تیم من در مورد توافق آتشبس در خاورمیانه مذاکره کرد که بدون ما این اتفاق نمی افتاد.»
وی در ادامه به جنگ اوکراین پرداخت و گفت: «تلاشهای ما برای تضمین راهحل صلح بین روسیه و اوکراین امیدواریم اکنون در حال انجام باشد. انجام این کار بسیار مهم است.»
رئیس جمهور آمریکا، اوکراین را «زمینی برای کشتار مطلق» خواند و گفت: «زمان پایان دادن به آن (مناقشه اوکراین) فرا رسیده است».
ترامپ در اولین سخنرانی جهانی خود، بسیاری از اظهاراتی را که در راهپیمایی های انتخاباتی و سخنرانی خود در مراسم تحلیف خود را تکرار کرده است.
او با ستایش از «انقلاب عقل سلیم» مدعی شد که «عصر طلایی» در ایالات متحده آغاز شده است. این هر دو عبارتی است که او در سخنرانی خود در مراسم تحلیف خود گفت.
ترامپ که اولین سخنرانی بین المللی خود را با تمرکز بر سیاست های داخلی آغاز کرد، سریعا به سمت مخاطبان جهانیتر، یا حداقل، مخاطبانی از رهبران تجارت جهانی تمایل پیدا کرد.
او گفت: «پیام من برای هر کسبوکار در جهان بسیار ساده است: بیایید محصول خود را در آمریکا بسازید، و ما به شما یکی از پایینترین مالیاتها را نسبت به هر کشور روی زمین خواهیم داد.»
ترامپ افزود: «ما مالیاتها را به طور قابل توجهی پایین می آوریم، حتی از کاهش مالیات اولیه در دولت اولم. اما اگر محصول خود را در آمریکا که حق شماست، تولید نکنید، باید تعرفه بپردازید.»
او افزود که این تعرفهها «مقادیر متفاوتی» خواهند بود، اما «صدها میلیارد دلار و حتی تریلیونها دلار برای تقویت اقتصاد و پرداخت بدهیها به خزانه آمریکا هدایت خواهند کرد».
ترامپ بارها متعهد شده است که از تعرفهها برای تقویت تولید داخلی و افزایش فشارها علیه کشورهای خارجی از جمله اروپا استفاده کند. اما اقتصاددانان هشدار دادهاند که این سیاست ممکن است نتیجه معکوس داشته باشد و منجر به جنگ تجاری شود. چنین جنگی به اقتصاد آمریکا ضربات سنگینی وارد خواهد کرد.
با این وجود، او در ادامه سخنرانی خود از اوپک خواست تا قیمت نفت را کاهش دهند.
رئیس جمهور آمریکا در بخش دیگری از اظهارات خود، مجددا اروپا را تهدید کرد و گفت که دولت او به دنبال پاسخگویی به آنچه که او «روابط تجاری ناعادلانه بین ایالات متحده و اتحادیه اروپا» توصیف کرد، است.
ترامپ روز سه شنبه «کسری ۳۵۰ میلیارد دلاری» در تجارت با این اتحادیه را محکوم کرد و اعلام کرد که آنها «به دنبال اعمال تعرفه» علیه اروپا هستند.
ترامپ در بخش پرسش و پاسخ سخنرانی خود در داووس گفت: «از دیدگاه آمریکا، اتحادیه اروپا با ما بسیار بسیار ناعادلانه، بسیار بد رفتار میکند.»
او اتحادیه اروپا را متهم کرد که فروش محصولات کشاورزی و وسایل نقلیه به اروپا را «بسیار دشوار» کرده است و افزود: «با این حال آنها انتظار فروش دارند و محصولات خود را در ایالات متحده میفروشند.»
رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی تهدیدآمیز علیه اروپا تأکید کرد: «بنابراین ما صدها میلیارد دلار کسری در روابط خود با اتحادیه اروپا داریم و هیچ کس از آن راضی نیست و ما برای آن کاری انجام خواهیم داد.»
او بار دیگر کانادا را هدف قرار داد و آنچه را که «کسری فوقالعاده» در روابط تجاری با همسایه شمالی آمریکا خواند را محکوم کرد.
ترامپ افزود: «ایالات متحده به کانادا برای تولید چوب یا وسایل نقلیه نیازی ندارد، این کشور در صورت تبدیل شدن به یک ایالت ایالات متحده میتواند از تعرفهها فرار کند.»
ترامپ مدعی است که از طریق سیاست تعرفهای خود، بدهی ملی را «محو» میکند و میگوید «به سختی کشوری در جهان وجود دارد» که از نظر تجاری با آمریکا منصفانه رفتار کند.
رئیس جمهور آمریکا بار دیگر خواستار برقراری تماس تلفنی با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه شد.
به ادعای ترامپ، مسکو مذاکرات درباره اوکراین را متوقف کرده است.
ترامپ همچنین درباره چین گفت: «دولت من مشتاقانه منتظر است که با چین خوب عمل کند و با چین کنار بیاید.»
او افزود: «چین میتواند نقشی اساسی در پایان دادن به تهاجم روسیه به اوکراین ایفا کند.»
ترامپ همچنین اظهار داشت که توافق خلع سلاح هستهای با مسکو و پکن اولویت اصلی خواهد بود.
رئیس جمهور آمریکا، علت عدم حضور خود در داووس را نزدیک بودن مراسم تحلیف خود و «پیچیدگی برنامهریزی برای سفر به داووس» معرفی کرد.
ترامپ حفاظت فیزیکی «مایک پمپئو» و «برایان هوک» را هم لغو کرد
رئیسجمهور آمریکا پس از جان بولتون، حفاظت فیزیکی مایک پمپئو و برایان هوک را هم لغو کرد.
چند روز پس از لغو حفاظت فیزیکی «جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق آمریکا، نشریه «نیویورکتایمز» امروز پنجشنبه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا «علیرغم افزایش تهدیدها» حفاظت فیزیکی «مایک پمپئو» وزیر خارجه سابق و «برایان هوک» نماینده ویژه سابق آمریکا در امور ایران را لغو کرد.
بولتون به دلیل آنکه مشاور امنیت ملی آمریکا بوده و نگرانی از آنچه احتمال انتقام ایران از وی به دلیل نقشش در ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس مطرح شده بود، تحت حفاظت فیزیکی ویژه قرار داشت.
رئیسجمهور جدید آمریکا پیشتر هم با انتشار پیامی در فضای مجازی اعلام کرد «برایان هوک» نماینده سابق آمریکا در امور ایران در دولت نخست خود را «اخراج» کردهاست. دونالد ترامپ، رئیسجمهور جدید آمریکا در روز اول بازگشت خود به کاخ سفید، «برایان هوک» که در دوره نخست ریاستجمهوری او، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران بود را اخراج کرد.
مشخص نیست که هوک از چه سمتی اخراج شده است! ترامپ این خبر را در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروث سوشال» اعلام کرد. هنوز مشخص نیست که ترامپ چرا هوک را اخراج کرده اما رئیس جمهور آمریکا میگوید که او و سه نفر دیگر «با رویکرد ما برای بازگرداندن عظمت به آمریکا همراستا نیستند»!
هوک یکی از مشاوران جنگطلب و تندروی ترامپ بود که از فشار حداکثری بر ایران حمایت میکرد. ترامپ نوشت: تو اخراجی!
آمریکا در راستای ایجاد جنگ روانی علیه ایران اقدام به تشدید حفاظت فیزیکی از مقامات پیشین این کشور از جمله مایک پمپئو، وزیر خارجه و برایان هوک، مسئول میز ایران در وزارت خارجه به دلیل نگرانی از ترور از سوی تهران کرده بود.
ترامپ: عربستان یک تریلیون دلار در آمریکا سرمایهگذاری میکند
رئیس جمهور آمریکا از اقدامات دولت پیشین خود انتقاد کرد و مدعی شد که عربستان قرار است یک تریلیون دلار در این کشور سرمایهگذاری کند.
به گزارش الجزیره، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی خود در مجمع جهانی اقتصاد (داووس) مدعی برقراری آتش بس در نوار غزه به دلیل آغاز به کار دولت خود شد.
«دونالد ترامپ» روز پنج شنبه اعلام کرد که بدون دولت من، توافق آتش بس در غزه در این هفته منعقد نمیشد.
رئیس جمهور آمریکا همچنین گفت که از عربستان سعودی میخواهد تا قیمت هر بشکه نفت را کاهش دهد تا به پایان جنگ بین روسیه و اوکراین کمک کند.
ترامپ یادآور شد که عربستان ۶۰۰ میلیارد دلاردر آمریکا سرمایه گذاری خواهد کرد و وی قصد دارد آن را به یک تریلیون دلار افزایش دهد.
به گفته ترامپ، اقتصاد آمریکا شروع به بهبودی کرده و سرمایه گذاری ها در این کشور از زمان پیروزی وی در انتخابات افزایش یافته است.
رئیس جمهور آمریکا با انتقاد از سلف خود گفت که دولت وی سریع در حال کار است تا فجایعی را که از دولت قبلی به ارث برده، را برطرف کند.
ترامپ گفت: من در ۴ روز ریاست جمهوری بیشتر از دستاوردهای دولت بایدن در ۴ سال اقدام کردم.
رئیس جمهور آمریکا گفت که بایدن کنترل کامل بر اتفاقات کشور را از دست داده بود و به خاطر او آمریکا از تورم، کسری بودجه و بدهی عمومی بالا رنج میبرد.
ترامپ بار دیگر مهاجران خارجی را هدف قرار داد و گفت: به مهاجرت به کشورمان پایان میدهم و وضعیت اضطراری اعلام کرده ام و مهاجران غیرقانونی را به کشورهایشان باز میگردانیم.
رد عفو ترامپ از سوی یکی از شورشیان ۶ ژانویه
یکی از شورشیان حمله به کنگره آمریکا از اقدام ترامپ برای عفو متهمان این حادثه انتقاد کرد.
به گزارش سی ان ان، اقدام ترامپ در عفو شورشیان حمله به کنگره آمریکا، صدای یکی از متهمان آن روز را هم درآورد.
پامِلا هِمفیل که چهار سال پیش و پس از ادعای ترامپ درباره تقلب در انتخابات جزو افراد حمله کننده به کنگره بود، پس از تصمیم ترامپ، برای عفو کامل هزار و ۵۰۰ محکوم آن پرونده گفت: ما آن روز اشتباه کردیم و پذیرفتن عفو، توهین به پلیس، حاکمیت قانون و مردم آمریکاست.
در جریان شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ بیش از ۱۳۰ افسر مجروح شدند، حالا بزرگترین اتحادیه پلیس آمریکا هم که در دوران انتخابات از ترامپ حمایت کرده بود، با انتقاد از تصمیم ترامپ، آن را دلسرد کننده و حامل یک پیام خطرناک خوانده.
فرمان ترامپ در عفو متهمان امنیتی با انتقاد برخی سناتورهای جمهوری خواه هم مواجه شده است.
با این حال رئیس جمهوری خواه مجلس نمایندگان آمریکا پس از این فرمان، از تشکیل کمیتهای برای بازخوانی ماجراهای ۶ ژانویه خبر داد.
گفته میشود در این بررسیها قرار است نقش ترامپ در ایجاد بلوای ۶ ژانویه کمرنگتر شود.
ترامپ ۲۰ هزار نظامی آمریکا را از اروپا خارج میکند
دولت جدید آمریکا قصد دارد برای حضور نظامیان خود در اروپا از این کشورها پول دریافت کند.
به گزارش آناتولی، دولت جدید آمریکا هزاران نظامی این کشور را از اروپا خارج میکند.
رسانههای ایتالیایی گزارش دادند که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا میخواهد ۲۰ هزار نظامی آمریکا را از اروپا خارج کند.
خبرگزاری دولتی آنسا به نقل از یک منبع دیپلماتیک اروپایی گزارش داد که ترامپ قصد دارد حضور نیروهای آمریکایی در اروپا را حدود ۲۰ درصد یا ۲۰ هزار نظامی کاهش دهد که به عنوان بخشی از بررسی تعهد واشنگتن به حفاظت از اروپا تلقی میشود.
منابع آگاه اعلام کردند که دولت آمریکا قصد دارد برای نظامیان باقی مانده در خاک اروپا، از کشورهای اروپایی کمک مالی بگیرد، زیرا این سربازان بازدارنده هستند و هزینههای آن را تنها مالیات دهندگان آمریکایی نمیتوانند متقبل شوند.
ترامپ در ژوئیه ۲۰۲۰، در اولین دوره ریاست جمهوری خود، گفته بود که ۱۲ هزار نظامی آمریکا را در پاسخ به شکست برلین در دستیابی به اهداف هزینههای دفاعی ناتو از آلمان خارج میکند.
در فوریه ۲۰۲۱، جو بایدن، رئیس جمهور وقت آمریکا به طور رسمی خروج برنامه ریزی شده نیروهای آمریکایی از آلمان را به حالت تعلیق درآورد. تا اواخر سال ۲۰۲۴ تقریباً ۱۰۰ هزار نظامی آمریکایی در سراسر اروپا مستقر هستند.
نگرانیها از تکرار «ممنوعیت سفر علیه مسلمانان» در دولت ترامپ
گروههای حقوق مدنی ایالات متحده هشدار میدهند که فرمان اجرایی که روز دوشنبه توسط دونالد ترامپ امضا شد، زمینه را برای بازگرداندن ممنوعیت ورود مسافران از کشورهای عمدتا مسلمان یا عربی فراهم کند.
کمیته آمریکایی-عربی ضد تبعیض (ADC) گفت دستور جدید متکی بر همان اختیارات قانونی است که برای توجیه ممنوعیت سفر ترامپ در سال ۲۰۱۷ استفاده شده است و حتی «امکان وسیعتری برای استفاده از ممانعت ایدئولوژیک برای رد درخواست ویزا و حذف افرادی که وارد کشور شدند، ارائه کرد.»
همچنین شورای ملی ایرانیان آمریکایی (NIAC) اعلام کرد دستور ترامپ مبنی بر «حفاظت از ایالات متحده در برابر تروریستهای خارجی و سایر تهدیدهای امنیت ملی و امنیت عمومی» خانوادههای آمریکایی را از عزیزانشان جدا و ثبتنام در دانشگاههای ایالات متحده را کمتر میکند.
دستور جدید «دونالد ترامپ» رئیسجمهور جدید ایالات متحده که روز دوشنبه در میان انبوهی از دستورات اجرایی دیگر امضا شد، یک مهلت ۶۰ روزه برای مقامات ارشد دولتی، دادگستری، اطلاعات و امنیت داخلی آمریکا تعیین میکند تا کشورهایی که فرآیندهای بازرسی و غربالگری آنها «آنقدر ناقص است که امکان تعلیق جزئی یا تعلیق کامل پذیرش اتباع آن کشورها را فراهم میکند» شناسایی کنند.
این اقدامات، فراتر از ممنوعیت ترامپ در سال ۲۰۱۷ برای مسافرانی از هفت کشور عمدتا مسلمان است و به تدابیری را اضافه میکند که اگر افراد «نگرش خصمانه نسبت به شهروندان، فرهنگ، دولت، نهادها یا اصول بنیانگذار آن داشته باشند» ویزای آنها یا ورود آنها به ایالات متحده را ممنوع میکند و روندی را تنظیم میکند که میتواند منجر به حذف ویزاهایی شود که از ژانویه ۲۰۲۱ اعطا شدهاند.
کاخ سفید به سوالات مکرر درباره این دستور اجرایی پاسخی نداده است.
«جوزف برتون» یک مقام سابق وزارت امور خارجه آمریکا و افسر ویزا گفت دستور جدید میتواند به دولت «اختیارات نامشخص زیادی» بدهد تا طیف وسیعی از ویزاها را برای دانشجویان، کارگران و شرکتکنندگان در تبادل آموزش رد کند.
همچنین مدیر اجرایی ملی کمیته آمریکایی-عربی ضد تبعیض به خبرگزاری رویترز گفت که این کمیته در روزهای آینده تصمیم خواهد گرفت که آیا این دستور را به چالش بکشد یا خیر. او گفت که این یک «سابقه بسیار خطرناک» ایجاد میکند و در صورت روی کار آمدن یک دولت دموکرات در آینده، حتی میتواند علیه گروههای راستگرا استفاده شود.
ترامپ بارها گفته است که ممنوعیت سفر را برای افرادی از کشورهای خاص یا با ایدئولوژیهای خاص اجرا خواهد کرد و سیاستی را که در سال ۲۰۱۸ توسط دیوان عالی تایید شد را گسترش داد.
انتصاب رئیس سابق یک فستفود زنجیرهای به عنوان سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا
ترامپ رئیس سابق یک فستفود زنجیرهای را به عنوان سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا منصوب کرد
دونالد ترامپ روز چهارشنبه ۳ بهمن اعلام کرد اندرو پوزدر، مدیرعامل سابق رستورانهای فست فود CKE را به عنوان سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا برگزیده است.
این تصمیم یک روز پس از آن اعلام شد که رئیسجمهورجدید ایالات متحده آمریکا وعده داد تعرفههای جدیدی در رابطه با تجارت با اتحادیه اروپا وضع میکند.
پوزدر در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ برای تصدی وزارت کار معرفی شده بود، اما از آنجاییکه بیم آن میرفت که در کسب آرای سنا ناکام بماند، کنارهگیری کرد.
ترامپ دولتهای اروپایی را تهدید کرده در صورتی که نفت و گاز بیشتری از آمریکا وارد نکنند، تعرفهٔ واردات محصولاتی از جمله خودرو و ماشینآلات را افزایش خواهد داد.
ترامپ علیه مهاجران؛ بیش از ۳۰ هزار نفر در مکزیک سرگردان شدند
سیاستهای رئیسجمهوری آمریکا سبب شده تا بیش از ۳۰ هزار مهاجر غیر قانونی در مکزیک سرگردان بمانند و دولت خود را برای یک عملیات بزرگ پذیرش افراد اخراجشده از آمریکا آماده کند.
حدود ۳۰ هزار نفر در مرز مکزیک در فهرست انتظار برای رسیدگی به مجوز اقامت قانونی به دلایل بشردوستانه قرار داشتند و سه هزار نفر دیگر به موجب واجد شرایط بودن برای پناهندگی، زمان مقرر برای رسیدگی را دریافت کرده بودند که به محض آغاز دومین دور ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» همه این موارد لغو شد.
«آلبرتو خیکوتِنکاتل کاراسکو» مدیر «خانه مهاجر» (Casa del Migrante) در سالتییو (Saltillo/ پایتخت و بزرگترین شهر ایالت کوآئویلا در شمال شرقی مکزیک) خاطرنشان کرد که همه این افراد که به طور عمده از کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب آمدهاند در چندین ایالت این کشور پراکنده شدهاند.
وی همچنین هشدار داد که ظرفیت پناهگاههای مهاجران به زودی تکمیل خواهند شد و امکان ارائه خدمات به همه افرادی که قصد ورود قانونی به آمریکا را دارند را نخواهند داشت.
کاراسکو افزود که مهاجران سرگردان در مکزیک با شرایط نامعلومی مواجه هستند زیرا پس از این، ورود به ایالات متحده برای آنها دشوارتر خواهد بود.
این مقام مکزیکی واکنش سریع دولت برای رسیدگی به این وضعیت را خواستار شد.
دولت «کلائودیا شینباوم» رئیسجمهوری مکزیک در هفته جاری از اجرای یک عملیات بزرگ با عنوان «مکزیک شما را در آغوش میگیرد» (México te abraza) خبر داد که از طریق آن، ۹ مرکز مراقبت از مهاجران در مرز شمالی ایجاد خواهد شد تا مکزیکیهای اخراج شده در آنجا مستقر شده و خدمات اجتماعی و مراقبتهای پزشکی و بهداشتی دریافت کنند.
در چارچوب این طرح همچنین به مهاجران خارجی کمک خواهد شد تا به کشورهای مبدا خود بازگردند.
با این حال، به عقیده کاراسکو، اخراجهای دستهجمعی که ترامپ اعلام کرده است، به طور فوری اجرا نخواهند شد زیرا حتی آمریکا ظرفیت اخراج میلیونها نفر را ندارد.
شینباوم چهارشنبه گذشته بار دیگر تاکید کرد که آمار روزانه مهاجران غیر قانونی در مرز آمریکا، پس از کاهش ۷۸ درصدی از دسامبر ۲۰۲۳ (آذر و دی گذشته) به یکی از پایینترین سطوح در سالهای اخیر رسیده است.
با این حال، مکزیک رکورد شناسایی بیش از ۹۲۵ هزار مهاجر غیر قانونی از ژانویه تا اوت سال گذشته میلادی را شکسته است که افزایش ۱۳۲ درصدی نسبت به بازه زمانی مشابه در سال ۲۰۲۲ را نشان میدهد.
تنها ۲ روز پس از دستور ترامپ مبنی بر افزایش نیرو در مرز جنوبی با مکزیک، به هزاران نیروی نظامی دستور داده شده است تا به مرز جنوبی آمریکا با مکزیک بروند.
در میان بیشمار تحلیل و بررسیها از تاثیر و پیامدهای بازگشت دوباره ترامپ در قامت رئیسجمهوری آمریکا، موضوع مهاجرت و روابط این کشور با همسایه جنوبی خود، مکزیک در کانون توجهها قرار گرفته است.
ترامپ که به گفته خودش «دیکتاتور نخواهد بود» اما در اولین روز حضور در کاخ سفید که کارهای زیادی برای انجام دادن دارد، اخراج دستهجمعی مهاجران را در اولویت نخست خود قرار داده است. انتصاب «تام هومان» ملقب به «تزار مرزی» به عنوان رئیس اداره مهاجرت نیز در راستای عزم ترامپ برای اعمال سیاستهای سختگیرانهتر است.
تلاش مجلس نمایندگان آمریکا برای بازخوانی شورش ۶ ژانویه
مجلس نمایندگان آمریکا دارای اکثریت جمهوریخواه، با تشکیل یک کمیته فرعی به دنبال بازخوانی شورش ۶ ژانویه و تحت الشعاع قرار دادن تحقیقات پیشین در مورد رخداد تاریخی حمله به کنگره ایالات متحده است.
مایک جانسون رئیسمجلس نمایندگان آمریکا گفت که حزب جمهوریخواه «روایتهای نادرست» از شورش ۶ ژانویه را افشا کرده است، اما هنوز کار بیشتری برای انجام دادن وجود دارد.
گاردین تشریح کرد: جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا که در حال بررسی دوباره زوایای گوناگون شورش ۶ ژانویه هستند، تلاش میکنند تا تحقیقات قبلی که دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا را مقصر این حمله دانسته بود، تحت الشعاع قرار دهند.
جانسون دیروز چهارشنبه اعلام کرد که یک کمیته فرعی منتخب جدید برای بررسی تمام رویدادهای منجر به شورش ۶ ژانویه و رخددهای پس از آن تشکیل شده است.
به گفته وی، این اقدام پس از آن صورت میگیرد که ترامپ تمامی متهمان این رخداد تاریخی که به دلیل نقششان در حمله به ساختمان کنگره محکوم و زندانی شده بودند را عفو و یا مشمول تخفیف کرد.
کارشناسان می گویند که عفو متهمان و تلاشهای مکرر برای بازخوانی شورش ۶ ژانویه می تواند منجر به خشونتهای سیاسی بیشتر شود.
ریاست این کمیته فرعی برعهده بری لودرمیلک نماینده جمهوریخواه ایالت جورجیا است. وی در دسامبر سال ۲۰۲۴ (آذر ۱۴۰۳) اعلام کرد که لیز چنی از دیگر اعضای جمهوریخواه مجلس نمایندگان و مخالف ترامپ، باید به دلیل تحقیق درباره نقش رئیسجمهوری کنونی آمریکا در شورش ژانویه با اتهاماتی روبرو شود.
لودرمیلک در بیانیهای مدعی شده است که ۶ ژانویه ناشی از «مجموعهای از شکستهای اطلاعاتی، امنیتی و رهبری در سطوح مختلف در نهادهای متعدد» است و وی به تلاش برای مشخص شدن آنها ادامه خواهد داد.
جانسون نیز اعلام کرده است که کمیته فرعی تعیین شده، حقیقت کامل ماجرایی را که مردم آمریکا باید بدانند را آشکار خواهد کرد.
پسلرزههای بازگشت ترامپ؛ یک بخش از دولت فدرال تعطیل شد
یک روز پس از صدور فرمان «دونالد ترامپ» برای تعطیلی یک بخش کامل از دولت فدرال موسوم به (DEI)، تمامی کارکنان آن به مرخصی اجباری رفتند و وبسایت این بخش نیز از دسترس خارج شد.
پس از دستور ترامپ برای مرخصی اجباری تمامی کارکنان بخش فدرال «گوناگونی، انصاف و شمول» (DEI) پایگاه خبری این نهاد از دسترس خارج شد.
دفتر مدیریت کارکنان ایالات متحده روز سهشنبه در یادداشتی به روسای سازمانهای دولتی، از آنها خواست تا کارکنان این نهاد فدرال را به مرخصی بفرستند. در این یادداشت تعدادی درخواست دیگر نیز ارسال شده بود؛ از جمله حذف وبسایتهای دفاتر این نهاد.
گفته می شود آژانس های فدرال باید تا امروز پنجشنبه فهرستی از دفاتر و کارکنان DEI تهیه کنند و این نهادها تا تاریخ ۳۱ ژانویه (۱۲ بهمن) فرصت دارد تا یک طرح مکتوب برای اجرای طرح اخراج کارکنان در دفاتر آن ارائه کنند.
کاخ سفید نیز تایید کرد که تمام کارکنان این بخش باید تا ساعت ۱۷:۰۰ روز چهارشنبه به وقت محلی به مرخصی بروند.
ترامپ در یک فرمان اجرایی که روز سه شنبه صادر کرد پایان تمامی برنامه های این نهاد که وی آنها را «خطرناک، تحقیرآمیز و غیراخلاقی» دانست، خواستار شد.
فدراسیون کارمندان دولت آمریکا (AFGE) که نماینده ۸۰۰ هزار کارمند فدرال است، در همین زمینه اعلام کرد که مشخص نیست در پی فرمان اجرایی ترامپ چه تعداد کارمند از کار بیکار می شوند.
رئیس جمهوری آمریکا از زمان تحلیف خود در روز دوشنبه (۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ برابر با یکم بهمن ماه) به سرعت شروع به صدور تعداد گستردهای فرمان اجرایی در راستای تعهدات خود در زمان کارزار انتخاباتی کرده است. وی بارها در زمان کارزار انتخاباتی خود به اقدامات DEI حمله کرد و آن را تبعیض آمیز خواند.
هدف برنامههای این نهاد فدرال ترویج مشارکت افراد با زمینههای مختلف و نژادهای گوناگون در محل کار است. حامیان این نهاد می گویند که هدف آنها پایان تبعیض تاریخی علیه گروه های خاص از جمله اقلیت های نژادی است، اما منتقدان می گویند که چنین برنامه هایی می توانند خود تبعیض آمیز باشند.
نورنیوز∎