به گزارش ایرنا «امین امینیان» یکشنبهشب در جلسه همفکری با اصحاب رسانه شهرستان که در سالن اجتماعات فرمانداری برگزار شد، افزود: منظور از توسعه نیز توسعه پایدار و همهجانبه است نه توسعه مخرب.
وی به نقل از یک اقتصاددان مطرح، اظهار کرد: بذر توسعه در زمین گفتوگو و تفاهم کاشته میشود، به آب سرد جوانه میزند و به نسیم مدارا میبالد؛ مردمانی که شیوههای معقول و اخلاقی گفتوگو را تمرین نمیکنند و در کوچکترین مسایل بیصبری میکنند، نه موکراسی و نه رشد اقتصادی، آنان را به توسعه رهنمون نمیسازد.
معاون استاندار آذربایجانشرقی و فرماندار شهرستان ویژه مراغه تاکید کرد: اگر نتوانیم با همدیگر تعامل داشته باشیم، بهتر است از توسعه صحبت نکنیم؛ توسعه کارخانهای است که محصول نهایی آن سعادت و رضایت است و ۲ خط تولید شامل «رفاه» و «رضایت» دارد.
«امینیان» با تاکید بر اینکه وجود چهار سرمایه اقتصادی، انسانی، اجتماعی و نمادین در مسیر توسعه مورد توافق تمام اندیشمندان قرار دارد، افزود: همچنین توسعه ۲ بعد عینی و ذهنی دارد که هر ۲ باید مورد توجه قرار گیرد.
وی جملههایی از کتاب «عقلانیت و توسعهیافتگی» نوشته «محمود سریعالقلم» با مضمون «مبنای قانونی رشد و توسعه عقلانیت است و این مطاع با سهولت به دست نمیآید» را قرائت کرد و افزود: تاریخ غرب و اخیرا تاریخ پیشرفت آسیا معرف این واقعیت است که هیچ عاملی به اندازه تولید، زمینههای توسعه را فراهم نمیکند و تولید به ملت و کشور اعتماد به نفس میدهد.
وی توسعه را مبنای حفظ هویت و استقلال و مظهر قدرت خواند و ادامه داد: تولید نیروی محرکه تغییر است و دامنه فکر و مرزهای فهم پدیدهها را گسترش میدهد؛ همچنین زمینه نظم رفتاری و فکری و قاعدهمند شدن زندگی را فراهم میکند.
فرماندار مراغه از زاویه نگاه «سریعالقلم» به توسعه نگریست و افزود: نسخه غرب برای توسعه بلندمدت بوده اما نسخه خاور دور در ۳۰ سال اخیر با شرایط ما سازگارتر است و میتوانیم از آن الگو بگیرم.
«امینیان» اضافه کرد: از دیدگاه «سریعالقلم» اگر اجماعی بین نخبگان فکری و ابزاری اتفاق بیافتد، زمینه توسعه فراهم میشود؛ ضمن توجه به اینکه نخبگان فکری همان اندیشمندان، اصحاب رسانه و دانشگاهیان هستند و نخبگان ابزاری هم حاکمان کشورها محسوب میشوند.
وی تاکید کرد: بر همین اساس اگر صاحبنظران با دولتمردان به اجماع برسند، زمینه توسعه فراهم میشود و در غیر اینصورت هرکسی مسیر خودش را پیش میبرد و برآیند این تفرق برای شهرستان ثمری نخواهد داشت.
فرماندار مراغه تصریح کرد: رسانهها باید نقد بکنند اما در صورتی که بیشترین انرژی آنان در مسیر اجماع صرف شود، گامهای بلندی برای توسعه برداشته خواهد شد.
فرماندار: اصحاب رسانه مراغه بیشترین انرژی خود را برای اجماع صرف کنند
وی همچنین با اشاره به برخی از دیدگاههای «مسعود فراستخواه»، از اصحاب رسانه خواست تا در عمل هم در مسیر مباحثی که روی آنها اتفاقنظر وجود دارد، گام بردارند.
«امینیان» کثرت اصحاب رسانه در مراغه را نویدبخش همگرایی آنان دانست و افزود: این کثرت به دلیل تفاوت نگرشها میتواند در رسیدن به یک گفتمان واحد برای توسعه موثر باشد.
مراغه در چهار حوزه مختلف دارای ظرفیت است
فرماندار مراغه با بیان اینکه ۲ روش برای توسعه شامل «داراییمبنا» و «نیازمبنا» وجود دارد، افزود: در مراغه روی توسعه «داراییمبنا» تمرکز، و ظرفیتهای شهرستان شناسایی شده که شامل چهار حوزه کشاورزی، گردشگری، لجستیکی و نیروی انسانی متخصص است.
«امینیان» افزود: اقلیم متنوع مراغه دارای ظرفیت کشاورزی است اما کشاورزی مدرن باید جایگزین کشاورزی سنتی شهرستان شود؛ ضمن توجه به اینکه سه حوزه دیگر هم در این شهرستان دارای ظرفیت بیبدیل است.
وی با تاکید بر اینکه برای توسعه هر چهار حوزه باید به صورت همزمان برنامهریزی شود، افزود: رویکرد شهرستان به بخش صنعت، ایجاد صنایع وابسته به بخش کشاورزی است؛ ضمن توجه به اینکه در بخش کشاورزی ظرفیتهای بینظیری وجود دارد و در زراعت و باغبانی خلاصه نمیشود.
فرماندار مراغه با بیان اینکه برای نمونه پرورش حشرات و آبزیپروری میتواند ذیل بخش کشاورزی توسعه یابد، افزود: دهها نمونه دیگر همچون پرورش کرم ابریشم، زالو و غیره میتواند برای کشور ارزآوری داشته باشد.
وی وابستگی شدید به سیب را در مراغه آسیبزا خواند و اضافه کرد: برای محصول سیب هم باید اقداماتی در دستور کار قرار گیرد که سرمایهگذاری در بخش صنایع تبدیلی سیب از جمله آنهاست.
وی اضافه کرد: در بخش گردشگری تاریخی و طبیعی مراغه هم ظرفیتهای بیبدیل وجود دارد و باید در این زمینهها سرمایهگذاری شده و زنجیره بخش گردشگری راهاندازی شود.
به گفته وی مراغه همچنین از موقعیت ممتاز برای ایجاد پایانه صادراتی، دهکده لجستیک و منطقه ویژه اقتصادی برخوردار بوده که در گذشته کارهایی در این زمینهها انجام شده اما به نتیجه نهایی نرسیده است.
فرماندار مراغه با بیان اینکه متاسفانه آزادراه مراغه – تمرچین برای مدتی متوقف، و در ادامه از برنامه خارج شده است، ابراز امیدواری کرد که اجرای این طرح بار دیگر در دستور کار قرار گیرد.
«امینیان» به ظرفیت نیروی انسانی مراغه هم اشاره، و این پرسش را مطرح کرد که آیا دانشگاههای شهرستان مسیر تعالی را به صورت کامل طی کردهاند؟ و افزود: دانشگاههای مراغه باید در راستای دانشگاههای نسل سوم و چهارم و در جهت کارآفرینی و مسئولیتهای اجتماعی حرکت کنند و آینده منطقه را شکل دهند.
به گفته وی نسل چهارم دانشگاهها در سطح دنیا وظیفه دارند تا در شکلدهی به آینده مناطق نقش ایفا کنند و از آموزش صرف خارج شدهاند؛ ضمن توجه به اینکه نباید تصور شود که در این جلسه دانشگاههای شهرستان مورد انتقاد قرار میگیرد بلکه انتظار از مراکز دانشگاهی فراتر از اینهاست.
فرماندار مراغه تاکید کرد: در هر چهار حوزه دارای ظرفیت این شهرستان باید زنجیره ارزش ایجاد شود و فراتر از آن، باید هر چهار مورد به هم متصل شود تا شاهد رشد اقتصاد دانشبنیان در بخشهای مختلف از جمله کشاورزی، گردشگری و لجستیک باشیم.
وی اضافه کرد: برای نمونه در بخش گردشگری شهرستان میتوان از جذابیتهای عرضه محصولات کشاورزی درآمدزایی کرد.
«امینیان» تاکید کرد: شاید راهبردهای دیگری هم برای توسعه مراغه وجود داشته باشد اما تصور بنده این است که با اجرای طرحهای اولویتدار در این چهار بخش میتوان به توسعه شهرستان دست یافت.
وی با بیان اینکه دیدگاههای مردم عادی و صاحبنظران در تعیین اولویتهای توسعه و طرحهای سرمایهگذاری مورد توجه قرار میگیرد، افزود: جلسه با خبرنگاران به صورت مستمر برگزار خواهد شد و جلسات بعدی به صورت پرسش و پاسخ خواهد بود.
وی پرهیز از نقد گذشته را یادآوری کرد و افزود: مراغه دارای پیشینه غنی تمدنی است اما در شان خودش به آن توجه نشده است؛ بر همین اساس هرکس به اندازه توان خودش باید در زمینه جبران گذشته مشارکت داشته باشد.
فرماندار مراغه نرخ بیکاری شهرستان را موجب غصه خواند و افزود: نرخ بیکاری این شهرستان حدود ۱۸ درصد است و نزدیک به ۱۶ هزار بیکار در این شهرستان وجود دارد.
وی همچنین خامفروشی را در هر نقطه از دنیا منسوخ دانست و افزود: ایجاد ارزش افزوده در شهرستان با جدیت دنبال خواهد شد؛ هرچند که مسیر بسیار دشواری است.
بروکراسی اداری در مراغه بسیار عجیب است
فرماندار مراغه بروکراسی اداری در شهرستان را بسیار عجیب خواند و افزود: بروکراسی اداری این شهرستان را در هیچ شهرستان دیگری مشاهده نکردهام و باید اصلاح شود.
«امینیان» افزود: هرکسی در این شهرستان برای منافع عمومی گام بردارد، مسئولان باید او را یاری کنند و اگر مسئولی این روحیه را نداشته باشد، عذر او را خواهیم خواست.
وی تاکید کرد: مسئولی که در مسیر توسعه شهرستان همراه و همگام نباشد، باید از قطار توسعه پیاده شود و اگر نیاز باشد، خودم هم پیاده خواهم شد تا این قطار از حرکت بازنماند.
وی اضافه کرد: دست مسئولی که با گفتمان دکتر پزشکیان موافق بوده و صلاحیت و کارآمدی داشته باشد، را میبوسیم زیرا به وفاق ملی باور عمیق داریم؛ به همین دلیل مدیری که مسئولیت قبول کرده باید همگام با دولت حرکت کند.
رسانهها در مسیر توسعه مراغه مسئولان را همراهی کنند
فرماندار مراغه همراهی رسانهها در مسیر توسعه را مورد تاکید قرار داد و افزود: حتی نقد مخرب مسئولان هم ایرادی ندارد و شُک ناشی از نقد رسانهای برای مسئولی که از مسیرش خارج شود، لازم است.
«امینیان» وعده داد که برای رسانههای شهرستان به اندازه کافی وقت صرف کند و افزود: حضور پرشور اصحاب رسانه شهرستان در این جلسه و دغدغهای که برای توسعه شهرستان دارند، قابل قدردانی است.
وی همچنین با بیان اینکه با هزینههایی که گاهی اصحاب رسانه در مراحل کار متحمل میشوند آشنایی دارد، افزود: جلسه با خبرنگاران شهرستان قبل از نخستین شورای اداری برگزار شد و پیش از این تنها با گروههای مرجع جلساتی را برگزار کردهام.
تلاش کردم تحت تاثیر کسی قرار نگیرم
فرماندار مراغه با تاکید بر اینکه تلاش کرده است تا تحت تاثیر هیچکسی قرار نگیرد، ادامه داد: بدونشک در ادامه با مشورت گروههای مرجع و نهادهای مردمی، به جمعبندی در خصوص مسایل مختلف خواهم رسید.
«امینیان» ادامه داد: داشتن ذهنیت موجب میشود تا بخشی از مشکلات شهرستان از دید پنهان بماند؛ البته شاید به این شیوه بنده هم انتقادهایی مطرح شود اما از نظر بنده این نوع نگرش لازم است.
به گزارش ایرنا جلسه هماندیشی فرماندار مراغه با اصحاب رسانه بیش از سه ساعت به طول انجامید.