سرویس استانهای خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): وسط حیاط یک حوض آب وجود دارد که آدمی را یاد ایام کودکی و خانه مادربزرگ میاندازد، از در شیشهای بزرگ که عبور کنی در سمت چپ فضای دلنشینی را میبینی که جان میدهد برای گپوگفت با رفقا و خوردن یک لیوان چای. اینجا کافه کتاب اُکتبر است، جای دنج در محله مهرشهر کرج که حالا تبدیل شده به پاتوقی جذاب برای دوستداران کتاب.
و اما طبقه بالا
فضای داخلی کافه ۴۶۰ متر است، ۱۵۰ متر آن به بخش کتاب اختصاص دارد. شرط رفتن به طبقه بالا و دیدن قسمت اصلی کتابخانه طی کردن حدود ۲۰ پله است، حالا روبهرویت یک قفسه بزرگ کتابخانه است که با سایر بخشهای چوبی فضا را روح نوازتر کرده است.
در دل کتابخانه یک اتاق جلسات وجود دارد اتاقی که پر از گُلدانهای زیباست اینجا تلفیق چوب و گیاهان آپارتمانی جلوهای جذاب به فضا داده است. اما در سوی دیگر قفسههای رنگارنگ کتابخانه وجود دارد و روبروی کتابخانه نیز فضای بالکن با میز و صندلیها چشم نوازی میکند.
حضور جوانان در فضای زیبای کافه کتاب اُکتبر از جمله جاذبههای است که میتوان به آن اشاره کرد به واقع مدیریت این کافه کتاب توانسته فضا را به پاتوقی برای این قشر پر از انرژی تبدیل کند.
با سید صدرا حسینی مدیر کافه کتاب اُکتبر به گفتوگو مینشینیم، حسینی فعالیتش در حوزه کتاب را از تیرماه ۹۳ از یک کتابفروشی کوچک در بلوار شهرداری مهرشهر آغاز کرده است.
وی با اشاره به اینکه اوایل در کنار فروش کتاب نوشت افزار نیز میفروختیم، گفت: با گذشت زمان و کسب تجربه در این حوزه فروش نوشتافزار را کنار گذاشتیم و برایمان فقط کتاب ماند و کافه.
مدیر کافه کتاب اُکتبر به استقبال مردم از این فضای دلنشین اشاره کرد و افزود: خوشبختانه مردم از کافه کتاب اُکتبر و فعالیتهای که اینجا اجرا میشود استقبال میکنند و جای شکرش باقی است.
حسینی در بخش دیگری به دعوت از نویسندگان و مترجمان اشاره و عنوان کرد: در کافه کتاب اکتبر نقد کتاب و جلسه امضای کتاب برگزار میکنیم که با استقبال نسل جوان همراه است.
حسینی که فارغ التحصیل رشته علوم سیاسی است، افزود: ترغیب مردم به مطالعه باید تبدیل به دغدغه شود.
وی در بخش دیگری با اشاره به اینکه مطالعه هدفمند قطعاً تأثیرات مثبتی را به دنبال دارد، در خصوص راههای ایجاد انگیزه کتابخوانی برای کودکان بیان کرد: مسابقه و بازی برای کودکان همیشه جذاب بوده و هیچ وقت صرف مطالعه داشتن نمیتوان آنها را نسبت به کتابخوانی علاقمند کرد؛ تفریحاتی که با چاشنی مطالعه باشد، به ترغیب کودکان به کتابخوانی کمک شایانی می کند.
حسینی با اشاره به اینکه محتوای کتاب کودک و نوجوان در بسیاری مواقع جذاب نبوده و قابل رقابت با بازیهای رایانهای نیست، اظهار کرد: کیفیت کتاب کودک و نوجوان باید ارتقاء پیدا کند تا نتایج بهتری حاصل شود.
کافه اُکتبر ۸۰۰۰ جلد کتاب دارد
حسینی با اشاره به اینکه در کافه کتاب اُکتبر بیشتر به کتابهای حوزه ادبیات، علوم انسانی و علوم اجتماعی میپردازیم، معتقد است؛ برگزاری برنامههای فرهنگی از جمله دعوت از نویسندگان و فعالان حوزه کتاب برای مردم جذابتر بوده و میتواند به افزایش سرانه مطالعه کمک کند.
وی در بخش دیگری به وجود هشت هزار جلد کتاب در کافه کتاب اکتبر اشاره کرد و گفت: علت اصلی پایین بودن سرانه مطالعه قیمت بسیار گران کتاب است؛ اگر اقتصاد کتاب به ثبات برسد، این سرانه افزایش پیدا میکند.
به اعتقاد مدیر کافه کتاب اُکتبر تخصیص یارانه کاغذ به ناشران و بُن خرید کتاب به مصرف کنندگان بهترین راهکار برای افزایش سرانه مطالعه است.
وی افزود: ثبات قیمت کتاب خیلی اهمیت دارد، تغییر قیمت چند باره طی یک سال باعث کاهش خرید از سوی کتابخوانان واقعی میشود.
حسینی با اشاره به اینکه در حوزه کتابفروشی صرف فروش کتاب از نظر اقتصادی جواب نمیدهد و حتماً باید در کنارش یک کسب و کار دیگر باشد، انتقاد کرد و افزود: متأسفانه با وضعیت فعلی، کتاب به یک کالای لوکس تبدیل شده که برای بسیاری از کتابخوانان امکان تهیهاش میسر نیست؛ اقتصاد حوزه کتاب اگر حل شود، بسیاری از مشکلات مربوط به سرانه پایین مطالعه حل میشود.
∎