شناسهٔ خبر: 70961484 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: لزوم برنامه‌ریزی برای توسعه روابط تجاری تهران و باکو به سالیانه ۱۰ میلیارد دلار

وزیر راه و شهرسازی گفت: ظرفیت‌های تجاری بسیار خوبی بین دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد اما باید هدف گذاری مناسبی در افق ۵ ساله برای نیل به رقم ۱۰ میلیارد دلار انجام شود.

صاحب‌خبر -

فرزانه صادق روز چهارشنبه در خاتمه شانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در هتل اسپناس پالاس تهران افزود: حجم مبادلات تجاری بین تهران و باکو در سال ۲۰۲۳ به میزان ۴۸۷ میلیون دلار بود که صادرات ایران به این کشور ۴۷۳ میلیون دلار و واردات از جمهوری آذربایجان ۱۴ میلیون دلار بود.
وی بیان داشت: حجم کل مبادلات تجاری دو کشور در ۱۱ ماهه ۲۰۲۴ به میزان ۵۸۳ میلیون دلار بود که سهم صادرات ما ۵۷۰ میلیون دلار و واردات ۱۲.۹ میلیون دلار بود.
صادق خاطرنشان کرد: ظرفیت‌های تجاری دو کشور بیش از این ارقام است و باید هدفگذاری مناسبی در افق ۵ ساله برای رسیدن به رقم ۱۰ میلیارد دلار انجام شود.

رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان خاطرنشان کرد: توسعه روابط دو کشور در همه زمینه‌ها و رفع موانع در دستور کار دولت چهاردهم است.
وی گفت: خوشحالم پس از وقفه‌ای سه ساله توانستیم شانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور را با موفقیت در تهران برگزار کنیم و امیدوارم با پیگیری توافقات در زمینه‌های حمل و نقلی، گمرکی، انرژی، نفت، گاز، برق، آب، امور بانکی، تجارت ترجیحی و سرمایه‌گذاری باب همکاری‌های جدید میان دو کشور باز شود و شاهد توسعه بیش از پیش روابط دو کشور باشیم.

وزیر راه و شهرسازی کشورمان خاطرنشان کرد: بر این اساس پیشنهاد می‌کنیم نقشه راهی برای نیل به این هدف طراحی و مذاکرات مربوطه هرچه سریعتر از سر گرفته شود تا شاهد گسترش حجم مبادلات تجاری باشیم.
وی یادآور شد: همکاری در حوزه ترانزیتی یکی از زمینه‌های مهم و اساسی همکاری‌های دو کشور است. در سال‌های اخیر برای ارتقای این بخش از روابط دامات خوبی انجام شده ولی همچنان ظرفیت‌های بین دو کشور در زمینه‌های ریلی، جاده‌ای، هوایی و دریایی بسیار بیشتر از میزان فعلی است.
صادق اظهار داشت: مشکلاتی در حوزه ترانزیت بین دو کشور وجود دارد که امیدواریم با برگزاری کمیسیون جامع و جلساتی در این خصوص به نتیجه برسد.

وی با اشاره به ظرفیت های همکاری در حوزه ترانزیت میان دو کشور گفت: هرچند در سالهای اخیر برای ارتقای این بخش از روابط اقدامات خوبی صورت گرفته ولی ظرفیت دو کشور در حوزه حمل و نقل جاده ای، ریلی، هوایی و دریایی بسیار بیش از میزان فعلی است.

وی تاکید کرد: در عین حال مشکلاتی در حوزه ترانزیت دو کشور وجود دارد که باید با برگزاری کمیته جامع حمل و نقلی و هم اندیشی کارشناسان مربوطه در دو کشور برای آنها چاره اندیشی شود.

وزیر راه و شهرسازی کشورمان با بیان اینکه پل دوم آستاراچای در سال گذشته افتتاح گردید، گفت: به نوبه خود گام مهمی در توسعه حمل و نقل دو کشور محسوب می‌شود. همچنین پل اتومبیل رو مرزی بر روی رودخانه ارس در منطقه کلاله پیشرفت مناسبی داشته و امیدوارم احداث این پل در ماههای ابتدایی بهار ۱۴۰۴ به اتمام برسد. پروژه جاده آغبند به سمت نخجوان از طریق مرز جلفا در دست احداث میباشد. در همین راستا پایانه ریلی آستارا از جمله دیگر پروژه های مهم حمل و نقلی است که میبایست با اهتمام دو کشور پیگیری های لازم در مورد رفع موانع و مشکلات آن و بهره برداری کامل از ظرفیتهای ترانزیتی آن صورت پذیرد.

صادق خاطرنشان کرد: در راستای توسعه ظرفیت‌های ترازیتی دو کشور برگزاری نشست سه جانبه وزراء حمل و نقل بین ایران آذربایجان، روسیه به منظور فعالسازی کریدور شمال - جنوب با هدفگذاری ۱۵ میلیون تن در این کریدور از ترتیبیات مهم منطقه ای محسوب می‌شود و امیدوارم هر سه کشور در نشستی که مقرر است در تاریخ ۲۸ ژانویه ۲۰۲۵ در مسکو برگزار گردد به ساز و کارها و تفاهمات مناسبی جهت توسعه فعالیتهای ترانزیت در چارچوب کریدور شمال - جنوب دست یابند.

وی با اشاره به سایر بخش های همکاری دوجانبه گفت: در حوزه انرژی که یکی از حوزه های راهبردی در همکاریهای دو کشور محسوب می شود امیدوارم مسائل مربوط به حوزه برق و آب توسعه یابد. طرح یکسان سازی شبکه های برق برای ترانزیت برق نیز از دیگر برنامه های مشترک دو طرف است که لازم است دو طرف در خصوص رفع موانع پیش روی آن به راهکار مناسبی دست یابند.

رییس ایرانی کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان خطاب به رییس آذری این کمیسیون اطهار کرد: در حوزه همکاری های دو کشور در حوزه نفت و گاز ظرفیت‌های قابل توجهی بین دو کشور وجود دارد. در همین راستا پیشنهاد می نمایم همانگونه که جنابعالی در سفر سه ماه قبلتان به تهران در ملاقات با وزیر محترم نفت جمهوری اسلامی ایران تاکید نمودید هر چه سریعتر کارگروه مشترک دو کشور به منظور بررسی زمینه های مشترک همکاری تشکیل شده و نقشه راه همکاریهای دو کشور در حوزه های نفت و گاز تهیه و تدوین شود.

وی افزود: توسعه تجارت دو کشور نیازمند ارتقاء روابط بانکی است و چاره اندیشی برای حل مشکلاتی که به دلیل محدودیت‌های بین المللی بوجود آمده ضروری به نظر می‌رسد. ارزیابی ما این است که زمینه های همکاری بانکی مناسبی در این حوزه بین دو کشور وجود دارد.
وی گفت: در همین راستا ایجاد ساز و کارهای مناسب جهت توسعه همکاری های بانکی دو کشور همچنین رفع برخی محدودیت ها ضروری است.

صادق با اشاره به ظرفیت های گردشگری بین دو کشور تاکید کرد: باید با برگزاری نشست ها و کمیته های تخصصی بین دو کشور این ظرفیت‌های مهم را توسعه دهیم.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه با اشاره به دیگر حوزه های اقتصادی از جمله همکاری‌های نمایشگاهی، همکاری در زمینه مناطق آزاد تجاری و اقتصادی، بهداشت و درمان، آموزش حوزه‌های فرهنگی و اجتماعی، ورزش و امور جوانان همکاری‌های دانشگاهی، رسانه های جمعی را از موضوعات مهم همکاری بین دو کشور و از ظرفیت های قابل توجهی برای ارتقاء روابط بین دو کشور دانست و ابراز امیدواری کرد که با همکاری بخشهای تخصصی دو کشور شاهد توسعه این ظرفیت ها باشیم.

امروز (چهارشنبه، سوم بهمن ماه) با حضور فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران و شاهین مصطفی اف معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان به عنوان روسای کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور، حاصل جلسات کارشناسی جمع بندی و سر انجام با امضای تفاهم‌نامه فی مابین، این اجلاس دو روزه به پایان رسید.
میزان تجارت ایران و جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۲۳ حدود ۴۸۰ میلیون دلار بود و در سال ۲۰۲۴ با رشد ۲۰ درصدی به ۵۸۰ میلیون دلار رسیده است.
در این اجلاس دو روزه که بعد از سه سال وقفه به میزبانی تهران برگزار شد، گروه‌های فنی و کارشناسی موضوعات فی‌مابین دو کشور در زمینه‌های اقتصادی، تجاری، فرهنگی، حمل و نقل، گردشگری، نیرو، انرژی و سایر حوزه‌های اقتصادی را مورد بررسی و تبادل نظر قرار دادند.