غزه در دومین روز اجرایی شدن توافق آتشبس پس از جنگی ۱۵ ماهه شاهد آزادی ۹۰ اسیر فلسطینی زن و کودک است؛ این فرایند تبادل اسیران میان مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی نخستین مورد از این نوع از نوامبر ۲۰۲۳ (آبان ۱۴۰۲) است.
از توافق اخیر برای تبادل اسیران فلسطینی بهعنوان بزرگترین عملیات نجات جمعی اسیران زن و مرد از سال ۱۹۸۵ از جنبههای کیفی و کمی یاد میشود.
چه تعداد اسیر فلسطینی براساس توافق آتشبس آزاد میشوند؟
هنوز تعداد اسیران فلسطینی که براساس توافق آتشبس اخیر از زندانهای رژیم صهیونیستی آزاد میشوند، بهصورت دقیق مشخص نیست؛ پیشبینیها نشان میدهند که بین هزار تا ۲ هزار اسیر فلسطینی براساس توافق یادشده آزاد خواهند شد.
انتظار میرود در مرحله نخست این توافق، در مجموع ۳۳ زندانی صهیونیست طی ۴۲ روز آینده آزاد شوند؛ در حالی که مرحله نخست تبادل اسیران از یکشنبه آغاز شد، دور بعدی آن روز شنبه انجام خواهد شد.
قرار است هفته آینده چهار زندانی زن صهیونیست در ازای آزادی اسیران فلسطینی آزاد شوند و سپس این روند هر هفته تا پایان ۴۲ روز تکرار میشود.
براساس برنامهریزیهای انجامشده، مرحله دوم مذاکرات آتشبس تا ۲ هفته دیگر آغاز میشود.
آزادی ۹۰ اسیر فلسطینی در میان اشک و لبخند
در نخستین مرحله از تبادل اسیران میان مقاومت فلسطین و رژیم صهیونیستی ۹۰ اسیر فلسطینی همگی زن و کودک به ازای آزادی سه زندانی زن صهیونیست آزاد شده و به کرانه باختری اشغالی بازگشتند؛ هفت ساعت پیش از آزادی اسیران فلسطینی یادشده، روند انتقال سه زندانی زن صهیونیست به صلیب سرخ انجام شد.
نخستین مرحله تبادل اسیران براساس توافق آتشبس غزه ساعت یک بامداد روز دوشنبه، اول بهمن ۱۴۰۳ انجام شد؛ ورود اتوبوسهای صلیب سرخ به رامالله در کرانه باختری اشغالی با استقبال جمعیت زیادی از فلسطینیها مواجه شد که اشک و لبخند را همزمان تجربه میکردند.
شرکتکنندگان در مراسم استقبال ضمن سر دادن شعار پرچم مقاومت فلسطین را به اهتزاز در آوردند؛ برخی از حاضران در جشن آزادی اسیران فلسطینی در کرانه باختری، افرادی بودند که خود جز اسیران سابق رژیم صهیونیستی محسوب میشدند.
اسیران فلسطینی آزادشده در این مرحله شامل ۶۹ زن و ۲۱ پسر نوجوان که برخی از آنها فقط ۱۲ سال سن داشتند، بودند؛ همه این اسیران از اهالی کرانه باختری و قدس شرقی اشغالی بودند.
برجستهترین اسیران زن فلسطینی آزادشده، کدامند؟
اگرچه بیشتر اسیران فلسطینی که در مرحله نخست تبادل اسیران براساس توافق آتشبس غزه آزاد میشوند، متهم به انتشار مطالب در حمایت از فلسطین و غزه در شبکههای اجتماعی هستند، اما در میان آنها نامهای برجستهای از مبارزان و خبرنگاران هم وجود دارد.
یکی از برجستهترین اسیران فلسطینی که در این مرحله آزاد شده، خالده جرار، زن ۶۲ ساله فلسطینی و از چهرههای برجسته دفتر سیاسی جبهه خلق برای آزادی فلسطین است؛ وی شش ماه گذشته را در سلول انفرادی تحت بازداشت اداری بود.
رسانههای فلسطینی تصویر وی را پس از آزادی تکاندهنده خوانده و این امر را ناشی از حبس طولانیمدت در سلول انفرادی دانستند.
خواهر جرار گفت: خانواده ما رنجهای زیادی را در سه دهه گذشته به دلیل فجایع تحمیلشده بر خالده تحمل کرد؛ برای همین شادی اندک و رنج عمیقی داریم؛ با وجود این، خوشحالیم که دستکم وی از رنج حبس انفرادی آزاد میشود.
وی تاکید کرد: شادی ما زمانی تکمیل میشود که همه اسیران فلسطینی آزاد شوند.
بشری الطویل، خبرنگار فلسطینی که در مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲) در اراضی اشغالی زندانی شد، نیز در میان اسیرانی بود که صبح دوشنبه آزاد شدند.
وی پس از آزادی با بیان اینکه انتظار بسیار سخت است، ابراز امیدواری کرد که پدرش نیز که در زندانهای رژیم صهیونیستی اسیر است، بهزودی آزاد شود.
رولا حسنین، خبرنگار فلسطینی جزء نخستین گروه اسیران فلسطینی آزادشده بود؛ خواهر رولا گفت که وی باید به بیمارستان منتقل شود؛ به گفته خواهر این اسیر فلسطینی، رولا در زندان متحمل بیتوجهی پزشکی شد که بر سلامت وی تاثیر منفی گستردهای گذاشت.
رژیم صهیونیستی حسنین، سردبیر شبکه رسانهای وطن مستقر در رامالله را در مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲) بدون هیچ توضیحی دستگیر کرد.
حسنین پس از دستگیری و محاکمه در دادگاه نظامی رژیم صهیونیستی در زندان عوفر حبس شد؛ وی متهم به انتشار و بازنشر مطالب مربوط به ناامیدی از رنج فلسطینیها درپی جنگ بوده است.
فرزند رولا هنگام بازداشت وی، فقط ۹ ماه سن داشت.
یک اسیر زن فلسطینی که صبح امروز آزاد شد، از شرایط وحشتناک حبس در زندان رژیم صهیونیستی صحبت کرد و گفت: آرزو داشتم روزی آسمان را بدون مربعهای حصار زندان ببینم.
- بیشتر بخوانید:
- آتشبس غزه؛ فهرستی از مهمترین اسیران فلسطینی که آزاد میشوند
- شهادت ۶۸ اسیر فلسطینی بر اثر شکنجه یا سهلانگاری پزشکی در زندانهای رژیم صهیونیستی
آزادی مبهم اسیران فلسطینی
سابقه رژیم صهیونیستی در دستگیری مجدد اسیران فلسطینی آزادشده سبب شده تا نگرانیهای جدی درباره پایبندی این رژیم به تعهد خود برای آزادی اسیران فلسطینی در چارچوب توافق آتشبس بهوجود بیاید.
فلسطینیها میگویند که هیچ تضمینی وجود ندارد که اسیران فلسطینی آزادشده مجددا بازداشت نشوند؛ آنها در این باره به مورد نائل البرغوثی اشاره میکنند.
این اسیر فلسطینی در سال ۲۰۱۱ پس از گذراندن ۳۴ سال حبس در قالب توافق تبادل اسیران آزاد شد، اما رژیم صهیونیستی سه سال بعد مجددا وی را دستگیر کرد.
خانواده وی همچنان در انتظار آزادی وی هستند.
در عین حال، خبرگزاری فرانسه در گزارشی اعلام کرد که انتظار میرود رژیم صهیونیستی شماری از اسیران فلسطینی را بلافاصله پس از آزادی تبعید کند.
حمله رژیم صهیونیستی به خانههای اسیران فلسطینی
رژیم صهیونیستی برخلاف توافقهای پیشین تبادل اسیران، تدابیر امنیتی شدیدی را اتخاذ کرده است؛ ارتش این رژیم مانع تجمعهای عمومی در خارج از زندان عوفر شده و به فلسطینیها هشدار داد که در نزدیکی حیاط زندان تجمع نکنند و یا با خودروی خود نزدیک نشوند.
ارتش رژیم صهیونیستی همچنین مغازههای مجاور زندان را مجبور به تعطیلی کرده است.
مقامهای رژیم صهیونیستی اعلام کردهاند که بر آزادی اسیران فلسطینی نظارت خواهند کرد و پلیس این رژیم آنها را به جای کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) همراهی میکند تا از هرگونه نمایش عمومی شادی یا همبستگی جلوگیری کند.
اسیران فلسطینی در اتوبوسهایی با شیشههای سیاه منتقل میشوند تا از رژیم صهیونیستی از اینکه از اسیران فلسطینی عکسی گرفته نمیشود، مطمئن باشد.
رسانههای فلسطینی همچنین گزارش دادهاند که ارتش رژیم صهیونیستی تجمعها را به بستگان درجه یک اسیران آزادشده محدود کرد.
خانوادههای اسیران فلسطینی که بهتازگی در چارچوب توافق آتشبس آزاد شدند، میگویند که خانههایشان مورد هجوم نظامیان صهیونیست قرار گرفته است؛ آنها همچنین گفتند که ارتش رژیم صهیونیستی به آنها هشدار داد که حق صحبت با رسانهها را ندارند.
سرویس زندانهای رژیم صهیونیستی جمعه گذشته اعلام کرد که اقدامهایی را برای جلوگیری از هرگونه شادی عمومی خانوادههای اسیران فلسطینی که براساس این توافق آزاد شدهاند، اتخاذ خواهد کرد.
بنا بر گزارشها، نیروهای امنیتی رژیم صهیونیستی به خانههای دستکم چهار اسیر فلسطینی آزادشده در قدس شرقی اشغالی یورش بردند.
یکی از اعضای خانواده یکی از اسیران فلسطینی که به دلیل ترس از برخوردهای پلیس رژیم صهیونیستی ترجیح داد هویتش فاش نشود، گفت: متاسفیم، اما فعلا نمیتوانیم صحبت کنیم؛ آنها به خانه ما نیز حمله کردند.
به نظر میرسد رژیم صهیونیستی قصد دارد با ممنوعیت شادی و جشن آزادی ایران فلسطینی مطمئن شود که آتشبس بهعنوان پیروزی برای مقاومت فلسطین و شکست برای بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی دیده و پنداشته نمیشود.
آنچه صبح دوشنبه در خیابانهای رامالله، قلندیه و نابلس برای ابراز خوشحالی از آزادی و بازگشت اسیران فلسطینی روی داد، ثابت کرد که زبان تهدید رژیم صهیونیستی دیگر کارساز نیست.
تعداد اسیران فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی
براساس آماری که سازمان حقوق بشری صهیونیستی هاموکد منتشر کرد، تا ژانویه ۲۰۲۵ (دی ۱۴۰۳) ۱۰ هزار و ۲۲۱ فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی در حال گذراندن دوران حبس خود هستند که ۳ هزار و ۳۷۶ نفر از آنها تحت بازداشت اداری هستند.
فلسطینیها مدتها تاکید دارند که زندان عنصر کلیدی اشغالگری رژیم صهیونیستی بهویژه از دهه ۱۹۷۰ است؛ برآوردهای مختلف نشان میدهد که ۴۰ درصد از مردان فلسطینی دستکم یک بار در زندگی خود دستگیر شدهاند.
انتهای پیام/