شناسهٔ خبر: 70897034 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند + عکس

یکی از بناهای تاریخی و مذهبی تاشکند، مجموعه حضرت امام است. این مجموعه که در بافت قدیمی شهر تاشکند قرار دارد، در نزدیکی محل دفن «کفال شوشی»، اولین امام(پیشوا) تاشکند است که اندیشمند و شخصیتی مذهبی بود و به مرور ساخته شد.

صاحب‌خبر -

محل نگهداری یکی از قدیمی ترین مصحف های قرآن مجموعه حضرت امام تاشکند،

به گزارش ایکنا به نقل از ازبکستان تراول، یکی از بناهای تاریخی و مذهبی تاشکند، مجموعه حضرت امام است. این مجموعه که در بافت قدیمی شهر تاشکند قرار دارد، در نزدیکی محل دفن «کفال شوشی»، اولین امام(پیشوا) تاشکند است که اندیشمند و شخصیتی مذهبی بود و به مرور ساخته شد. این مجموعه شامل مسجد تیلا شیخ، مقبره ابوبکر کفال شوشی، مدرسه دینی باراک خان، مدرسه موی مبارک و مؤسسه اسلامی امام بخاری است.

مجموعه حضرت امام، کتابخانه اداره مسلمانان ازبکستان را در خود جای داده است که گنجینه آن شامل حدود 20 هزار کتاب، از جمله حدود 3 هزار نسخه خطی و ترجمه قرآن به بیش از 30 زبان است.

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند

مصحف عثمان، منحصر به فردترین نسخه خطی ذخیره شده در این کتابخانه است که بنا به منابع در قرن هفتم میلادی و در زمان خلافت عثمان کتابت شده است. این کتاب در زمان تیمور در قرن 13 میلادی و بنا به روایتی از کوفه به منطقه سمرقند ازبکستان آورده شده است.

بیشتر بخوانید:

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند

بناهای معماری این مجموعه منحصر به فرد در دوره‌های مختلف تاریخی ساخته شده‌اند. مقبره کفال شوشی، مدرسه براخان و مدرسه موی مبارک در قرن شانزدهم میلادی ساخته شد، مسجد نمازگاه که در آن نمازهای اصلی عید برگزار می‌شد، در قرن نوزدهم (حدود سال 1865)، مسجد تیلا شیخ در قرن بیستم (در سال 1903) و مسجد جامع «حضرت امام» و ساختمان اداری جدید دفتر مسلمانان ازبکستان در سال 2007 به ابتکار رئیس جمهور ازبکستان ساخته شد.

با کمال تعجب، تمام عناصر معماری این مجموعه، علی‌رغم تفاوت سنی، شبیه به یک کل واحد به نظر می‌رسند، زیرا آنها به همان سبک معماری ایرانی و سمرقندی ساخته شده‌اند.

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند

امام کفال الشوشی(903–975) معروف به حضرت امام در منطقه شُش (تاشکند کنونی) به دنیا آمد. تحصیلات خود را در زادگاهش فرا گرفت و سپس در مراکز اسلامی آن زمان مانند بخارا، سمرقند و ترمز تحصیلاتش را تکمیل کرد و از اولین مبلغان اسلام در تاشکند بود.

بعد از درگذشت در همین مکانی که امروزه به عنوان مجموعه حضرت امام معروف است، به خاک سپرده شد. سپس در حول محل دفن شیخ شوشی از قرن شانزدهم میلادی به مرور ساخت بناهای مختلف آغاز شد.

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه حضرت امام

 مدرسه «موی مبارک» که در قرن شانزدهم ساخته شده است. این مدرسه به خاطر داشتن چند تار مو منسوب به حضرت محمد(ص) به این نام معروف شده است. کتابخانه اداره مسلمانان ازبکستان نیز در این مدرسه قرار دارد و مصحف قرآن عثمان هم در آن جای گرفته است.

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند

مدرسه «باراک خان» هم در قرن 16 میلادی ساخته شده است. از سال 1950 تا 2007، اداره روحانی مسلمانان ازبکستان در اینجا مستقر بود. امروزه این مدرسه به صنعتگران بومی واگذار شده است. در اینجا کارگاه‌های آنها وجود دارد که می‌توانید محصولات و سوغاتی‌های اصلی آنها را خریداری کنید.

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند

مقبره کفال شوشی به افتخار ابوبکر بن علی بن اسماعیل الشعشی در قرن شانزدهم ساخته شده است. مقبره کفال شوشی به شکل خانقاه (بنای پیچیده‌ای متشکل از سرداب، مسجد و حجره‌ها) ساخته شده است.

مسجد نمازگاه که در سال 1865م ساخته شد، یکی از بزرگترین مساجد تاشکند به حساب می‌آمد که در آن نمازهای اصلی مانند نماز عید فطر و عید قربان برگزار می‌شد. از سال 1971م، مؤسسه اسلامی تاشکند را در خود جای داده است.

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند

مسجد جامع بزرگ امام خواست در سال 2007 م تنها در 4 ماه به افتخار اعلام تاشکند به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام ساخته شد. این مسجد دارای دو گنبد بزرگ آبی است که در داخل با تذهیب تزئین شده است، مانند مدرسه تیلاکاری در سمرقند و دارای بیست ستون چوبی به سبک معماری چهل ستون در اصفهان است. دهانه پنجره‌های گنبدها به گونه‌ای طراحی شده است که اشعه خورشید از طلوع تا غروب خورشید دائماً به داخل مسجد نفوذ می‌کند. در ورودی مسجد دو مناره به ارتفاع 53 متر برپا شده بود. بیش از 10 هزار نمازگذار می‌توانند همزمان در این مسجد نماز بخوانند.

نگاهی گذرا بر بناهای مجموعه «حضرت امام» تاشکند

فهرست منابع:

https://ru.travelornament.com/kompleks-hazrati-imam

https://ru.wikipedia.org/wiki/Ансамбль_Хазрати_Имам

https://moonwalker004.livejournal.com/1099956.html

https://uzbekistan.travel/ru/o/kompleks-hazrati-imam/

انتهای پیام