جوان آنلاین: «امروز یکی از مشکلات ما آویزان شدن به دلار است؛ این را آن کشورها هم فهمیدهاند.» این بخشی از بیانات امروز رهبر انقلاب در دیدار با تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی است.
به گزارش فارس، ایشان در گذشته نیز بارها در سخنان خود به اهمیت دلارزدایی و کاهش وابستگی به ارزهای خارجی اشاره کردهاند و آن را یکی از چالشهای اساسی اقتصاد کشور برشمردند. به اعتقاد کارشناسان تکیه بر دلار در روابط اقتصادی میتواند به مشکلات جدی منجر شود و باید از فرصتهای و ظرفیتهای مختلف برای رهایی از دلار تلاش کرد.
شانگهای و بریکس؛ فرصتی برای دلارزدایی
عضویت ایران در شانگهای و گروه بریکس که بهعنوان یکی از مهمترین دستاوردهای سیاست خارجی دولت سیزدهم شناخته میشود، میتواند نقش مهمی در دلارزدایی ایفا کند. رهبر انقلاب در این دیدار با اشاره به این موضوع بیان کردند: «یکی از امکانات و ظرفیّتهایی که در اختیار ما است، همین حضور اخیر ما در اجتماعاتی مثل بریکس و مانند آن است؛ از این باید حدّاکثرِ استفاده را کرد.» بریکس در تلاش است تا با استفاده از ارزهای ملی کشورهای عضو و ایجاد سامانههای مالی مستقل، وابستگی به دلار را کاهش دهد.
عباس پاپیزاده، عضو هیات رئیسه مجلس، درباره یکی از اقدامات مهم گروه بریکس برای دلارزدایی گفت که «عضویت در گروه بریکس یکی از اقدامات خوب و معقولی است که در بلوک شرق شکل گرفته و یکی از سیاستهای خوب و معقولی که اکنون بریکس در پیش دارد، بحث پول واحد برای تبادلات اقتصادی و ارزی بین کشورهای عضو است.» استفاده از ارزهای ملی در مبادلات دوجانبه میتواند به نفع هر دو طرف باشد و به کاهش سلطه دلار در تجارت خارجی کمک کند.
به اعتقاد کارشناسان روش دیگری که میتواند به کاهش وابستگی به دلار کمک کند، مبادلات تهاتری است. این نوع مبادلات به این صورت است که کالاها و خدمات بهجای استفاده از ارزهای خارجی، با کالا یا خدمات دیگر کشورها مبادله میشود. پاپیزاده در این خصوص گفت که «این نوع مبادلات از جمله اقدامات خوبی است که در جهت پایداری تجارت و حذف دلار مبادلات مورد استفاده قرار میگیرد.»
اقتصاد مقاومتی؛ پاسخ به جنگ اقتصادی
کارشناسان اقتصادی معتقدند که در شرایط کنونی، که ایران در معرض یک جنگ اقتصادی تمامعیار قرار دارد، ضروری است که کشور برای مقابله با تحریمها و کاهش وابستگی به دلار، رویکردهای جدیدی اتخاذ کند. یکی از این رویکردها، استفاده از ارزهای محلی در مبادلات تجاری است که به تقویت روابط تجاری و اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
دولت و دیپلماسی فعال اقتصادی
دولت سیزدهم، تحت هدایت رئیسجمهور شهید رئیسی، توانسته بود با ورود به گروههای اقتصادی مهم مانند بریکس و سازمان شانگهای، به تقویت روابط دوجانبه و چندجانبه با کشورهای همسایه و شرکای تجاری پرداخته و گامی مؤثر در راستای دلارزدایی بردارد. منوچهر محمدی، تحلیلگر سیاست خارجی، در این باره میگوید که «در دوره شهید رئیسی ما توانستیم وارد گروه بریکس، سازمان شانگهای شده و توانستیم با همسایگان برنامه، فعالیت و روابط بهتری داشته باشیم.»
گامی به سوی استقلال مالی
دلارزدایی و کاهش وابستگی به ارزهای خارجی برای ایران نه تنها یک ضرورت اقتصادی بلکه یک راهبرد استراتژیک است که میتواند به استقلال مالی کشور و تقویت قدرت اقتصادی ایران کمک کند. استفاده از ارزهای ملی، تقویت روابط تجاری با کشورهای همسایه و پیوستن به گروههای اقتصادی منطقهای همچون بریکس، گامهایی در جهت مقابله با سلطه دلار و تحریمهای اقتصادی است که میتواند به شکوفایی اقتصادی و توسعه پایدار کشور منجر شود.
حضرت آیت الله خامنهای استفاده از ظرفیت گروههایی مثل بریکس را به عنوان راهکاری موثر برای دلارزدایی عنوان کردند؛ ایشان امروز در دیدار با تولید کنندگان و فعالان اقتصادی در این باره فرمودند: «یکی از امکانات و ظرفیّتهایی که در اختیار ما است، همین حضور اخیر ما در اجتماعاتی مثل بریکس و مانند آن است؛ از این باید حدّاکثرِ استفاده را کرد. این کار، حضور و ورود مسئولان دیپلماسی کشور را هم میطلبد؛ باید وارد بشوند، کمک کنند. این یک فرصت بزرگی است برای کشور. بخصوص سامانه مالی بریکس و تبادلهایی که بنا است با ارزهای کشورهای عضو انجام بگیرد، اگر انجام بشود، بدون تردید کمک بزرگی خواهد کرد.»