شناسهٔ خبر: 70906595 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

فعالیت‌های قرآنی؛ نیازمند کمک واقفان و خیران

مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی خراسان‌رضوی گفت: موضوع درآمدزایی مؤسسات، یکی از مهم‌ترین چالش‌هاست. با وجود اینکه این مؤسسات محتوای خوبی را ارائه می‌دهند و زحمت می‌کشند؛ اما امروزه به گونه‌ای است که در سبد هزینه‌های خانوار، به قرآن چندان توجه نمی‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش قدس خراسان، همگرایی مؤسسات قرآنی در همه فعالیت‌ها سبب ایجاد یک جامعه مؤمنانه می‌شود؛ چرا که ترویج فرهنگ قرآنی، عمل به آموزه‌های قرآنی را افزایش می‌دهد. با وجود این، مؤسسات مزبور چالش‌ها و مشکلاتی دارند که توجه و رفع آن‌ها، موانع مسیر را حل کرده و روند فراگیری مفاهیم قرآنی را در جامعه گسترش می‌دهد.

برای بررسی این موضوع به سراغ حجت‌الاسلام سیدرضا حسینی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت خراسان‌رضوی رفتیم تا از مسیر همگرایی مؤسسات در اجرای طرح‌های قرآنی و مشکلات و چالش‌های آن‌ها بشنویم.
او با بیان اینکه ۱۵۵ مؤسسه قرآنی در سطح استان داریم، می‌گوید: این مؤسسات در سطح استان با مخاطبان مختلف در حال فعالیت هستند و هر مؤسسه ۵۰ تا ۱۰۰ و در برخی مواقع تا هزار یا ۲ هزار قرآن‌آموز دارند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت خراسان‌رضوی درباره روند انتخابات در این اتحادیه بیان می‌کند: مؤسسات قرآنی مجمع عمومی دارند که هر سه سال یک بار با حضور مدیران مؤسسات قرآنی برگزار و در آن مجمع، انتخابات هیئت مدیره و اعضای آن برپا می‌شود و شخصی را به‌ عنوان مدیرعامل انتخاب می‌کنند. بر این اساس بنده از ۲۵ آبان سال جاری بالاترین رأی را در مجمع عمومی در میان اعضای هیئت مدیره آوردم و به ‌عنوان مدیرعامل برای یک دوره سه ساله انتخاب شدم.
حسینی با بیان اینکه اتحادیه قصد ندارد در هیچ کدام از طرح‌های قرآنی تصدی‌گری کند و تمام این طرح‌ها را مؤسسات قرآنی اجرا می‌کنند، می‌افزاید: مؤسسات قرآنی در خراسان‌رضوی با توجه به تعدادشان، تنوع فعالیتی بالایی دارند. همه فعالیت‌های قرآنی در مؤسسات از جمله حفظ و قرائت قرآن مقدمه‌ای برای فهم و عمل به قرآن است که همان موضوع جامعه‌سازی است که رهبر معظم انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب به آن اشاره کردند. برنامه‌ریزی ما برای بیانیه گام دوم این است که جامعه قرآنی را تشکیل دهیم تا مردم با مفاهیم قرآنی آشنا شوند.

اعتبارات دولتی در شأن کار مؤسسات قرآنی نیست
او همچنین با اشاره به اینکه اتحادیه مؤسسات قرآنی مستقل است و به دستگاه و نهادی مرتبط نیست که بخواهد اعتباری بگیرد و میان مؤسسات عضو توزیع کند، خاطرنشان می‌کند: دستگاه‌هایی مانند سازمان تبلیغات یا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی که صدور مجوز مؤسسات را برعهده دارند، در طول سال یک‌سری اعتبارات را برای اجرای طرح‌های مؤسسات پرداخت می‌کنند و این‌گونه نیست که فقط به همه مؤسسات بودجه خاصی را پرداخت کنند؛ بلکه حمایت‌های مالی در قالب طرح‌های اجرایی از سوی مؤسسات است. برخی از نهادها نیز می‌گویند اتحادیه طرح مؤسسات را جمع‌آوری و سپس به آن نهاد اعلام کند که از چه طرح‌هایی حمایت کنند. اکنون این شیوه حمایتی را با اتحادیه کشوری مؤسسات قرآنی انجام می‌دهیم.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت خراسان‌رضوی متذکر می‌شود: اعتباراتی که ارگان‌ها و نهادهای دولتی به مؤسسات پرداخت می‌کنند، خیلی کم است و ما به این موضوع نقد داریم؛ زیرا اعتباراتی که دستگاه‌ها به مؤسسات مردمی می‌دهند، در شأن و جایگاه کاری که آن مؤسسات انجام می‌دهند، نیست.
حسینی درباره مهم‌ترین چالش مؤسسات قرآنی می‌گوید: موضوع درآمدزایی مؤسسات، یکی از مهم‌ترین چالش‌هاست. با وجود اینکه این مؤسسات محتوای خوبی را ارائه می‌دهند و واقعاً زحمت می‌کشند؛ اما امروزه به گونه‌ای است که در سبد هزینه‌های خانوار، به قرآن چندان توجه نمی‌شود. قشر خاکستری اسباب‌بازی و ورزش فرزندش را در این سبد جا می‌دهد؛ اما خبری از قرآن نیست. در این زمینه باید دستگاه‌ها و نهادهای این حوزه از نظر مالی حمایت کنند و مؤسسات قرآنی نیز پای کار بیایند وگرنه مؤسسات قرآنی برای مسائل مالی از جمله هزینه‌های جاری که معمولاً یک مؤسسه دارد، کم می‌آورند و حمایت‌های مالی دستگاه‌ها نیز این مسائل مالی را جبران نمی‌کند.

نبود پشتوانه مالی؛ از جمله مشکلات مؤسسات قرآنی
او می‌افزاید: راهکار این چالش این است که خیران به مؤسسات قرآنی کمک کنند و این درخواست کمک باید به اطلاع مردم برسد تا خیران قرآنی پای کار مؤسسات بیایند. دلیل اینکه اکنون کار قرآنی در کشور ما آن‌گونه که باید پیش نمی‌رود، نبود پشتوانه و حامی مالی است. راهکار دیگر این است که مؤسسات راه‌های درآمدزایی را پیش بگیرند؛ چرا که یک مؤسسه قرآنی باید پشتوانه کار اقتصادی داشته باشد تا بتواند قرآن‌آموزی را با هزینه کمتری انجام دهد و موجب استقبال خانواده‌ها شود.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت خراسان‌رضوی ادامه می‌دهد: به‌عنوان مثال من برای اینکه مشکل اجاره را در مؤسسه قرآنی خودم حل کنم، با مساجد تفاهم‌نامه بستم و مساجدی که می‌خواستند کار قرآنی انجام دهند، هماهنگ کردم و تفاهمی برقرار شد که مکان آموزش بر عهده مساجد و اعزام استاد و مربی قرآنی برعهده مؤسسه ما باشد. با این تفاهم‌نامه به دلیل اینکه اجاره مکان نمی‌دهیم، شهریه کلاس‌ها نیز کمتر می‌شود. بنابراین مردم استقبال بیشتری از کلاس‌ها می‌کنند؛ اما اگر شهریه ماهانه ۲۰۰ هزار تومان را با احتساب اجاره مکان به ۲ میلیون تومان افزایش دهیم، دیگر مردم از کلاس‌ها استقبال نمی‌کنند.
حسینی یادآور می‌شود: یک مشکل دیگر مؤسسات قرآنی، موضوع رقیبانی هستند که از دستگاه‌ها و نهادهای دولتی و شبه‌دولتی دارند. با وجود اینکه در همه دولت‌ها می‌گویند ما می‌خواهیم تصدی‌گری را به نهادهای مردمی انتقال دهیم؛ اما در عمل این اتفاق نیفتاده و نهادهای دولتی خودشان تصدی‌گری می‌کنند. اگر اداره کل اوقاف و دیگر نهادها اجرای مسابقات قرآنی را به مؤسسات قرآنی بزرگ مشهد بسپارند، این مؤسسات با توجه به گردش مالی بالای این مسابقات، به ‌مدت یک سال مشکل مالی ندارند و می‌توانند از آورده این مسابقات مسائل مالی خودشان را حل کنند. اگر این رقیبان کنار بکشند و کار را واگذار کنند، مشکل مالی این مؤسسات تقریباً تا اندازه زیادی حل می‌شود.

پیگیری برای بیمه بازنشستگی مدیران، مربیان و فعالان قرآنی
او درباره فعالیت‌های اتحادیه مؤسسات قرآنی خراسان‌رضوی می‌گوید: یکی از فعالیت‌های ما پیگیری موضوع بیمه بازنشستگی مدیران، مربیان و فعالان قرآنی در سطح استان است. همچنین دبیرخانه حمایت از جلسات قرآن را راه‌اندازی کرده‌ایم که از این طریق اهدای رایگان پرچم متبرک حرم مطهر رضوی و حرم حضرت معصومه(س) و اهدای قرآن و رحل با ۵۰ درصد تخفیف به جلسات قرآنی را انجام می‌دهیم.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت خراسان‌رضوی می‌افزاید: طرح تبیان القرآن نیز یک طرح حمایتی ویژه قرآن‌آموزان ساکن در روستاهاست و این دوره برای افرادی است که روخوانی و روان‌خوانی را گذرانده‌اند. در این طرح ویژه با کمک برخی از خیران به‌ازای هر کدام از کسانی که جزء ۳۰ قرآن را می‌توانند بخوانند و کلیپی از خودشان تهیه و به‌صورت مجازی ارسال می‌کنند، ۲میلیون تومان با کمک خیران هدیه می‌دهیم که یک‌میلیون تومان آن به مربی مؤسسه قرآنی یا خانه قرآنی که آن قرآن‌آموز را تربیت کرده و آموزش داده و یک‌میلیون تومان به قرآن‌آموز پرداخت می‌شود. اکنون حدود ۵۰ خانه قرآن و مؤسسه قرآنی این طرح را آغاز کرده‌اند.
حسینی با بیان اینکه طرح پایگاه قرآنی مساجد از سال ۱۳۹۷ آغاز شده است، عنوان می‌کند: در این طرح به کمک مؤسسات قرآنی، مربی قرآن را به مساجد اعزام می‌کنیم و تاکنون این طرح را در حدود ۲۳۰ مسجد در سطح استان اجرا کرده‌ایم. در حال حاضر این مساجد به پایگاه قرآنی در محله خودشان تبدیل شده‌اند و این فعالیت همچنان ادامه دارد.

طرح «زندگی با آیه‌ها» این بار با آیات مقاومت و پیروزی
او خاطرنشان می‌کند: طرح کشوری «زندگی با آیه‌ها» ویژه ماه مبارک رمضان را نیز داریم که اکنون در حال راه‌اندازی قرارگاه مردمی آن هستیم و تاکنون چندین جلسه توجیهی برای آن برگزار کرده‌ایم. در این طرح قرار است مردم در سه سال با ۲۰۰ آیه محوری قرآن آشنا و مأنوس شوند. از این ۲۰۰ آیه، در ماه مبارک رمضان با ۳۰ آیه قرآن آشنا می‌شوند و امسال آیات مربوط به مقاومت و پیروزی در قرآن به‌دلیل شرایط خاص سیاسی در کشور و منطقه انتخاب شده است.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت خراسان‌رضوی می‌افزاید: کتاب‌های این طرح تدوین و آماده شده و سفارش داده‌ایم تا آن‌ها را میان تشکل‌های مردمی و اداره‌هایی که نیاز دارند، توزیع کنید. این طرح در سال‌های گذشته مورد سفارش و تأیید رهبر معظم انقلاب بوده و در سال جاری در ابعاد گسترده‌تر ان‌شاءالله اجرا می‌شود.
حسینی درباره یک طرح قرآنی دیگر نیز یادآور می‌شود: در طرح جلسات خانگی قرآن که از ماه رمضان دو سال پیش آن را آغاز کردیم، به‌ دنبال این بودیم خانواده‌هایی را که قرآن برایشان ارزش است؛ اما در عمل به آن کمی فاصله گرفته‌اند و شاید در خواندن نماز سهل‌انگار هستند یا زیاد اهل مسجد رفتن نیستند، با یک روشی سر سفره مفاهیم قرآنی بیاوریم. شروع این جلسه خانگی می‌تواند این باشد که یک خانواده چهار نفره در منزلشان کنار هم بنشینند و یک سوره کوتاه قرآن را بخوانند تا به این بهانه خانواده‌ها در کنار یکدیگر جمع شوند و اکنون در حال انجام این شبکه‌سازی هستیم.
او می‌افزاید: در این طرح از مردم می‌خواهیم از جلسات قرآن خانگی خود برای ما عکسی ارسال کنند و ما به این بهانه خانواده‌ها را به پویش‌های بعدی قرآنی دعوت می‌کنیم؛ به‌عنوان مثال بخش اعظم کسانی که به برنامه قرآنی محفل در ورزشگاه امام رضا(ع) مشهد آمده بودند، از مخاطبان همین طرح محسوب می‌شدند.