شناسهٔ خبر: 70890468 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

معاون سازمان منابع طبیعی؛

جنگل‌های هیرکانی منبع تامین چوب نیست

ساری- ایرنا- معاون جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان این که اولویت نخست این سازمان حفاظت از عرصه‌ها طبیعی و جنگلی است که طبق برنامه مدون در حال اجرا است، گفت: طرح توقف برداشت چوب از جنگل های شمال که از ۱۰ سال پیش شروع شده همچنان ادامه دارد به هیچ عنوان جنگل های هیرکانی منبع تامین چوب نیست.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، نقی شعبانیان روز یکشنبه در آیین تکریم و معارفه سرپرست جدید منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری، فرسایش خاک، ریزگردها، آلودگی آب و خاک، تغییر اقلیم و ده‌ها موارد دیگر از معضلات امروز منابع طبیعی برشمرد و اظهار کرد: اگر به دنبال بررسی ریشه این مشکلات باشیم اولین گزینه، کم‌توجهی و بی‌توجهی به منابع طبیعی است.

وی اعلام کرد: بنا بر آمارهای جهانی، سالانه ۱۵ میلیارد درخت را از دست می‌دهیم و یا اینکه یک‌سوم درختان دنیا در معرض نابودی هستند، این معضل در کشورمان نیز شرایط بهتری ندارد.

این مقام مسوول گفت: ایران ۱۵۵ میلیون هکتار عرصه منابع طبیعی دارد که جزو با ارزش‌ترین عرصه‌ها در جهان است که به لحاظ تنوع پوشش و نقش اکولوژی، بی‌نظیر است، اما بدانید عمده عرصه‌های منابع طبیعی ایران در مناطق خشک و نیمه خشک قرار دارند که مسوولیت حفاظت را دو چندان می‌کند.

شعبانیان ادامه داد: سه میلیون هکتار از این عرصه‌ها در خطه شمال وجود دارد که جزو با ارزش‌ترین‌ها است، بنابراین مسوولیت این خطه، سنگین‌تر است؛ معتقدم ظرفیت علمی و تحقیقاتی بسیار خوبی در این منطقه وجود دارد که باید آن را قدر دانسته و تقویت کنید.

معاون سازمان منابع طبیعی: جنگل‌های هیرکانی منبع تامین چوب نیست

معاون جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور بیان داشت: کنشگران و حافظان عرصه های طبیعی همواره یک فرصت هستند، چرا که دلسوزانی هستند که باید از آن‌ها بهره ببرید.

شعبانیان ادامه داد: تاکنون طرح‌های منابع طبیعی با مدیریت پایدار به سرانجام نرسیده است، گرچه با سرعت خوبی در حال پیشروی است و استان مازندران نیز در این مقوله در کشور یک استان پیش رو است.

وی تاکید کرد: باید طرح‌های مدیریت پایدار به سرانجام برسد و در کنار آن، طرح کاشت یک میلیارد درخت نیز باید با قوت در راستای حفاظت و احیای منابع طبیعی، پیش برود.

معاون جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور یادآور شد: ظرفیت مراتع بسیار خوبی در استان مازندران وجود دارد که یک ظرفیت چرای بسیار خوبی را فراهم آورده که نیازمند مدیریت است.

به گزارش ایرنا، طرح مدیریت پایدار جنگل های شمال در اواخر سال ۱۳۹۹ عملیات اجرایی آن آغاز شد مهم ترین اهداف آن پس از اجرای قانون تنفس جنگل های هیرکانی از اواخر سال ۱۳۹۵ و لغو قرارداد طرح های جنگلداری به منظور پیشگیری از هرگونه بهره برداری تجاری و صنعتی از چوب های جنگلی شمال کشور بود.

جنگل‌های هیرکانی با ۱.۹ میلیون هکتار وسعت از آستارا در شمال استان گیلان شروع می شود و تا گُلی‌داغ در شرق استان گلستان به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد. بخشی کوچکی از جنگل‌های هیرکانی هم معادل ۲۰ هزار هکتار در کشور آذربایجان قرار دارد.

قدمت جنگل های شمال ایران به حدود ۳۰ الی ۴۰ میلیون سال قبل بر می گردد و دارای ۹۰ گونه درختی و ۲۱۱ گونه درختچه ای و هزار و ۵۵۸ گونه علفی و بوته ای است، مساحت این عرصه ها در حدود یک درصد جنگل های اروپاست ولی تعداد گونه های آن ۱۶ درصد گونه های موجود در کل قاره اروپا است.

این مقایسه ها نشان می دهد جنگل های هیرکانی در شمال ایران با وجود مساحت کم، تنوع گونه ای بسیار زیادی دارد و از این نظر و به دلیل تنوع زیستی و گستردگی ذخایر ژنتیکی، شایسته تحقیقات زیادی است.

معاون سازمان منابع طبیعی: جنگل‌های هیرکانی منبع تامین چوب نیست

سود جویی از درختان جنگل مهمترین دغدغه امروز مازندران

سرپرست جدید اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران منطقه ساری با بیان این که زیبنده نیست در استان شاهد قطع درختان باشیم، گفت: جنگلبانان واقعی خود مردم هستند و قانونمندی در کنار مردم‌داری هدف اصلی سازمان منابع طبیعی است.

علی باقری‌جامخانه با تاکیدبر این که باید پای سودجویان و سوداگران چوب در استان برچیده شود، ادامه داد:‌ همه ما امانتدار میراث گذشتگان هستیم و امیدوارم از این امانتداری سربلند بیرون بیاییم.

باقری جامخانه که حدود ۲۹ سال در سازمان منابع طبیعی مسوولیت‌های مختلفی داشت، دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی بوده و از جانبازان دوران دفاع مقدس است.

وی تاکنون مسوولیت‌هایی همچون رئیس ادارات منابع طبیعی شهرستانهای نکا و بهشهر، رئیس بازرسی منطقه سه سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، معاون یگان حفاظت منابع طبیعی مازندران، رئیس اداره آموزش، ترویج و مشارکت های مردمی منابع طبیعی مازندران و رئیس بازرسی اداره‌کل منابع طبیعی مازندران را برعهده داشته است.

در این مراسم از موسی مقیمی‌مهر که به مدت هشت ماه به عنوان سرپرست منابع طبیعی وآبخیزداری مازندران منطقه ساری را برعهده داشته است، قدردانی شد.

استان مازندران حدود ۲ میلیون و چهار هزار هکتار مساحت دارد که از این مقدار حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار آن عرصه های طبیعی شامل جنگل و مرتع است.

برای حفاظت و مدیریت عرصه های طبیعی مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری در ساری و نوشهر فعالیت دارند که منطقه ساری حدود ۷۱ درصد و نوشهر حدود ۲۹ درصد این عرصه ها را مدیریت می کند. در مجموع حدود ۵۴ درصد از عرصه های جنگلی شمال کشور را در اختیار دارد و همچنین نیمی از جنگل های هیرکانی ثبت شده در سازمان جهانی یونسکو در جغرافیای مازندران واقع است.