به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در سبزوار، دویست و سی و یکمین برنامه سهشنبههای علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، با محوریت رونمایی از اسناد و کتابهای خطی اهدایی مرحوم آیتالله سید محمدحسن علوی سبزواری به کتابخانه رضوی سهشنبه شب با حضور ابوالفضل حسنآبادی، مدیر مرکز نسخ خطی سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و جمعی از مدیران و کارشناسان این سازمان از جمله کارکنان مجتمع فرهنگی و کتابخانه امام رضا (ع) سبزوارو همچنین عالمان و پژوهشگران این شهرستان در محل بیت این مرحوم در شهرستان سبزوار برگزار شد.
حجتالاسلام موسیالرضا فیاض، شاگرد مرحوم آیتالله سیدمحمد حسن علوی سبزواری در این مراسم، گفت: اغلب ارادتمندان آیتالله علوی سبزواری، افرادی بودند که در اولین دیدار با این عالم برجسته، شیفته وی میشدند و ایشان طوری با مردم برخورد میکرد که آنان، متحول میشدند.
وی ضمن بیان خاطراتی از آیتالله علوی سبزواری، افزود: ما درباره زُهد برخی از عالمان گذشته شنیده بودیم، در این میان، در وجود آقای علوی سبزواری، این شنیدهها را دیدیم.
فیاض گفت: یکی از هنرمندیهای او، دقت و توجه وی به ریزهکاریها از جمله چینش خاص کتابهایش بود، همچنین وی در احترام گذاشتن به دیگران؛ چه کودک و چه بزرگسال، تفاوتی قائل نمیشد.
در ادامه مراسم، مهدی نارستانی، استادیار دانشگاه حکیم سبزواری، بیان کرد: اگرچه توفیق درک آیتالله سید محمدحسن علوی سبزواری را به معنای واقعی نداشتم، اما وی را از اسناد و دستنوشتههایشان میشناسم. در واقع، مطابق با وصیتنامه آقا و با هماهنگی بیت وی، اجازه بررسی تمام دستنوشتهها و آثار این عالم برجسته رابه من سپردند.
وی با تأکید بر اینکه، این مجموعه دستنوشته شامل بیش از ۳۰ هزاربرگ سند در مباحث مختلف میشود که نسخه الکترونیکی نیز از آنها تهیه شده است، گفت: با همکاری تیمی پنجنفره از طلاب سبزوار، در محل بیت آیتالله علوی سبزواری مستقر شده و به بررسی این اسناد طبق وصیت این عالم برجسته، پرداختیم.
نارستانی ضمن اشاره به وجود مکتوبات پدر آیتالله سیدمحمد حسن علوی سبزواری در بین این دستنوشتهها، به بخشی از زندگینامه این عالم و همچنین جایگاه علمی برجسته پدر وی، پرداخت.
وی تصریح کرد: آیتالله سیدمحمد حسن علوی سبزواری علاوه بر دقت و نظم خاصی که داشته، تمام مکتوبات خود را حفظ کرده تا جایی که حتی دفترچه حساب و کتاب پدرش را نگه داشته است.
استادیار دانشگاه حکیم سبزواری همچنین، مطالبی درباره برنامه روزانه این عالم برجسته از جمله سه بار مطالعه روزانه قرآن، تسلط وی به زبان انگلیسی، نوشتن خاطراتش در قالب زندگینامه و توجه به ذکر تاریخهای شمسی و قمری در نوشتههایش، بیان کرد.
همچنین محمدرضا فاضل هاشمی، مشاور مرکز نسخ خطی آستان قدس رضوی، در این مراسم اظهار کرد: آیتالله سید محمدحسن علوی سبزواری علاوه بر برخورداری از مقام علمی و دینی، از نظر مقام اجتماعی نیز در میان اقشار محتلف جامعه محبوب و زبانزد بود، همچنین وی بسیار مهماننواز بود.
وی با تأکید بر سابقه تاریخی وقف کتابخانههای شخصی بر روضه رضویه و ذکر نام برخی از واقفان برجسته کتابخانه رضوی، گفت: کتابخانه آیتالله سیدمحمد حسن علوی سبزواری در دو مقطع تاریخی، وقف این آستان مقدس شده است.
فاضل هاشمی افزود: وی ابتدا کتابخانه پدرش و سپس کتابخانه خودش را وقف روضه رضویه کرده است تا جایی که کتابهای وی در سال ۱۴۰۲ به کتابخانه رضوی منتقل شده است. بیشتر این منابع که موضوعات مختلف را شامل میشود، به دستخط برخی از علمای سبزواری و خراسانی است.
به گزارش ایبنا آیتالله سید محمدحسن علوی سبزواری (۱۳۰۹- ۱۳۹۹ شمسی) متولد سبزوار است که در دوران کودکی یتیم شد و جد پدریاش آیتالله سید ابراهیم علوی سبزواری، سرپرستی وی را برعهده گرفت. آیتالله علوی سبزواری از عالمان و مبارزان نستوه در قبل و بعد از انقلاب بزرگ اسلامی بود. بیت معظم وی در دیار سربداران، طی سالها محلی برای تحصیل علوم دینی از سوی طلاب بوده و این عالم مجاهد بهعنوان تنها شخصیت دینی دارالمؤمنین سبزوار، محل ارتباط مراجع عظام و بزرگان مذهب حقه اهلالبیت (ع) با مردم شهر بوده است. وی عالمی ربانی، مؤدب، خوشاخلاق، متواضع، مهربان، صمیمی و مردمی بود.اجازاتی که علمای قم و نجف در حدیث و امور حسبیه به آیتالله علوی سبزواری دادهاند و کتابخانه عظیمی که از وی بهیادگارمانده، نمایانگر عمق فقاهت و مقام علمی این عالم جلیلالقدر است.
بنا به وصیت آن دانشمند کمنظیر، یادگارهای مکتوب ایشان، که حاصل تلاش علمی وی، پدر دانشمند و اجداد عالم ایشان است، به کتابخانه عظیم رضوی وقف شده تا میراثی جاویدان برای عالمان قرون آینده باشد. این کتابخانه حاوی دهها نسخه ارزشمند چاپی، سنگی و خطی است که از جمله نسخههای نفیس این مجموعه میتوان به «حاشیه اثبات الواجب القدیم»، «تاریخ عصار»، کتابت ۱۳۴۹ قمری، «ذخیره المعاد»، کتابت ۱۲۱۱ قمری و «مکارمالاخلاق»، کتابت ۱۰۳۸ قمری، اشاره کرد. در این مراسم همچنین نمایشگاهی از اسناد و دستنوشتههای منتخب آیتالله سید محمدحسن علوی سبزواری در بیت وی در سبزوار دایر شده بود.
∎