شناسهٔ خبر: 70925384 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

گزارش|

خداحافظی با «ژ ۳»؛ سلاح سازمانی ارتش عوض شد/ آیا «مصاف» همان اسلحه ساخت رائفی پور است؟

سلاح مصاف، یک نوآوری جدید در عرصه تسلیحات نظامی ایران است که به‌عنوان جایگزینی برای سلاح قدیمی ژ۳ معرفی شده؛ این سلاح پاسخگوی نیازهای مدرن نظامی و عملیات‌های ویژه است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، سلاح ژ ۳ به‌عنوان یکی از سلاح‌های قدیمی و اصلی سازمانی ارتش ایران، سال‌ها در خدمت نیرو‌های نظامی بوده است. با این حال، پیشرفت فناوری و تغییرات در نیاز‌های نبرد‌های مدرن، ضرورت جایگزینی این سلاح با سامانه‌های جدیدتر و کارآمدتر را ایجاب کرده است. سلاح ساخت ایران مصاف به‌عنوان نسل جدید سلاح‌های انفرادی، طراحی و تولید شده تا پاسخگوی این ضرورت باشد و ارتقاء چشمگیری در توان نظامی ایجاد کند.

یکی از دلایل اصلی نیاز به جایگزینی، پیشرفت‌های فناوری در ساخت سلاح‌هایی با دقت و کارآیی بالاتر، وزن کمتر و ظرفیت استفاده از تجهیزات مدرن است. مصاف با استفاده از مواد پیشرفته و طراحی ارگونومیک، سبکتر است و این امکان را می‌دهد تا نیرو‌های نظامی با سرعت و راحتی بیشتری در میدان نبرد عمل کنند. همچنین، قابلیت نصب تجهیزات اضافی مانند دوربین‌های دید در شب و لیزر، این سلاح را به گزینه‌ای مناسب برای عملیات‌های ویژه تبدیل می‌کند.

خداحافظی با ژ3، سلاح سازمانی ارتش عوض شد/ آیا سلاح مصاف، همان اسلحه ساخت رائفی پور است؟

هم‌راستایی با استاندارد‌های بین‌المللی و توانایی عملکرد در شرایط مختلف آب و هوایی، از دیگر ویژگی‌های سلاح مصاف است که آن را برای نیرو‌های مسلح جذاب می‌سازد. این سلاح علاوه بر افزایش دقت و نواخت آتش تا ۷۰۰ تیر در دقیقه، با برد موثر ۳۵۰ متر، ابزار مناسبی برای پاسخ به چالش‌های مدرن نظامی محسوب می‌شود.

به طور کلی، جایگزینی ژ ۳ با مصاف نه‌تنها به افزایش قابلیت‌های عملیاتی و کاربری نیرو‌های مسلح کمک می‌کند، بلکه مطابقت با فناوری‌های روز و استاندارد‌های جهانی را تضمین می‌نماید، و پیشرفت قابل توجهی در ارتش، سپاه و فراجا را به همراه دارد. در ادامه به معرفی سلاح مصاف میپردازیم:

 

مصاف، ساخت ایران با استاندارد های جهانی

خداحافظی با ژ3، سلاح سازمانی ارتش عوض شد/ آیا سلاح مصاف، همان اسلحه ساخت رائفی پور است؟

همانطور که پیشتر عنوان شد، جایگزینی سلاح اصلی ارتش از مدت ها پیش مطرح بوده است و از دهه نود پروژه مصاف به منظور جایگزینی با ژ3، آغاز شد.

خروجی این پروژه دو سلاح مصاف 1 و مصاف 2  بوده است که بسته به کالیبر و نوع ماموریت توسط نیرو های انتظامی-امنیتی و نظامی به کار گرفته می‌شوند

سلاح مصاف در جریان رونمایی از پایگاه جدید نیروی دریایی ارتش در دست تکاوران نیروی دریایی مشاهده شد که خبر از آغاز فرایند جایگزینی با ژ3 میداد. البته این جایگزینی قبلا اعلام شده بود ولی به نسبت حجم سلاح های جدید نسبت به ژ3 های قدیمی تعداد بیشتری مشاهده شدند که خبر از تسریع تولید و تحویل این سلاح کارآمد می‌داد.

ویژگی‌های فنی و عملکردی:

<div id="video-display-embed-code_2606446" ><script type="text/JavaScript" src="https://snn.ir/fa/news/play/embed/1217519/2606446?width=700&height=300"></script></div>
تست سلاح مصاف توسط نیروهای مسلح در شرایط مختلف سرما،گرما،بتن و گل و لای

1. وزن و ابعاد:
   - وزن بدون خشاب: 3 کیلوگرم
   - وزن با خشاب: 3.2 کیلوگرم
   - کالیبر: 5.56 میلی‌متر و 7.62 میلی‌متر

2. ظرفیت خشاب و نرخ شلیک:
   - خشاب‌های 20 و 30 تیری
   - نرخ آتش متوسط: 700 تیر در دقیقه

3. برد و دقت:
   - برد موثر: 350 متر
   - تعداد خان: شش خان راست گرد برای افزایش دقت شلیک

4. قابلیت‌ها و تجهیزات:
   - ریل‌های متنوع برای نصب تجهیزات جانبی مانند دوربین و فلاش‌لایت
   - قنداق تلسکوپی که می‌تواند به تنظیم طول سلاح برای تناسب با شرایط مختلف کمک کند.

   - سبک و قابل حمل، مناسب برای عملیات‌های ویژه
   - عمر بالای لوله که به توان مقاومت سلاح در برابر شرایط مختلف اشاره دارد
   - قابلیت استفاده در عملیات کماندویی به دلیل طراحی مقاوم و کاربردی

 

آیا سلاح مصاف، همان سلاح رونمایی شده توسط آقای رائفی پور است؟

خداحافظی با ژ3، سلاح سازمانی ارتش عوض شد/ آیا سلاح مصاف، همان اسلحه ساخت رائفی پور است؟

سلاح مذکور توسط صنایع دفاع تولید شده است و ارتباطی با نمونه رونمایی شده موسسه مصاف نداشته است و مصاف صرفا تشابه اسمی سلاح تولیدی صنایع دفاع با نام پروژه مذکور بوده است. در سال ۱۳۹۶، رائفی پور خبر از تولید یک سلاح انفرادی متناسب با ارگونومی بدن ایرانیان و تجارب صنایع مشابه بین المللی داده بود.

رائفی پور، یکی از سیاست‌های اجرایی در تحقیقات و طراحی سلاح مذکور را توانایی تولید انبوه با سرعت بالا و قیمت پایین عنوان کرده بود

سلاح طراحی شده توسط موسسه مصاف، ذوالفقار نام دارد که دلیل نام گذاری آن به این اسم، همزمانی رونمایی رونمایی با عملیات شب قدر هوافضای سپاه( حمله به دیرالزور با موشک های ذوالفقار) بوده است.  لازم به ذکره سلاح مذکور توسط واحد مهندسی موسسه مصاف طراحی شده بود و خود آقای رائفی پور در طراحی سلاح نقش مستقیم نداشته است. 

خداحافظی با ژ3، سلاح سازمانی ارتش عوض شد/ آیا سلاح مصاف، همان اسلحه ساخت رائفی پور است؟

تفاوت سلاح مصاف(شماره 1) و ذوالفقار(شماره2)

 

سرنوشت اسلحه رائفی پور چی شد؟

فرایند طراحی و تولید سلاح امر پیچیده و دشواری است و بعد از به ثمر نشستن تحقیقات و تولید نمونه معیار، مرحله جدید و دشوار تست های ورود به خدمت و تطبیق سلاح با نیازهای عملیاتی نیرو ها است که گاهاً باعث کنسل شدن یا حتی تغییر پروژه می‌شود. پروژه مذکور هم بعد از تحویل به صنایع دفاع برای آغاز تست ها و ایجاد زیرساخت های تولید در مرحله بازاریابی دچار مشکل شد و مورد پسند یگان های کاربر قرار نگرفت. رائفی پور در مصاحبه‌ای راجع به سرنوشت سلاح ذوالفقار گفت: دولت تغییر می کرد و وزرا می‌رفتند و می‌آمدند و یک سری درخواست‌هایی این عزیزان داشتند که ما نمی توانستیم آنها را الزاما اجابت کنیم، مثلا این که خشاب‌های موجود ما ژ۳ می‌باشد این اسلحه را طوری تغییر دهید که با خشاب‌های ژ۳ سازگاری داشته‌ باشد و یا لوله اسلحه ژ۳ را به آن بخورانید! من هم گفتم اگر تغییرات را اعمال کنیم دیگر آن اسلحه نخواهد بود، دومین مسأله این بود که متوجه شدیم سپاه و ارتش خریدهای خود را انجام داده‌اند و برای این سلاح  و هر سلاح دیگری فعلا مشتری وجود ندارد.

وی افزود: تست گرم را هم، وزرات دفاع به ما لوله آن را نداد و ما هم اجازه ساختش را نداریم و غیرقانونی است و ما اقدام به کار غیر قانونی نمی کنیم. ما حتی بیسیم‌های معمولی کاگرهای ساختمانی که همه جا استفاده ‌می‌شود را اجازه ندادم در مجموعه استفاده شود چون بیمارانی را می‌دیدم که شاید فردا روزی بگویند در دفتر فلانی اقلام نظامی کشف شده!ما هم باید مراقب دشمن باشیم، هم مراقب خاله زنک های داخلی ، جنگیدن ما خیلی سخت است.

 

سلاح مصاف به‌عنوان یک نوآوری در عرصه تسلیحات نظامی ایران، پاسخی مؤثر به نیازهای عملیاتی جدید و پیشرفت‌های فناوری است. با ویژگی‌هایی نظیر وزن سبک‌تر، قابلیت نصب تجهیزات اضافی، و طراحی ارگونومیک، این سلاح می‌تواند به‌طور مؤثری جایگزین سلاح قدیمی ژ3 شود که به دلیل فرسودگی و کمبود برخی ویژگی‌های مورد نیاز در جنگ‌های مدرن، نیاز به بازنگری و به‌روزرسانی داشت.

سلاح مصاف با استفاده از فناوری‌های روز، قابلیت انجام عملیات‌های ویژه و کماندویی را فراهم کرده و دقت و نرخ آتش آن به نیروهای نظامی ایران امکان می‌دهد تا در میدان جنگ عملکرد بهتری داشته باشند. همچنین، ویژگی‌هایی همچون عمر طولانی لوله و سهولت در نگهداری، باعث کاهش هزینه‌ها در درازمدت می‌شود. با این تغییر، ارتش ایران قادر خواهد بود تا با استانداردهای بین‌المللی هماهنگ‌تر شده و توان رزمی خود را به‌طور چشمگیری تقویت کند. به‌طور کلی، سلاح مصاف به‌عنوان یک پله پیشرفته‌تر در تجهیزاتی که در اختیار نیروهای مسلح قرار دارد، نقش بسزایی در توان عملیاتی و تاکتیکی ارتش خواهد داشت.

نوشته: سید نویدرضا موسوی