مجید داوری، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران از کاهش ارزش پول ملی و ضعف حمایت از تولید داخلی به عنوان دلایل اصلی گرانی و کمبود دارو یاد می کند و متذکر می شود که همین چالشها دسترسی به دارو را دشوار کرده است.
داوری با بیان اینکه کمبود و گرانی دارو معضلی چندوجهی در حوزه سلامت است می گوید یکی از دلایل اصلی این مسئله، کاهش ارزش پول ملی است که به افزایش هزینههای تولید و واردات دارو دامن می زند.
به گفته وی با کاهش ارزش پول ملی قدرت خرید مردم کم می شود و قیمت کالاها، بویژه دارو، افزایش می یابد. از سویی با توجه به وابستگی صنعت دارو به مواد اولیه، تجهیزات و بستهبندی وارداتی، این موضوع نیز بهطور مستقیم بر قیمت دارو تأثیر میگذارد.
این متخصص اقتصاد دارو به نقش حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی که تا پیش از این برای واردات و تولید دارو استفاده میشد، هم اشاره می کند و اضافه می کند: آنطور که کارشناسان می گویند این تغییرات موجب ایجاد فساد و رانت در فرآیند توزیع ارز و افزایش هزینههای مرتبط با آن شده است.
از سوی دیگر بیمهها هم نتوانستهاند بهخوبی هزینههای دارو را پوشش دهند. ضعف توان اقتصادی سازمانهای بیمهگر و همخوان نبودن منابع و مصارف آنها از دلایلی است که عمق پوشش بیمهای داروها را کاهش داده است. رشد منابع بیمهها بر اساس افزایش حقوق بیمهشدگان صورت میگیرد، اما این رشد معمولاً متناسب با نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی نیست.
"داوری"؛ راه رفع این مشکلات را در اصلاحات ساختاری در نظام اقتصادی و تقویت سیاستهای حمایتی در تولید داخلی دارو می داند.