به گزارش ایرنا شهر بیرجند به خاطر حاشیه نشینی، وجود محلات آسیب پذیر و دیگر عوامل بیش از دیگر نقاط خراسان جنوبی با مسئله اعتیاد و وجود معتادان متجاهر دست و پنجه نرم می کند.
وجود معتادان متجاهر در نقاط مختلف شهر همواره مورد اعتراض شهروندان مرکز خراسان جنوبی بوده در حالی که مسئولان ذیربط حل اساسی این معضل را در ایجاد مرکز درمان اجباری اعتیاد میدانند که از چهار سال پیش به عنوان یک فوریت مطرح شده اما همچنان در حد مصوبه باقی مانده است.
درخصوص معتادان متجاهر بیش از ۳۰ دستگاه اجرایی دخیل هستند و برهه از زمان هم دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان اعلام کرده بود که در این خصوص مدیرانی که به وظایف قانونی خود عمل نکنند برای آنها پرونده ترک فعل تشکیل میشود.
چند ماه قبل تصاویر زننده ای از وجود معتادان کارتن خواب در آرامستان بیرجند از سوی شهروندی به دست خبرنگار ایرنا رسید و پیگیر کم و کیف راه اندازی مرکز ماده ۱۶ در استان شدیم که حاصل آن انتشار گزارشی با عنوان «معتادان متجاهر در بیرجند بدون مرکز درمان اجباری» بود.
از آنجایی که در خراسان جنوبی مرکز ماده ۱۶ ویژه نگهداری و درمان اجباری معتادان متجاهر وجود ندارد این افراد با دستور مقام قضایی وارد مراکز ماده ۱۵ شده و در آنجا خدمات میگیرند که به نظر میرسد تاکنون این اقدام در کاهش آمار معتادان متجاهر اثرگذار نبوده است.
پذیرش و نگهداری اجباری افراد در مراکز ماده ۱۵ میتواند دردسرهایی در پی داشته باشد چرا که مراکز درمانی موجود، ساز و کار نگهداری اجباری معتادان، مراقبت و کنترل را ندارند و باید مراکز خاصی برای آنان در نظر گرفته شود.
زنگ خطر ورود معتادان متجاهر در مراکز ماده ۱۵
کارشناسان حوزه ترک اعتیاد معتقد هستند مراکز ماده ۱۵ به خاطر نفع مالی برای پذیرش معتادان متجاهر تمایل دارند و به مخاطرات حضور چنین افرادی هم آگاه هستند لذا حضور فرد معتاد پرخطر با سوابق متعدد قضایی در کنار فردی که داوطلبانه برای ترک اعتیاد اقدام کرده عواقب متعددی میتواند داشته باشد.
بر همین اساس در طرحهای جمعآوری معتادان افراد ارجاع شده به مراکز گاهی بیش از ظرفیت مرکز بوده است و با توجه به دستور قضایی مسوولان مراکز هم نمیتوانند از پذیرش آنان سرباز زَنَند که این مساله نیز میتواند مشکلات عدیدهای به دنبال داشته باشد.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی نیز عقیده دارد که راهاندازی مرکز ماده ۱۶ بر عهده شورای هماهنگی مبارزه مواد مخدر است و مجوز آن علاوه بر بهزیستی به دیگر نهادها نیز قابل واگذاری بوده لذا چنانچه تصمیم گرفتند که به بهزیستی اجازه راهاندازی این مرکز را بدهند این سازمان از دیگر فعالان حوزه ترک اعتیاد دعوت میکند تا برای اخذ مجوز اقدام کنند.
۲۷ آذرماه امسال هم خبری از فوت مرد جوانی در یکی از کمپهای ترک اعتیاد منتشر شد که مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی در خصوص آن گفت: مرد جوانی ۲ روز گذشته در کمپ ترک اعتیاد شهر قاین فوت کرده که علت آن در دست بررسی است.
حسن شرفی افزود: متوفی مردی ۳۲ ساله بوده که به خاطر اعتیاد به شیشه و کریستال اول آذرماه جاری در یکی از کمپهای ترک اعتیاد شهر قاین پذیرش شده و ۲۵ آذرماه جاری فوت کرده است.
وی با بیان اینکه فرد مذکور از همسر خود طلاق گرفته و دارای یک فرزند است ادامه داد: بعد از فوت این فرد، دادستان و نیروی انتظامی ورود پیدا کرده و پرونده در دست بررسی است.
مدیرکل بهزیستی خراسان جنوبی یادآور شد: پذیرش این فرد بر اساس نامه دادستان زیرکوه در قالب ماده ۱۶ بوده است.
تلاشهای چهار ساله برای راه اندازی مرکز ماده ۱۶
مسئولان در دولت قبل همواره برای راه اندازی مرکز ماده ۱۶ در استان تلاش داشتند و در جلسات مربوطه هم با استفاده از قید فوریت برای این موضوع مصوبه صادر می کردند، ایجاد فضایی در مجاورت زندان بیرجند برای مرکز ماده ۱۶ یا استفاده از ساختمانهای بلااستفاده دستگاههای اجرایی از راهکارهایی بود که در سه سال اخیر پیشنهاد میشد اما به نتیجه عملی نرسید.
زیرا در بازه ای از زمان مکانی به ظرفیت ۴۰ نفر معرفی شد که کمیته کشوری مبارزه با مواد مخدر برای صدور مجوز مرکز ماده ۱۶ در این مکان موافقت نکرد لذا پیگیریها تا جایی پیش رفت که مسئولان تصمیم گرفتند در زمینی به مساحت سه هکتار مرکز ماده ۱۶ را طبق استانداردهای کشوری احداث کنند.
با وجود اینکه استاندار سابق هشتم خرداد ۱۴۰۲ گفته بود که برای تامین اعتبار ساخت این زمین با ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور مکاتبه انجام شده و پروژه با حضور میهمان کشوری در هفته مبارزه با مواد مخدر (۳۱ خرداد تا پنج تیر) آغاز شود همچنان معضل نبود مرکز ماده ۱۶ برای ساماندهی معتادان متجاهر یک مسئله حل نشده در خراسان جنوبی است.
کارتن خوابی برازنده خراسان جنوبی نیست
اکنون تدبیری که استاندار خراسان جنوبی دارد این است که معتادان متجاهر حداکثر طی یک ماه آینده جمع آوری شده و در سالن مدیریت بحران استان ساماندهی شوند.
سید محمد رضا هاشمی شامگاه شنبه در شورای اجتماعی استان که به منظور بررسی اقدامات فرهنگی و عمرانی دستگاههای متولی در محلات حاشیه نشین، کم برخوردار و سکونتگاه های غیررسمی برگزار شد، اظهار کرد: پیگیریهای لازم برای ایجاد مرکز ماده ۱۶ در استان باید انجام شود زیرا شایسته مرکز خراسان جنوبی نیست که افرادی شب را در زیر پلها و دیگر مکانها بگذرانند و همه ما باید در این خصوص پاسخگو باشیم.
وی با تأکید بر ضرورت هم افزایی دستگاهها در رفع مشکلات محلات کم برخوردار، ادامه داد: اگر هر دستگاه حداقل وظایف خود را در این زمینه انجام دهد، خیلی از مشکلات موجود در این محلات حل خواهد شد.
تمرکز فعالیتها در محلات کم برخوردار
استاندار خراسان جنوبی گفت: از کار جزیره ای در این خصوص باید خودداری شود و دستگاههای اجرایی باید بصورت متمرکز برای رفع مشکلات در محلات کم برخوردار کار کنند.
وی با اشاره به اینکه توجه به اشتغال در مناطق روستایی مانع از بروز حاشیه نشینی و آسیبهای مترتب بر آن میشود؛ بر تدوین برنامه ای با افق سه ماهه در هر یک از دستگاههای متولی در این زمینه تأکید کرد و گفت: جلسه آینده شورای اجتماعی در یکی از محلات کم برخوردار برگزار شود.
دستگیری ۱۰۸ معتاد متجاهر با اجرای طرح آرامش در شهر
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان ۲۳ دی ماه جاری از اجرای طرح آرامش در شهر با هدف برخورد با خرده فروشان مواد مخدر و جمع آوری معتادان متجاهر در این استان خبر داد و گفت: در این طرح ۱۰۸ نفر خرده فروش و معتاد موادمخدر دستگیر شدند.
سرهنگ محمد حسن اکبری اظهار کرد: مأموران پلیس مبارزه با موادمخدر استان با همکاری ماموران انتظامی شهرستانهای تابعه، به منظور پاکسازی نقاط آلوده و مقابله با خرده فروشان و معتادان موادمخدر، طرح« آرامش در شهر» را در سطح استان اجرایی کردند.
وی بیان کرد: مأموران با انجام اقدامات اطلاعاتی و تحقیقات گسترده میدانی مناطق آلوده و جرم خیز را در سطح استان شناسایی و با هماهنگی مقام قضائی محلهای شناسایی شده را مورد بازرسی قرار دادند.با توجه به اینکه طبق آمار ها بیش از ۱۹ هزار معتاد در خراسان جنوبی وجود دارد، راهاندازی مرکز ماده ۱۶ سبب کاهش سرقتهای خرد نیز میشود.