شناسهٔ خبر: 70916969 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

نسیم تسنیم/ 49

نظری به چيستی و گونه‌های شفاعت و شافعان

معارف فراوان، عميق و گسترده اين زيارت به تشريح و تبيين نياز دارد تا هم مقام حقيقی آن ذوات مقدسْ مبرهن و هم ميزان تأثير و كارآمدی آنان در همه عوالم وجود و شئون هستی، دانسته شود. بر اين اساس، مجموعه «ادب فِنای مقربان» كه پرتوی از كلمات، گفتارها و نوشتارهای حضرت آيت‌الله العظمی جوادی آملی (حفظه الله) است، به نوبه خود اين رسالت را به عهده دارد. هفتمین دفتر از این مجموعه با ساختاری جديد، ضمن تقديم مباحث عقلی بر مطالب نقلی، مباحث هر فقره از زيارت جامعه كبيره را در چهار مرحله تنظيم و با بررسی شبهات و پرسش و پاسخ همراه كرده است.

صاحب‌خبر -
نظری به چيستی و گونه‌های شفاعت و شافعانبنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، بهشتیان در باغ‌های پر نعمت الهی بر کرسی‌های خود می‌نشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب می‌شوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه می‌داند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمه‌ای است که مقربان خدا از آن می‌نوشند.
 
به نظر علامه طباطبایی بنابر توصیف قرآن کریم چشمه تسنیم از شراب رحیق برتر است، زیرا این شراب به سبب آمیختگی با تسنیم دلپذیر می‌شود و از طرف دیگر، چون مقربان از تسنیم می‌نوشند، مرتبه آنان از نیکانی که با شراب رحیق سرمست می‌شوند والاتر است. اما صرف آمیخته بودن محتوای رحیق با تسنیم و وصف قرآن کریم از این ترکیب، نمی‌تواند دلیل برتری یکی بر دیگری باشد، مگر آنکه این برتری از طریق بعضی روایات اثبات شود، یا از معنای کلمه مقربان برتری خاصی نسبت به معنای کلمه ابرار به دست آید.
 
تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند جهان اسلام است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیت‌الله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. این تفسیر در شمار «تفاسیر قرآن به قرآن» جای دارد. روش مؤلف، ذکر آیه یا آیات مورد نظر و بررسی آنها طی چهار مرحله‌ است: «گزیده تفسیر»، «تفسیر آیه»، «لطایف و اشارات» و «بحث روایی». عنوان «تسنیم» مأخوذ از آیه ۲۷ سوره مبارکه مطففین در قرآن و نام چشمه‌ای در بهشت است.
 
هفتمين جلد از مجموعه زرین «ادب فنای مقربان» با ساختاری جديد، ضمن تقديم مباحث عقلی بر مطالب نقلی، مباحث هر فقره از زيارت جامعه كبيره را در چهار مرحله تنظيم و با بررسی شبهات و پرسش و پاسخ همراه كرده است.
در اين جلد، از مطالبي چون: چيستی ولايت و عداوت الهی، روش‌ها و آسيب‌های ولايت‌مداری، ولايت و عداوت امامان (عليهم‌السلام)، بركات ولايت امامان (عليهم‌السلام)، مفهوم و حقيقت محبت، تلازم محبت الله با محبت معصومان (عليهم‌السلام)، چيستی و اقسام اعتصام، پيوند اعتصام به اهل بيت (عليهم‌السلام) با اعتصام خدا، چيستی و گونه‌های صراط، معنای شهيد، مظلوميت و شهادت حضرت زهرا (عليها‌السلام)، چيستی و گونه‌های شفاعت، شافعان، شبهات شفاعت، معنا و حقيقت رحمت و... بهره خواهيم جُست.
 
تفسير «تسنيم» در تفسير هر آيه چهار مرحله را در نظر دارد: گزيده تفسير، تفسير آيه (مفردات)، اشارات و لطايف و بحث روايی كه شاخصه ممتاز اين تفسير است.
سرانجام و پس از انجام نگارش ۸۰ جلد از تفسیر «تسنیم» اسفندماه سال جاری در همایش بین‌المللی «تفسیر تسنیم» این گنجینه نورانی به روی اهل معرفت و قرآن گشوده خواهد شد.
 
ایکنا به انگیزه آشنایی بیشتر اهالی قرآن و حدیث با این تفسیر وزین، هر روز یک چشمه نورانی از این تفسیر را در «نسیم تسنیم» به روی مخاطبان گرامی خود می‌گشاید.
انتهای پیام