به گزارش ایرنا، امسال شمار دیده شدن یوزپلنگ در منطقه میاندشت شهرستان جاجرم افزایش یافته است و در تازه ترین مورد نیز سه قلاده یوزپلنگ آسیایی در منطقه حفاظت شده میاندشت دیده شد که محیطبانان موفق به تصویربرداری از آنها شدند.
افزایش دفعات دیدن این گربه سان زیبا هرچند امیدها را برای پایدار بودن زیستگاهها افزایش داده اما در این میان، مسوولان و دوستداران محیط زیست نگران تصادف و برخورد خودروها در جاده های محدوده زیستگاه یوزها به ویژه در مسیر رفت و آمد به استان سمنان هستند.
تصادف در جاده ها یکی از خطرها و تهدیدها برای یوزپلنگهای جاجرم در کریدور میاندشت تا خارتوران استان سمنان است. در این باره مسوولان می کوشند تا با تقویت تابلوهای هشدار، امنیت این گونه را افزایش دهند.
مسوولان سازمان محیط زیست اعلام کرده اند که حوادث جاده ای، بیشترین سهم را در مرگ و میر یوزپلنگهای ایران دارد، یوزپلنگ حیوانی قلمرو طلب است از این رو در مسیرهای طولانی جابهجا می شود این ویژگی سبب شده تا تردد آن ها در جاده ها بیشتر شود و در معرض برخورد با خودرو باشند.
«یارقلی»، یوز نری که سال های سال قلمرو خود را در میاندشت حفظ کرده بود، سال ۹۷ در حادثه برخورد با خودرو در جاده سنخواست-جاجرم تلف شد و از آن سال، دیگر یوزپلنگی در این دشت دیده نشد، دوربین های نصب شده هم هیچ تصویری از این گونه زیبا و ارزشمند ثبت نکردند، اما امسال دیدن یوزپلنگ ها در این منطقه افزایش یافته است به طوری که این گربهسان ارزشمند و زیبا پس از ۶ سال در میاندشت دیده شد و دوست داران طبیعت را به وجد آورد.
افزایش مشاهدات یوزپلنگ ایرانی در میاندشت
مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: خوشبختانه امسال مشاهده یوزپلنگ افزایش یافت به طوری که از ابتدای امسال تاکنون پنج مرتبه از این گربه سان زیبا تصویربرداری و بیش از ۱۵ مرتبه توسط محیط بانان و مردم مشاهده شده است.
احمد صفرزاده اظهار کرد: در آخرین مورد، سه قلاده یوزپلنگ آسیایی در منطقه حفاظت شده میاندشت جاجرم مشاهده و تصویربرداری شدند.
وی افزود: در مورد تعداد دقیق یوزپلنگ های میاندشت به درستی نمی توان اظهار نظر کرد زیرا تصویربرداری ها از دور انجام شده و کیفیت عکس ها به شکلی است که نمیتوان از چیدمان خالهای بر روی پوست گونه را شناسایی و مقایسه کرد اما آنچه واضح است، دست کم یک خانواده یعنی یک مادر به همراه ۲ توله در زیستگاه میاندشت زیست دارند.
مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم اظهار کرد: در حال حاضر به جرأت میتوان گفت که در کشور فقط مناطق توران، میاندشت و کریدور بین این ۲ زیستگاه دارای یوزپلنگ هستند و در سایر نقاط به صورت اتفاقی شاید یافت شوند.
وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین خطراتی که زندگی این گونه حیوانی را تهدید میکند، تصادف جاده ای است گفت: سال ۹۷ یک قلاده یوزپلنگ به نام یارقلی بر اثر تصادف با خودرو تلف شد بر این اساس در سال های اخیر برای اعلام هشدار به رانندگان عبوری از مسیرهای اختصاصی جاجرم و حاشیه منطقه حفاظت شده میاندشت ۲۴ تابلو نصب شد و تا پایان سال جاری نیز ۲۰ تابلو دیگر در جاده های حاشیه میاندشت نصب می شود.
صفرزاده افزود: تابلوها برای هشدار به رانندگان نصب می شود اما در این باره برای صیانت از یوزپلنگ ایرانی، نیاز است تا نهادهای مختلف از جمله پلیس راه و راهداری و حمل نقل جاده ای همکاری داشته باشند تا با اقدامات از جمله ایجاد محدودیت سرعت، امنیت این حیوان بیشتر شود.
وی با اشاره به اینکه اخیرا شاهد تردد یوزپلنگ از جاده بودیم گفت: گروههای همیار طبیعت احتمال میدادند یوز دوباره از جاده عبور خواهد کرد از این رو با پروژکتور ایمنی نسبی را تامین کردند.
مدیر حفاظت محیط زیست شهرستان جاجرم افزود: جادههای عباسآباد به میامی و سنخواست به جاجرم از مهمترین جادههایی هستند که احتمال تردد یوزپلنگ در آنجا وجود دارد و رانندگان باید احتیاط لازم را هنگام رانندگی داشته باشند.
وی گفت: تردد این حیوان در جاده و گذر میان خراسان شمالی و استان سمنان یکی از دغدغه ها است از این رو انتظار داریم رانندگان عبوری از این مسیرهای مزبور احتیاط لازم را داشته باشند.
رانندگان در مسیرهای تردد یوزپلنگ با احتیاط برانند
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی نیز در این باره گفت: با توجه به مشاهده یوزپلنگ در مسیر جاده جاجرم به سنخواست (مسیر میامی به بجنورد) بعد از شهرستان جاجرم به سمت کارخانه آلومینا و تنگه گزی و معدن آهک، از مردم درخواست داریم مراقبت و احتیاط بیشتر به خصوص در تردد و رانندگی با سرعت کم در این مسیر داشته باشند.
رضا شکاریان اظهار کرد: از مردم درخواست داریم در خصوص اطلاعرسانی به خصوص به اهالی جاجرم، گرمه، سنخواست، شوقان، اسفراین و بجنورد همکاری لازم انجام شود.
وی افزود: یوزها در محدوده میاندشت جاجرم و خاتوران استان سمنان در تردد هستند که برای تامین امنیت این گربه سان زیبا، طرح حفاظتی در محدوده « یوزکنام » پل ابریشم در دستور کار قرار گرفت و اجرایی شد، این طرح با مشارکت بخش خصوصی و با به کارگیری ۱۰ نفر یوزبان در حال اجرا است.
شکاریان اظهار کرد: یوزپلنگ ها به طور مداوم بین ۲ منطقه میاندشت و توران در تردد هستند بر این اساس برای ارتقای امنیت این محدوده که به کریدور بین زیستگاهی موسوم است، یوزبانان در حال گشت زنی و پایش منطقه هستند.
وی افزود: محدوده حفاظت مشارکتی یوزکنام پل ابریشم با مشارکت و سرمایهگذاری بخش خصوصی و استانداری ۲ استان خراسان شمالی و سمنان مصوب شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی خاطرنشان کرد: وسعت منطقه حفاظتی یوزکنام پل ابریشم حدود ۴۰۰ هزار هکتار است که در محدوده توران استان سمنان و پناهگاه حیات وحش میاندشت خراسان شمالی واقع است.
وی افزود: مناطق بیابانی جنوب خراسان شمالی بویژه میاندشت شهرستان جاجرم قابلیت های ویژه ای برای حضور و زیست یوزپلنگ دارد.
مجموعه میاندشت شامل پناهگاه حیات وحش میاندشت و پارک ملی ضامن آهو با مساحتی بیش از ۸۵ هزار هکتار دومین زیستگاه پرجمعیت آهو در کشور و یکی از بهترین زیستگاه های یوزپلنگ آسیایی محسوب میشود.
میاندشت شهرستان جاجرم زیستگاه حیات وحش شاخصی مانند آهو، گربه وحشی، کاراکال، کفتار، هوبره، قوچ و میش وحشی و زاغ بور است.