شناسهٔ خبر: 70918310 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

آبزی پروری در دریا؛ شیرین و پرسود

پرورش ماهی در قفس اولش با شور و شوق شروع می شود و آخرش شیرین است زیرا آینده تامین پروتئین ایران به دریا گره خورده است.

صاحب‌خبر -

پرورش ماهی در قفس اولش با شور و شوق شروع می شود و آخرش شیرین است زیرا آینده تامین پروتئین ایران به دریا گره خورده است.
پرورش در محیط قفس در ایران سابقه کمتر از دو دهه‌ای دارد و هنوز ظرفیت‌های این صنعت پر نشده است.
طی سال‌های اخیر ورود سرمایه‌گذاران صیادان تعاونی‌های پره به پرورش ماهی در قفس، آبزی پروری در مازندران را ۴ فصل و دائمی کرده است.دیگر دریا برای مازندران و ساحل نشینان آنان فقط جاذبه گردشگری ندارد بلکه اقتصاد بسیاری از جوامع محلی با پرورش و یا صید ماهی از دریا عجین شده است.
در حال حاضر ۶۵ قفس پرورش ماهی در دریای مازندران راه اندازی شد که از این تعداد ۳۵ قفس توسط جامعه صیادی استان فعال شده است و میزان تولید ماهی در قفس در استان در صورت تکمیل طرح‌ها به دو هزار تن می‌رسد.
این درحالی که در افق برنامه سهم ۲۰۰ هزار تنی از پرورش ماهی در قفس در مازندران طراحی شده است.
یک فعال پرورش ماهی در قفس که ۱۲ سال از عمرش را با شور و شوق در این حرفه صرف کرده است، می‌گوید: کشاورزی و برنجکاری شغل اول مردان منطقه به شمار می‌رود و من چون کشاورز هستم علاقه شدیدی به کار کشاورزی دارم و در این راستا افتخار می‌کنم و همچنین از کودکی علاقه شدیدی به ماهی و ماهیگیری داشتم.
حمید گلپور در گفتگو با مهر با اظهار اینکه در همه جای دنیا از آب شیرین و با کیفیت برای آبزی پروری استفاده نمی‌کنند، افزود: آبزی پروری دریایی آینده توسعه شیلات محسوب می‌شود و منبع تأمین پروتئین مردم خواهد بود.
وی با بیان اینکه با این نیت وارد این حرفه شده زیرا اعتقاد داشتم که آینده توسعه کشور و تأمین پروتئین از طریق دریا ممکن است، کشور نروژ را پایه گذار پرورش ماهی در قفس عنوان کرد و گفت: ماهی دریایی از نظر کیفیت و ارزش بالاتر از دیگر گونه‌های ماهی است.
وی با بیان اینکه روزهای ابتدایی با ظرفیت ۵ تا ۱۰ تن شروع کردیم، گفت: این در حالی که اکنون در برخی مناطق دنیا یک قفس ظرفیت ۱۰۰۰ تن را دارد.
این فعال آبزی پروری با عنوان اینکه بعد از  ۱۲ سال میزان تولید در قفس را از ۱۲ به ۳۵ تن رساندم، گفت: امروزه تغییر کاربری در اراضی کشاورزی و مزارع مشکل شده است از سوی دیگر آب‌های ما مناسب برای آبزی پروری نیست درحالی که محیط دریا برای پرورش ماهی در قفس عالی و مناسب است و محصولی با ارزش افزوده بالا در آن تولید می‌شود.
وی با اظهار اینکه پرورش ماهی و قفس در یک دوره زمانی خاصی در استان مازندران انجام می‌شود، گفت: آب دریای خزر لب شور است و برای پرورش ماهی از جمله قزل آلا مزیت محسوب می‌شود.
این تولید کننده با بیان اینکه هفت ماه در دریای خزر قابلیت پرورش ماهی را داریم، سرمایه گذاری در این حوزه را مطلوب خواند.
فعالیت‌های شیلاتی از جمله پرورش ماهی در دریا همانند هر حرفه و شغلی نیازمند بهره گیری از مشاور خبره و کارشناس است، از این رو باید با علم و دانش در این حرفه گام برداشت.
 تشکیل تعاونی‌های کشاورزی و خانوادگی برای پرورش ماهی در دریا
محمد علیزاده کارشناس شیلاتی معتقد است برای پرورش در درجه اول به یک کارشناس خبره نیاز است، گفت: می‌توان از تعاونی‌های کشاورزی و خانوادگی برای تأمین آورده و ایجاد مزارع پرورش ماهی در قفس بهره گرفت.
وی در گفتگو با مهر با بیان اینکه لازم است حتماً بازار هدف محصول تولیدی مشخص باشد و تولید قراردادی داشته باشیم، ادامه داد: در این صورت تولید را تحویل واحدهای بازرگانی می‌دهیم تا بتوانند به بازار عرضه کنند.
وی با اشاره به مسئله تغذیه در پرورش ماهی در قفس گفت: در زمینه تولید ماهی دو یا سه نوبت غذا دهی داریم و هرچه ماهی سایزش ریزتر باشد نوبت غذادهی آن بیشتر است و ماهی بزرگ حداقل دو نوبت در روز غذادهی نیاز دارد.
علیزاده افزود: از مواد غذایی پایه نظیر کیلکا، آرد گندم، پودر سویا و غیره برای تغذیه ماهی استفاده می‌شود.
به تاکید کارشناسان و صاحبنظران راه توسعه صنعت آبزی توسعه آبزی پروری دریا است و باید برای توسعه فعالیت‌های آن برنامه ریزی و سرمایه گذاری کرد.
مدیر کل شیلات استان مازندران در این راستا عقیده دارد، پرورش ماهی در قفس‌های دریایی با نگاه اقتصاد دریا محور یکی از اولویت‌های شیلات مازندران برای تأمین امنیت غذایی و دستیابی به اهداف رشد تولید آبزیان است.