به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «جبهه مشترک اصولگرا - اصلاحطلب علیه افراطیون» نوشت: شواهد نشان میدهند بازآرایی تازهای از موقعیت احزاب و گروههای سیاسی در حال وقوع است. در یک جمله این بازآرایی از این قرار است: عقلای اصولگرا به مرکز تقسیم کار سیاسی برای ایران بازگشتهاند. مطابق این بازآرایی سیاسی تازه در ایران، دیگر موقعیت احزاب و گروههای اصلاحطلب یا اصولگرا مانند گذشته نیست. در قیاس با ۳۰ سال پیش در آغاز دوران اصلاحات، دیگر نمیتوان اصولگرایی یا اصلاحطلبی را همانطور تعریف کرد که آن زمان تعریف میشد. این بازآرایی حتی از تغییرات دولت اعتدال هم آشکارتر و صریحتر است. تغییر بزرگ دوره اعتدال، این بود که احزاب اصلاحطلب و طیفهای اصولگرایان میانه، حول روحانی برخاسته از جریان راست سنتی گرد آمدند. ائتلاف دوره اعتدال، تعریف شده، مشخص شده یا دارای مرز مشخص نبود. هرچه بود، حداقل نسبت به دوره اصلاحات یک گام به پیش بود. اما تغییراتی که امروز در سپهر سیاسی در حال وقوع است و میتوان از آن با عنوان بازآرایی سیاسی تازه در کشور یاد کرد، از جنسی دیگر است. اگر در گذشته اصلاحطلبان در یک سمت سیاست و اصولگرایان در سمت دیگر سیاست ایران یک موقعیت فرضی داشتند، امروز آن موقعیتها در حال تغییر است. میتوان از تعبیر معروف «کارل مارکس» هم استفاده کرد که گفت «هرآنچه سخت و استوار است، دود میشود و به هوا میرود.» در سیاست ایران چیزی دود نمیشود، بلکه یک جابهجایی بزرگ موقعیتها در حال وقوع است. این بازآرایی هم به معنای تغییر نگرش و رویکرد احزاب و جریانهای سیاسی است و هم به معنی تغییر موقعیت آنها در مجموعه سیاست ایران. چیز متفاوتی در جریان است؛ چیزی که نشانههایش هست اما هنوز به صورت رسمی دیده نمیشود، در حال وقوع است اما هنوز رخ نداده است. جز «بازآرایی» تعبیر بهتری نمیتوان برای آن پیدا کرد. این دگرگونی یا جابهجایی چیزی شبیه «وفاق ملی» هم هست، اما فقط وفاق ملی نیست. به این دلیل فقط وفاق ملی نیست که نشانههای این دگرگونی پیش از رویکار آمدن دولت پزشکیان بروز و ظهور یافت.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «دو شرط یمن برای توقف حمله به اسرائیل توقف حمله به غزه و پایبندی دقیق به آتشبس» نوشت: یمن ساعاتی پس از حمله به اهدافی در «ایلات»، توقف حملات به غزه و پایبندی کامل رژیم اسرائیل به آتشبس را شرط لازم و کافی! برای توقف حملات یمنیها به سرزمینهای اشغالی دانست.
شاید توان شاخه یمنی مقاومت در ابتدای ورودش به جنگ غزه نسبت به دیگر شاخههای مقاومت کمتر ارزیابی میشد، اما در پی جنگ یمن آنها این تصور را شکستند. گرچه سخن از آتشبس غزه چند روزی است که سر زبانهاست، اما مقاومت یمن همچنان حملات خود به اراضی اشغالی را ادامه میدهد. حالا «محمد البخیتی»، عضو دفتر سیاسی انصارالله یمن، در گفتوگو با شبکه «الجزیره مباشر» گفته است: «عملیاتهای ما علیه اشغالگران مشروط به توقف تجاوزات علیه غزه و پایبندی دقیق به توافقات انجامشده است.» این سخنان با توجه به بدعهدیهای دائمی رژیم آپارتاید اسرائیل مطرح میشوند. چنانکه او تصریح کرده است: «عملیات ما در صورت وقوع هرگونه نقض از سوی رژیم صهیونیستی با هماهنگی مقاومت ادامه خواهد یافت. رژیم صهیونیستی در ساعات پایانی پیش از اجرای توافق آتشبس از فرصت سوءاستفاده کرد و جنایات بیشتری مرتکب شد. توافق در غزه به معنای پایان جنگ نه پایان درگیری بوده و تعهد ما مشروط به پایبندی اشغالگران است. رژیم صهیونیستی طبق معمول از اجرای توافقات طفره میرود، اما هرگز اجازه نخواهیم داد بندهای توافق را تحریف کند. جبهه پشتیبانی یمن مؤثر بود و هزینههای سنگین نظامی و اقتصادی به رژیم اشغالگر و همپیمانانش وارد کرد. ما هیبت رژیم صهیونیستی و حامی آن، آمریکا، را شکستیم و آماده ورود به هر نبردی در آینده هستیم.»
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بازمیگردیم گلهای پیروزی بچینیم» نوشت: بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی دیروز گفت که «بازگشت به جنگ در صورت لزوم را محفوظ میدانیم و این امر از حمایت آمریکا برخوردار است.» اسرائیل کاتس، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی هم به سیانان گفت که «من با گالانت موافق نیستم که اهداف جنگ محقق شد، زیرا حماس همچنان در غزه قدرت دارد» و از «نقش قوی دولت ترامپ در هفته گذشته در انعقاد» توافق آتشبس خبر داد. هر دو موضع، نشانههایی جدی از نارضایی اسرائیلیها از روند آتشبسی است که بعد از ۴۷۱ روز جنگ ویرانگر شروع شده است: «ما در مراحل بعدی با حسننیت مذاکره خواهیم کرد و از دستیابی به اهدافمان عقبنشینی نخواهیم کرد، حتی اگر لازم باشد از راههای دیگر استفاده کنیم.» آتشبس، صبح یکشنبه از ساعت ۸:۳۰ به وقت محلی (ساعت ۱۰ به وقت تهران) اجرایی شد و همزمان، دهها تصویر از شادی مردم غزه منتشر و به فاصلهای کم، هزاران نفر از اهالی غزه، بازگشت به خانههایشان را شروع کردند. غروب دیروز هم، بر اساس بخشی از مرحله اول توافق، گردانهای القسام سه زن اسیر اسرائیلی را به صلیب سرخ تحویل داد و در مقابل، رژیم صهیونیستی ۹۰ اسیر فلسطینی را به عنوان بخشی از مرحله اول توافق تبادل اسرا آزاد کرد که شامل ۶۹ زن و ۲۱ کودک است. نکته قابلتوجه در زمان تحویل اسرای اسرائیلی، حضور صدها تن از نیروهای جنبش حماس بود. حین تحویل اسرای اسرائیلی نیز جمعیتی بزرگ از فلسطینیان شعار میدادند: «ما مردان محمد ضیف هستیم.» اگرچه اسرائیل هنوز تعداد کل فلسطینیهایی را که در قبال هر گروگان آزاد میکند تأیید نکرده است، اما حماس گفته است که بر اساس توافق آتشبس به ازای هر گروگان که آزاد میشود، ۳۰ زندانی فلسطینی آزاد خواهند شد. همزمان، آژانس آن روا اعلام کرد با اجرایی شدن توافقنامه تبادل اسرا و آتشبس در نوار غزه ۴ هزار کامیون از کمکهای بشردوستانه برای ورود به غزه آمادهاند و منابع مصری هم گفتند که کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه در انتظار دستور مقامات برای ورود به نوار غزه هستند. شبکه سیانان هم از قول یک مقام ارشد رژیم صهیونیستی گزارش کرد که ارتش اسرائیل در حال آماده شدن برای خروج از بخشهایی از غزه است.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود تیتر «سرزمین حماسه» را برگزید و نوشت: پس از اعلام آتشبس در روز یکشنبه، موجی از شور و شادی در خیابانهای نوار غزه ایجاد شد. مردم غزه با حضور در خیابانها و خرابههای این باریکه به جشن و پایکوبی پرداختند و حملات موردی آخرین ساعات نیروی هوایی ارتش رژیم صهیونیستی نیز مانع از ابراز خوشحالی آنان نشد. در ساعات ابتدایی توافق آتشبس تصاویری از نوار غزه منتشر شد که مانند آب سردی بر رسانههای عبری بود. تصویر خروج خودروهای مبارزان حماس و پلیس غزه و رژه نیروهای امنیتی غزه در خیابانهای این باریکه ساحلی خط بطلانی بود بر تمام ادعاهای ارتش رژیم صهیونیستی درباره نابودی ساختار و تشکیلات حماس و مقاومت غزه که به صورت مداوم بویژه پس از شهادت یحیی سنوار بارها تکرار شده بود. حضور نیروهای مقاومت در میان مردم غزه، نه به عنوان نیروی نظامی، بلکه به عنوان نیروهای امنیتی، پلیس و خدمات عمرانی، پیام مهمی برای دشمنان مقاومت غزه بود. تا پیش از این جنبش حماس اعلام کرده بود ۷۲۳ نیروی پلیس و امنیتی این جنبش از جمله رئیس پلیس نوار غزه در جنگ به شهادت رسیدهاند. این ظهور علنی نیروهای امنیتی فلسطینی در لباس رسمی در غزه، نشاندهنده توانمندی نهادهای امنیتی فلسطینی و پیامی است که رژیم صهیونیستی را به چالش میکشد، چرا که یکی از اهداف اعلام شده این رژیم، پایان دادن به حکومت حماس بر غزه بود. استقرار نیروهای پلیس فلسطینی در غزه میتواند مقدمه از سرگیری تدریجی فعالیت دیگر نهادهای دولتی در این منطقه باشد. همچنین استقرار نیروهای پلیس حماس در غزه نشاندهنده انسجام داخلی و تأکیدی بر این واقعیت است که نهادهای امنیتی و دولتی توانایی به دست گرفتن زمام امور را دارند. در کنار حضور نیروهای پلیس غزه در خیابانها نیروهای خدمات مدنی و شهرداری نیز در برخی معابر نوار غزه اقدام به بازگشایی معبر و آواربرداری در این باریکه ساحلی کردند. البته آواربرداری و بازسازی خرابههای غزه که حاصل ۱۶ ماه جنایت رژیم صهیونیستی است، به این آسانی نیست و زمان بسیاری برای آن نیاز است اما حضور سریع نیروهای مدنی و امنیتی وابسته به حماس این پرسش را در شبکههای اجتماعی رژیم صهیونیستی داغ کرد: آیا اسرائیل توانست حماس را به زانو در آورد؟
در همین حال رادیو ارتش رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد نیروهای پلیس حماس در حال استقرار مجدد در سراسر نوار غزه هستند و حماس که هیچگاه کنترل خود بر هیچ بخش از نوار غزه را از دست نداد، از این شرایط برای تقویت و تثبیت سیطره خود بر غزه بهرهبرداری میکند.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «صفآرایی در مقابل دیپلماسی» را برگزید و نوشت: کافی است خبری از مذاکره در میان باشد و نامی مسعود پزشکیان تا شاهد سیل حملات تندروها با حربههای گوناگون باشیم؛ از هزینهتراشی برای ایران با تأکید بر تلاش بر ترور ترامپ تا خطونشان برای دولت که مذاکره هیچ نتیجهای ندارد، بنابراین با گشودهشدن کوچکترین روزنهای از امید در پرتو مذاکرات احتمالی ایران با دنیا، کاسبان تحریم هرچه در توان دارند به میدان میآورند تا مانع ایجاد هر نوع راهحلی برای رفع تحریمها شوند. در این میان، چه چیزی بهتر از تکیه بر توان اقلیت پرسروصدای تندرو که با شنیدن نام آمریکا یا حتی کلمه مذاکره، چشمان خود را میبندند و فقط فریاد میزنند. رادیکالهایی که عامدانه یا از سر ناآگاهی، در مقابل منافع ملی ایستادهاند و دلیل مخالفتهایشان هم ترس از موفقیت جناح رقیب است.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «شوک خورشیدی به ساختوساز» را برگزید و نوشت: بازار رکودزده ساختوساز که همزمان با «تورم ساختمانی» نیز دست و پنجه نرم میکند، از آخر هفته گذشته با یک «شوک تازه» روبهرو شد. تفاهمنامهای بیرون از وزارت راه و شهرسازی بهعنوان تنها مرجع تصویب مقررات ساختمان در دولت، منعقد شده است که میگوید «ساختمانهای جدید مسکونی باید به نیروگاه خورشیدی مجهز شوند.» برداشتها در بازار مسکن از محتوای تفاهمنامه آن است که «سازندگان ساختمان ۴ طبقه و بیشتر اگر تکلیف اجباری نصب پنل خورشیدی روی پشتبام را انجام ندهند، تاییدیه فنی مهندس ناظر و همچنین انشعاب و پایانکار را دریافت نخواهند کرد.» با این حال بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد، روند کار مهندسان ناظر در چارچوب قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و بر اساس مباحث مقررات ملی ساختمان، از قبل تعریف شده است و نظارت فنی بر ساختوساز با «سلیقه مدیران» قابل جمع نیست، مگر آنکه وزارتخانه مسئول حسن اجرای این قانون، «غفلت» کند. البته قصد اولیه آن تفاهمنامه، «فرهنگسازی» و «تشویق مالکان» برای «تجهیز ساختمانها به برق خورشیدی» بوده است. در این بررسی قیمت تمامشده نیروگاه در محل سکونت و «محدودیتهای مالکان» برآورد و شناسایی شده است.