بر اساس فرمان دونالد ترامپ رئیس جمهوری جدید آمریکا برای تعلیق برنامههای پذیرش پناهندگان، پروازهای حدود ۱۶۶۰ شهروند افغانستان که دولت جو بایدن اجازه اسکان آنها را در ایالات متحده صادر کرده بود، لغو شد.
خبرگزاری رویترز این خبر را روز دوشنبه ۱ بهمن در گزارشی اختصاصی به نقل از یک مقام آمریکایی و یکی از مدافعان برجسته اسکان پناهندگان افغان در ایالات متحده اعلام کرد.
به گفته آنها، این تصمیم همچنین سرنوشت هزاران شهروند افغانستان را که مجوز اسکان مجدد در آمریکا دریافت کردهاند اما هنوز پروازی از افغانستان یا پاکستان برای آنها تعیین نشده، در هالهای از ابهام قرار داده است.
ترامپ در کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ که به پیروزی او انجامید، مقابله با موج مهاجرت را به یکی از وعدههای اصلی خود تبدیل کرد و اکنون سرنوشت برنامههای پذیرش پناهندگان آمریکا در وضعیت نامشخصی قرار گرفته است.
رویترز نوشت، کاخ سفید و وزارت امور خارجه آمریکا، که نظارت بر برنامههای اسکان مجدد در آمریکا را بر عهده دارند، هنوز به درخواستهای این خبرگزاری برای اظهارنظر پاسخ ندادهاند.
دونالد ترامپ پیشتر در روز یکشنبه ۳۰ دی، در سخنانی در میان جمعی از طرفداران خود در شهر واشنگتن، در انتقاد از سیاست جو بایدن گفت که دولت آمریکا میلیاردها دلار به افغانستان تحت حکومت طالبان اسلامگرا داده است.
او همچنین گفت کمکهای مالی آینده به افغانستان مشروط به بازگرداندن تجهیزات نظامی ایالات متحده از سوی رهبران طالبان خواهد بود که در حال حاضر در قدرت هستند.
ترامپ افزود: «آنها [دولت بایدن] میلیاردها و میلیاردها دلار به طالبان دادند. آنها بخش بزرگی از تجهیزات نظامی ما را به دشمن سپردند.» او به خروج آشفته و شتابزده نیروهای آمریکایی از افغانستان در اوت ۲۰۲۱ اشاره داشت که به دستور رئیسجمهوری جو بایدن انجام شد.
سازمان وندایور، که از زمان سقوط کابل به دست طالبان در اوت ۲۰۲۱ همزمان با خروج آخرین نیروهای آمریکایی پس از دو دهه جنگ، با دولت ایالات متحده برای تخلیه و اسکان افغانها همکاری داشته است، اصلیترین ائتلاف در این زمینه محسوب میشود.
رویترز به نقل از شاون وندایور، رئیس ائتلافی که شامل کهنهسربازان آمریکایی و گروههای مدافع حقوق پناهندگان است، میگوید این گروه از افغانها شامل کودکانی است که بدون همراه بودهاند و در انتظار پیوستن به خانوادههایشان در آمریکا هستند، و همچنین افغانهایی که به دلیل همکاری با دولت پیشین افغانستان در معرض خطر انتقام طالبان قرار دارند.
یک مقام آمریکایی که به شرط ناشناس ماندن صحبت کرد نیز این موضوع را تأیید کرده است.
مسئله مرزها و حضور مهاجران در شهرهای مختلف آمریکا از موارد اصلی انتخابات اخیر ریاست جمهوری آمریکا بود که مورد توجه رای دهندگان قرار گرفت.
∎