یکی از اصلیترین و مهمترین رسالت کتابداران به عنوان سفیران دانایی این است که عادت به مطالعه و لذت خواندن را ابتدا در خود و بعد از آن در دیگران ایجاد کنند؛ به ویژه در دنیای امروز که زندگی روی دور تند به پیش میرود و اکثر آدمها دچار یک سردرگمی و کلافگی شدهاند، نیاز به فراغتی دارند و یکی از لذتهایی که اگر محقق شود حال خوش خواندن را در پی دارد، همین غرق شدن در دنیای کتاب است. این حرکت وقتی برای افراد آسیبدیده اجتماعی تدارک دیده شود، لذتی دوچندان را به ارمغان خواهد آورد. طرح «حال خوش خواندن» که به ابتکار کتابخانه عمومی باقرالعلوم (ع) مشهد کلید خورده، به این شکل است که کتابداران با حضور در جمع دختران و پسران مراکز بهزیستی مشهد، ضمن خوانش کتاب و گپ و گفت در خصوص کتاب به دنبال آشنایی آنان با مهارتهای اساسی و انگیزه بخشی در زندگی هستند.
سمانه شرفی، کتابدار کتابخانه عمومی باقرالعلوم (ع) مشهد که مدرک لیسانس کتابداری و اطلاع رسانی دارد و دانشجوی کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی گرایش مدیریت اطلاعات دانشگاه فردوسی است و ۱۶ سال هم به عنوان کتابدار در نهاد کتابخانههای عمومی مشغول به خدمت است، یکی از ایدهپردازان و مجریان طرح «حال خوش خواندن» است.
وی در گفتوگو با خبرنگار ایبنا در این خصوص گفت: حال خوش خواندن زمانی حاصل میشود که عادت به خواندن و مطالعه در فرد نهادینه شود و برنامه روزانهاش شود. در همین راستا و با همین شعار انگیزهبخش با همفکری و مشورت با همکارانم در کتابخانه باقرالعلوم (ع) مشهد به ویژه مسئول کتابخانه که با جدیت پیگیر به ثمر رسیدن این طرح بود، قدم در این راه گذاشتیم و قرار بر این شد به میان دخترانی که در مراکز بهزیستی به سر میبرند، برویم و از حال و هوای آنها و رصد شرایط برای تشکیل جلسات مطالعاتی آگاه شویم.
شرفی ادامه داد: این طرح ابتدا بین دختران نوجوان و جوان آسیب دیده اجتماعی بهزیستی اجرا شد و یک و سال و نیم از اجرای آن میگذرد و جلسات به طور مرتب هر دو هفته یکبار برگزار میشود.
وی گفت: پس از اجرای موفق طرح بین دختران، بر آن شدیم تا «حال خوش خواندن» را بین مرکز نگهداری پسران کودک و نوجوان بد سرپرست بهزیستی ببریم و حدوداً یک سال است که در این زمینه با یکی از این مراکز همکاری داریم.
این کتابدار خاطرنشان کرد: هدف از اجرای این طرح تغییر در حال و هوای این عزیزان بود.
شرفی همچنین اضافه کرد: ارتقای سطح آگاهی آنها که به تبع آن بهبود سطح کیفیت زندگی، روحیه دادن و انگیزه بخشی، ایجاد حس اعتماد به نفس و عزت نفس و آشنایی با مهارت های اساسی زندگی نیز از دیگر اهداف طرح «حال خوش خواندن» است.
وی یادآور شد: هر روز و هر لحظه این طرح برای من خاطره است همین که میبینیم دختران و پسرانی که بنا به شرایطی که در آن بودند یا با دنیای کتاب بیگانه بوده یا مدتها از این فضا دور مانده بودند حال خوش خواندن را تجربه میکنند و از این حال خوبشان با شور و شعف سخن میگویند این حال خوب به همکاران کتابدار نیز منتقل میشود.
شرفی خاطرنشان کرد: این طرح و حضور در مراکز باعث شده است که تاکنون ۱۲۰ نفر از افراد حاضر در این مراکز عضو کتابخانه عمومی شوند.
به گزارش ایبنا، تاکنون طرح «حال خوش خواندن» در مراکز دختران ۴۰ جلسه و در مراکز پسران ۱۵ جلسه برگزار شده و در هر نشست نیز یک کتاب معرفی شده است.