به گزارش ایرنا، دکتر پزشکیان در دومین سفر استانی خود میهمان مردم خونگرم، پرتلاش و صبور خراسان شمالی بودند آشنایی با مشکلات و مسائل اجتماعی و فرهنگی در دستور کار «زهرا بهروز آذر» معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده قرار گرفت تا در حد امکان این چالش ها برطرف شود.
امروز این نگاه توسط دولت چهاردهم عملیاتی و اعتقاد بر این است که قطع به یقین سیمای محرومیت استان در پایان دولت چهاردهم رنگ جدیدی به خود گیرد و غبار محرومیت زدوده شود.
پنجم و ۶ دی ماه سال جاری یک نقطه عطف برای این استان کمتر توسعه یافته بود و با توجه به اولویت سنجیهای کارشناسانه و مصوبات بسیار خوبی که رهاورد این سفر بود، امید می رود در آینده نزدیک و نه چندان دور شاهد از بین رفتن و یا کاهش آسیب های اجتماعی و توسعه بخش فرهنگی در استان باشیم.
استانی که نیمی از آن روستایی و ساکن محلات حاشیه نشین هستند و اعتیاد در صدر آسیب های اجتماعی آن قرار دارد نیاز به رسیدگی بیشتری دارد و راهبردهایی که اخیرا در خراسان شمالی وارد فاز اجرا شده و آمارهای امیدبخش در خصوص آسیب های اجتماعی نشان از قراگیری این خطه در مسیر رهایی از بند بسیاری از آسیب ها است.
«ملیحه یغمایی» مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان شمالی در خصصوص اقدامات انجام شده برای حوزه فرهنگی اجتماعی استان پاسخ می دهد:
ایرنا: شایع ترین آسیب اجتماعی خراسان شمالی چیست؟
یغمایی: اعتیاد، طلاق و خشونت شایع ترین آسیب های اجتماعی استان به شمار می رود و البته طلاق درصد کمی کاهشی شده و دلایل آن در کارگروه در حال بررسی است.
آمار طلاق نسبت به سال های گذشته ۱۳.۵ درصد کاهش یافته ولی باز هم نباید آرامش خاطر بگیریم، باید دلایل آن بررسی و به مصادیق ورود کرد، این موضوع اکنون در کارگروه اجتماعی و شورای فرهنگی در دست بررسی است.
باید با نگاه لکه ای به موضوعات و آسیب های اجتماعی رسیدگی کرد و بررسی های لازم انجام شود تا شهرستان های ما آسیب شناسی دقیق شوند و باید چالش های اعتیاد را بر اساس شاخص های گروه سنی و زن یا مرد تفکیک و موردی بررسی شوند.
برنامه ای پیشنهاد داده شد تا اینکه براساس خصوصیات سنی و جمعیتی آمارها بررسی شود و تمامی دستگاه ها باید در این خصوص گزارش ارائه دهند.
باید در حوزه آسیب های اجتماعی فرآیند محور ورود کرد بدین معنا که تمام فرآیندهای ارائه خدمات اجتماعی در تمام دستگاه ها بررسی شود، اشکالات کار دیده و براساس آن تصمیم گرفته شود آیا می توان در گستره استانی آن را حل کرد و اگر نمی توانیم آن را تبدیل به مطالبه کشوری کنیم.
ایرنا: نقش سازمان های مردم نهاد در حوزه آسیب های اجتماعی چگونه است؟
یغمایی: براساس تجارب کشورهای همسایه بسیاری از آسیب های اجتماعی به واسطه حضور سازمان های مردم نهاد کنترل خواهد شد و نقش موثری دارند، سازمان ها باید محلی تر و از دل جامعه برخواسته باشند.
افراد محلی یک سازمان غیردولتی را شکل دهند و آن ظرفیت را فعال کنند و به آن رسمیت داده شود و اخیرا وزارت کشور به این موضوع پرداخته و به بخشداری ها اجازه داده به سازمان های مردم نهاد محلی مجوز دهند.
اکنون بیش از ۳۰۰ سازمان مردم نهاد در کل استان فعال هستند که بیش از ۱۰۰ سازمان توسط استانداری، فرمانداری و بخشداری ها مجوز دارند و در تمام حوزه ها و مسائل اجتماعی، هنری و فرهنگی ورود پیدا کردند.
مباحث اجتماعی بیشترین موضوع را در سازمان مردم نهاد به خود اختصاص داده است، بیشتر سازمان ها توسط بانوان مدیریت می شود، این سازمان ها باید گسترده تر باشد.
ایرنا: سفر رییس جمهور به خراسان شمالی چه رهاورد اجتماعی داشت؟
یغمایی: با توجه به اهمیت کنترل و پیشگیری از آسیب های اجتماعی پیگیری های لازم انجام شد و تخصیص اعتبار جهت خوابگاه و تکمیل ساختمان ۱۹ مهر دانشگاه کوثر در دستور کار قرار گرفت.
همچنین خرید محل فعلی دانشگاه اشراق که وزارتخانه مجوز آن را اخذ کرده و مابقی کارها توسط وزارتخانه انجام خواهد شد.
همانطور که در جریان هستید دانشگاه کوثر در تملیک دانشگاه اشراق است و در سفر رییس جمهور و بازدید معاون رییس جمهور در امور زنان و خانواده از این مرکز فرهنگی مقرر شد تا دانشگاه کوثر ۳۰ درصد از اجاره به شرط تملیک را به اشراق پرداخت کند.
همچنین دانشگاه کوثر یکهزار و ۷۰ میلیارد ریال ارزش گذاری شده است و توجه لازم در این خصوص جلب و قول تامین اعتبار داده شد.
ایرنا:برنامه شما برای رسیدگی به مناطق دوردست و محروم استان چیست؟
یغمایی: بحث آسیب های مناطق مرزی و دوردست استان از جمله ترک تحصیل دختران و احداث مدارس با وزیر آموزش و پرورش مطرح و مسائل بازگو و در این خصوص قول پیگیری داده شد.
بسیاری از مسائل حوزه زنان و اجتماعی به یکدیگر مرتبط است و درخواست شد تا خراسان شمالی پایلوت حل چنین مسائلی باشد.
مسائل اجتماعی از جمله محروم بودن دختران از تحصیل مورد تاکید قرار گرفت، چندین سال گذشته پیگیری های لازم در یک مناطق خاص انجام شد با ورود به این موضوع اکنون ورود ۲۰ درصد دختران به دانشگاه افزایش یافته است.
ترک تحصیل دانش آموزان موضوع مهمی است و مشکلات موجود منطقه در این زمینه باید واکاوی شود.
ایرنا: چه اقداماتی برای بهبود شرایط مراکز آسیب های اجتماعی انجام شد؟
یغمایی: مراکز آسیب های اجتماعی در سفر رییس جمهور به استان مورد بحث جدی قرار گرفت زیرا که در استان اصلا به این موضوع پرداخت نشده و کوتاهی هایی انجام شده است.
زیرساخت ها در این زمینه بسیار ضعیف و مراکز حاکمیتی بهزیستی به غیر شیرخوارگاه همه استیجاری است.
مراکز مداخله در بحران، سلامت و کودکان خیابانی زیرساخت ندارد و پیشنهاد شد زمین تامین و طرح پنج ساله برای این موضوع تعریف شود تا مراکز در استان احداث و مسئولان کشوری قول کمک و همراهی دادند.
ایرنا: در حوزه فرهنگی و ورزشی چه برنامه هایی در دست اجرا است؟
یغمایی: جامعه امروز بیش از گذشته احتیاج به نشاط و شادابی دارد و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان باید برنامه هایی در این راستا ارائه دهد تا مساعدت لازم برای تامین و جذب اعتبار چنین برنامه هایی انجام شود.
پیگیر برگزاری جشنواره ملل در استان هستیم تا با حضور اقوام سایر استانها برگزار و اقوام این خطه به خوبی معرفی شوند.
مباحث فرهنگی استان نیاز به کار بیشتری دارد و موسیقی خراسان ظرفیت های بالایی در سطح کشوری و بین المللی دارد، بسیار جای کار دارد.
مباحث ورزشی جهت پیشگیری از هرگونه آسیب های اجتماعی باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، متاسفانه بسیاری از ورزشکاران استان از ورزش و جوانان انتقادهایی دارند، خیلی از مراجعات روزانه از این مجموعه طیف های مختلف ورزشی هستند که مطالبه آنان به حق و جدی است.
یک هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال از محل اعتبارهای سفر رییس جمهور به طرح های ورزشی استان اختصاص داده شد و این اعتبار برای سرسرای ورزشی سه هزار نفره، استخر گرمه، تکمیل ۶ سالن ورزشی، پنج گود باستانی، هفت زمین چمن مصنوعی و سالن چند منظوره بانوان هزینه خواهد شد.
زیرساخت های ورزش استان باید توسعه و ارتقا یابد زیرا باعث کاهش آسیب های اجتماعی خواهد شد و با توجه به اهمیت آن لازم است اعتبارها و سرمایه های بسیاری برای طرح های در دست اجرا هزینه شود.
طرح های ورزشی بسیاری در استان سال ها است بنا به دلایل کمبود اعتبارات بر زمین مانده است و با تخصیص اعتبارات و اجرای آن گام بزرگی برای موفقیت های جوانان ورزشکار، رونق و شکوفایی ورزش استان برداشته خواهد شد.
ایرنا: چه برنامه ای برای کنترل حاشیه نشینی در بجنورد دارید؟
یغمایی: بجنورد سومین شهر حاشیه نشین کشور محسوب می شود و خیلی از روستاها در مجاورت آن قرار گرفته اند که باید این موضوع بررسی بیشتر شود.
مباحث اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به یکدیگر پیوسته اند و هر منطقه ای نیاز به نسخه اقتصادی خاص و بعد پیگیری سایر موارد را دارد و برای مباحث اجتماعی مناطق حاشیه نشین باید به صورت ویژه ورود کرد.
پیشنهاد می شود که ایجاد دفاتر تسهیل گیری در استان احیا شود، خراسان شمالی به خاطر وجود شهر بجنورد مناطق ویژه اجتماعی را دارد و نمی شود برای ۲۴ نقطه شهر نسخه ای واحد پیچید.
همچنین قومیت ها و فرهنگ های مختلفی در استان سکونت دارند، مشارکت پذیری مردم ما بهترین نسخه ورود مسائل اجتماع محور است اما باید متفاوت با گذشته پیگیری شود.
لازم است نسخه های اقتصادی را برای مردم تعریف کرد و تسهیل گر ما به مسائل اقتصادی مسلط باشد، در بعد معیشتی گام هایی به جلو برداشت و مداخلات اجتماعی را در کنار مسائل دید.
نیاز است برای تحقق این موضوع حلقه های توانمندسازی با تکیه بر مزیت ها و نقاط قوت استان کنار هم قرار داد.