شناسهٔ خبر: 70905936 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

تل چِندش‌آور در دلِ طبیعت زیبای مازندران

ساری- ایرنا- در نزدیکی روستای «دیوکلای سفلی» در قائمشهر در دلِ طبیعتی که روزگاری به سرسبزی و زیبایی معروف بود قصه تلمبار شدن زباله و سر برآوردن تل ۶۰ ساله پسماند به درد جانکاه محیط زیستی مازندران مبدل شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، ‌انباشت زباله در مدت طولانی روایت وضعیت محل فعلی دفن زباله قائمشهر که هر روز مامن هزار تُن پسماند است و به تدریج به کوه ای از زباله تبدیل شد و بوی ناخوشایند، ‌شیرابه های سمی و آسیب به محیط زیست زنگ خطری برای مردم منطقه و مسوولان به شمار می رود.

محل انباشت زباله قائمشهر با سالها قدمت در حاشیه جاده قائمشهر به کیاکلا و در نزدیکی روستای دیوکلا سفلی واقع شده است و آنچه از آمارها و داده های رسمی بر می آید روزانه ۲۳۰ تن زباله از قائمشهر جمع آوری و در محل دفن زباله روستای دیوکلا سفلی انباشته می شود.

روستایی که بنا به اظهار اهالی منطقه روزگاری سرسبز و خوش آب و هوا و زمین های کشاورزی اطراف روستا پربار از تولید محصولاتی نظیر برنج بود. اما سیاهی زباله باعث شد تا چهره محیط زیست منطقه مخدوش و غبار آلود شود.

به طوری که سالها با ورود شیرابه به درون زمین های شالیزاری حاشیه محل دپوی زباله ها بر محیط زیست و کشاورزی قائمشهر تاثیر گذاشته است به طوریکه یک کارشناس بهداشت و محیط شهرستان قائمشهر پیشتر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص مشکلاتی که محل دفن زباله برای شهروندان ایجاد می کند، گفت: انباشت زباله باعث گازهای گلخانه ای می شود و آتش زدن مواد پلاستیکی در محل دفن زباله باعث ایجاد مواد سرطان زا می شود که بسیار برای شهروندان و به خصوص کشاورزان آن منطقه خطرناک است.

کوه چِندش‌آور در دلِ طبیعت زیبا مازندران

خطرآفرینی زباله برای سلامت قائمشهری‌ها

ابراهیم دهرویه با بیان اینکه زباله نباید به صورت غیراصولی در محل دفن زباله انباشت شود، افزود: مهم ترین امر بحث آموزش تفکیک زباله از مبدا است تا از ریختن زباله به صورت غیراصولی در این منطقه جلوگیری شود.

کارشناس بهداشت و محیط شهرستان قائمشهر با اعلام اینکه روانه شدن شیرابه زباله به سمت زمین های کشاورزی و رودخانه تلار (در نزدیکی محل دفن زباله) یکی دیگر از عامل های به خطر انداختن سلامت شهروندان است، گفت: مسوولان مربوط باید به فکر حل این مساله برای کاهش آلودگی باشند.

دهرویه همچنین در خصوص مصوبه شهرداری برای کنترل شیرابه در محل دفن زباله گفت که هنوز طرح به ما ارسال نشده تا از محیط و حوضچه مورد نظر بازدیدی داشته باشیم.

کوه چِندش‌آور در دلِ طبیعت زیبا مازندران

نفوذ شیرابه به زمین و مرگ کشاورزی

علاوه بر سخنان و نظرات کارشناس بهداشتی، یکی از شهرداران وقت قائمشهر نیز وضعیت محل دفن زباله و آسیب هایی که با روانه شدن شیرابه به زمین های کشاورزی و رودخانه تلار وارد می کند را مهم ترین چالش این شهرستان اعلام کرد.

سال ۱۳۹۷ رئیس وقت شورای اسلامی شهر قائمشهر در خصوص مصوبه شورا برای کنترل شیرابه و اقداماتی که باید پیمانکار انجام دهد، گفت که طی مصوبه شورا پیمانکار موظف است تا با آخرین فناوری روز دنیا نسبت به تصفیه شیرابه با نظارت مجموعه شهرداری اقدام کند.

افشین حسین زاده ادامه داد: این پیمانکار موظف است شیرابه هایی که به زمین های کشاورزی و رودخانه تلار رهاسازی می شود را جمع آوری و با استانداردهایی که مرکز بهداشت مد نظرش است، تحویل دهد.

اما سرانجام این مصوبه بعد از گذشت چند سال را شهرداری فعلی قائمشهر این‌گونه بیان می کند که بیش از ۵۰ سال زباله در این مکان دپو می‌شد و این وضعیت به گونه ای است که ارتفاع این کوه زباله به بیش از ۶۰ متر رسید و علاوه بر ایجاد بوی بود برای سلامتی هم مضر بود.

کوه چِندش‌آور در دلِ طبیعت زیبا مازندران

پایان کابوس انباشت زباله

کاظم علیپور افزود: روزانه ۲۳۰ تن زباله در شهر قائمشهر جمع‌آوری می‌شود که در حال حاضر فقط پنج درصد آن بازیافت می‌شود.

وی با اشاره به جدیت شهرداری قائمشهر برای رفع این معضل همیشگی شهر گفت: برای این منظور با بهره برداری خط پردازش زباله کابوس انباشت زباله در این شهر به پایان رسید .

شهردار قائمشهر با اشاره به اینکه هزینه اجرای خط پردازش زباله شهر سه هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال است، اظهار کرد: با راه اندازی خط پردازش زباله ۶۰ درصد زباله های شهر بازیافت می‌شود و ۴۰ درصد مابقی در سکوها دپو نمی‌شود و زباله های بازیافت نشده پس از تبدیل به لندفیل زباله دفن بهداشتی می‌شود.

وی ادامه داد: با ورود دستگاه های پیشرفته تفکیک زباله فصل جدید در مدیریت زباله های شهر قائمشهر ایجاد شد به طوریکه این دستگاه ها قادر به تفکیک و بازیافت زباله می شوند و کمک شایان توجهی در جلوگیری از انباشت و تشکیل زباله خواهد داشت.

علیپور توضیح داد: جداسازی مواد بازیافتی از زباله های غیر قابل استفاده پرداخت با تهویه و مدیریت پسماندها امی زیست محیطی برداشته شد. از بین بردن کامل بوی بد زباله و ترمیم محیط زیست نیازمند زمان و صبوری است.