شناسهٔ خبر: 70888891 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

در اولین روز آتش‌بس چه چیزی در انتظار مردم غزه است؟

صاحب‌خبر -

شفقنا- با شروع اجرای توافق آتش‌بس و تبادل اسرا در صبح یکشنبه، ساکنان نوار غزه برای اولین بار پس از ۴۷۰ روز، روزی بدون بمباران و کشتار خونین اسرائیل را تجربه کرده‌اند.

به گزارش شفقنا؛ وبگاه شبکه الجزیره نوشت: «طبق گفته منابع امنیتی فلسطینی به خبرگزاری آناتولی ترکیه و همچنین اعلامیه‌های اسرائیل، مهمترین جزئیات روز یکشنبه به شرح زیر خواهد بود:

تا ساعت ۸:۳۰ صبح به وقت محلی (۶:۳۰ به وقت گرینویچ)، عقب‌نشینی اسرائیل از مناطق مسکونی:

ارتش اسرائیل خروج خود را از مناطق مسکونی، از جمله شهر رفح در جنوب غزه و شمال نوار غزه، به سمت مناطق مرزی غزه در شمال و شرق که در عمق ۷۰۰ متری از مرز قرار دارند، تکمیل خواهد کرد.

عمق حضور ارتش در داخل غزه در چندین نقطه به ۱۱۰۰ متر از مرز افزایش خواهد یافت. این نقاط عبارتند از: گذرگاه ایرز، شهر بیت لاهیا در شمال (مرز با اسرائیل)، شرق میدان کویت، شمال محور نتساریم و گذرگاه کوسوفیم بین مرکز و جنوب نوار غزه.

همچنین ارتش اسرائیل در دو منطقه محور نتساریم در مرکز نوار غزه و کریدور فیلادلفیا در جنوب آن مستقر خواهد ماند و نزدیک شدن به محور فیلادلفیا تا فاصله حدود ۷۰۰ متر ممنوع است.

توقف پروازهای نظامی:

پروازهای نظامی اسرائیل بر فراز غزه به مدت ۱۲ ساعت متوقف خواهد شد.

بازگشت جزئی آوارگان:

به آوارگان اجازه داده می‌شود به شهر رفح، به استثنای مناطق مرزی (محور فیلادلفیا در جنوب)، بازگردند. در حالی که به آوارگانی که استان شمال نوار غزه را به مقصد استان غزه ترک کرده‌اند، اجازه بازگشت به مناطق خود داده می‌شود، اما آوارگانی که به جنوب نوار غزه پناه برده‌اند، در حال حاضر اجازه بازگشت به مناطق اصلی خود در شمال را ندارند.

طبق هشدارهای ارتش اشغالگر اسرائیل، فلسطینیان از تردد در محور نتساریم در مرکز نوار غزه، فیلادلفیا در جنوب و همچنین مناطق مرزی در طول نوار غزه و ساحل منع شده‌اند.

ورود کمک‌های بشردوستانه:

کمک‌های بشردوستانه، عمدتاً از طریق گذرگاه رفح، با نرخ ۶۰۰ کامیون در روز برای برآوردن نیازهای ساکنان آسیب‌دیده، از جمله مواد غذایی، تجهیزات لجستیکی و امدادی، به غزه سرازیر خواهد شد.

ساعت ۱۶:۰۰ به وقت محلی (۱۴:۰۰ به وقت گرینویچ)، تبادل اسرا:

گروه‌های فلسطینی ۳ اسیر اسرائیلی را در ازای آزادی حدود ۹۰ فلسطینی از زندان‌های اسرائیل به کمیته بین‌المللی صلیب سرخ تحویل خواهند داد.

با تأیید کمیته به طرف اسرائیلی مبنی بر دریافت سه اسیر، قرار است سازمان زندان‌های اسرائیل حدود ۹۰ فلسطینی را که از زندان‌های شیکما در شهر اشکلون (جنوب) و عوفر در نزدیکی شهر بیتونیا در مرکز کرانه باختری آزاد می‌شوند، تحویل دهد.

توافق آتش‌بس در غزه و تبادل اسرا شامل ۳ مرحله ۴۲ روزه است.

مرحله اول:

این مرحله شامل توقف موقت عملیات نظامی متقابل، عقب‌نشینی نیروهای اسرائیلی از مناطق مسکونی، بازگشایی گذرگاه رفح برای کمک‌های بشردوستانه از روز اول و خروج بیماران در روز هفتم می‌شود.

همچنین شامل آزادی تدریجی ۳۳ اسرائیلی بازداشت‌شده در غزه، چه زنده و چه اجساد آنها، در ازای تعدادی از اسرای فلسطینی می‌شود که اظهارات ضد و نقیضی در مورد تعداد آنها وجود دارد.

به نظر می‌رسد این تناقض به دلیل ابهام در مورد وضعیت اسرای اسرائیلی بازداشت‌شده در غزه، از نظر تعداد زندگان و مردگان در میان آنها باشد که به طور مستقیم بر تعیین تعداد اسرای فلسطینی که آزاد خواهند شد، تأثیر می‌گذارد.

عبدالله الزغاری، رئیس باشگاه اسرای فلسطینی، به خبرگزاری آناتولی اعلام کرد که ۱۹۰۴ اسیر فلسطینی در مرحله اول توافق آزاد خواهند شد، در حالی که قدوره فارس، رئیس هیئت امور اسرا و آزادگان فلسطینی، در اظهاراتی مطبوعاتی، از ۱۷۳۷ اسیر، وزارت امور خارجه مصر از ۱۸۹۰ اسیر و وب‌سایت خبری عبری «وای‌نت» از ۱۹۷۷ اسیر صحبت کردند.

مرحله دوم:

این مرحله مربوط به بازگشت آرامش کامل و پایدار، تبادل تعداد دیگری از اسرا و بازداشت‌شدگان و خروج کامل نیروهای اسرائیلی از غزه است.

اجرای تمام اقدامات مرحله اول در مرحله دوم توافق ادامه خواهد یافت، مادامی که مذاکرات درباره شرایط ادامه داشته باشد و ضامن‌های توافق (مصر، قطر و ایالات متحده) تمام تلاش خود را برای تضمین ادامه مذاکرات غیرمستقیم به کار گیرند تا طرفین بتوانند در مورد شرایط اجرای مرحله دوم به توافق برسند.

مرحله سوم:

بر آغاز طرح بازسازی غزه در مدت ۳ تا ۵ سال، تبادل اجساد و بقایای کشته‌شدگان موجود در دو طرف و بازگشایی همه گذرگاه‌ها و اجازه تردد آزادانه افراد و کالاها تمرکز دارد.

با حمایت آمریکا، اسرائیل از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ مرتکب نسل‌کشی در غزه شده است که منجر به شهادت و زخمی شدن بیش از ۱۵۷ هزار فلسطینی، اکثراً کودکان و زنان، و مفقود شدن بیش از ۱۱ هزار نفر شده است. این کشتار در میان ویرانی‌های گسترده و قحطی‌ای که ده‌ها کودک و سالمند را شهید کرده، یکی از بدترین فجایع انسانی در جهان است.

دادگاه کیفری بین‌المللی در ۲۱ نوامبر گذشته دو حکم بازداشت برای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و یوآف گالانت، وزیر دفاع سابق، به دلیل ارتکاب جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت علیه فلسطینیان در غزه صادر کرد.

این خبر را در الجزیره ببینید